Antenniverkon HD-lähetykset alkavat – Ohjeita ja Antenna Ready HD

10.12.2010    

Antenna Ready HDAntenniverkon DVB-T2 -teräväpiirtolähetykset alkavat ensi vuoden keväällä DNA:n ja Anvian toimesta. Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry on uusinut pientalon antennioppaan HD-aikaan ja siitä löytyy hyödyllistä tietoa antennijärjestelmän suunnitteluun ja toteutukseen sekä tv-palvelujen hankintaan.

Uusia kanavia

DNA:n lähettämät VHF A ja VHF B -kanavanippujen lähetykset aloitetaan virallisesti ensi vuoden alussa ja ne näkyvät aluksi Etelä-Suomen suuremmissa taajamissa, joista lähetykset laajenevat muualle Suomeen. Näiden kanavanippujen katseluun tarvitaan VHF-antenni, joka on suunnattu DNA:n lähetinmastoihin.

Pientalon antennioppaasta löytyy myös kanavaluettelo, josta selviää teräväpiirtoisen VHF A -kanavanipun sisältävän kanavat YLE HD, Animal Planet HD, Nelonen Sport Pro HD ja TV 1000 HD. Näistä kanavista vain YLE HD on ilmainen.

VHF B -kanavanipusta löytyy kanavat Canal+ Film HD, MTVn HD, Family Channel sekä Turner HD ja kaikki tämän kanavanipun kanavat ovat maksullisia.

Anvian lähettämien F- ja G-kanavanippujen lähetykset alkavat viimeistään maaliskuussa 2011 ja ne lähetetään UHF-taajuudella Digitan mastoista. F-kanavanipun lähetykset tulevat olemaan valtakunnallisia, mutta ne näkyvät aluksi vain Etelä-Suomen taajama-alueilla. Alueellisen G-kanavanipun lähetykset tulevat näkymään noin Uudenmaan alueella. G-kanavanippu tunnettiin aiemmin nimellä HD3.

Anvian F- ja G-kanavanippujen kanavien pitäisi selvitä tämän vuoden lopussa ja ensi vuoden alussa.

Antenna Ready HD

Uusien kanavien katselu vaatii DVB-T2 -standardin mukaisen ja Antenna Ready HD -merkityn television tai digiboksin käyttöä. Salattujen ohjelmien katselu Antenna Ready HD -televisiolla vaatii lisäksi CI+ -yhteensopivan kortinlukijan käyttöä.

Ohjelmien purkamiseen käytettävä ohjelmakortti ja television CI+ -kortinlukija tai digiboksi täytyy linkittää yhteen operaattorin asiakaspalvelun toimesta. Linkitys tarvitaan myös, jos katsotaan vanhempia SD-maksukanavia CI+ -kortinlukijan tai Antenna Ready HD -digiboksin avulla.

Näiden neljän kanavanipun lisäksi Liikenne- ja viestintäministeriö suunnittelee myös uuden VHF C -kanavanipun käyttöönottoa, jonka lähetykset alkaisivat vuonna 2012.

Alla on listattuna antenniverkon kanavaniput ja kanavat mukaanlukien mobiilitelevisio.

Antennikanavat

Kommentit

4 kommenttia

 1. Masa kirjoitti 10.12.2010 kello 13:21

  äh… …taasko pitää lähteä kauppaan?

 2. Ei tarvitse kirjoitti 11.12.2010 kello 2:13

  Ei mikään pakko tässä vaiheessa ostaa uusia laitteita jos ei nuo uudet kanavat kiinnosta. Vanhatkin kanavat toimii vielä vuosia. Itsekään en todellakaan aio noita HD-kanavia hankkia.

 3. selkeyttä kuvaan kirjoitti 30.9.2012 kello 5:43

  Olisko ylläpidon mitenkään mahdollista laittaa sellaista kuvaa tuohon ylös, joka on avattava isoresoluutioinen kuva, jossa ei ole suttuiset tekstit ja olisi käytössä hyvin näkyvä fontti & valkoisen tekstin koko:

  http://www.digilelut.fi/wp-content/uploads/2010/12/antennikanavat_2010-11-18.jpg

 4. full hd resoa kuvaan kirjoitti 30.9.2012 kello 5:50

  ….. Se surkea liitekuva näköjään periytyy täältä http://www.sant.fi/doc/Antenniopas_2010_nettiversio.pdf

  Nykypäivänähän ei enää haluta tehdä laatua, kun vaan huitastaan jotain sinne päin.

  Siksi Suomessa on niin huono HD-kuvalaatukin, kun päättäjät ei osaa …

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+