Maxivision testissä – Toimiiko televisio netin kautta

22.2.2011    

MaxivisionTämä vanha testiartikkeli on kirjoitettu helmikuussa 2011. Lue uudempi Maxivisionin testiartikkeli täältä.

Teräväpiirtokanavien katsominen kiinnostaisi allekirjoittanutta, mutta antenniverkon tarjonta on vielä melko vähäistä, eikä meidän alueen kaapelioperaattorikaan tarjoa vielä montaakaan HD-kanavaa. Lähdin selvittelemään mahdollisuuksia HD-kanavien vastaanottoon.

Olemme tallentaneet viimeisten kuuden vuoden aikana oikeastaan kaikki katsomamme ohjelmat ja katsoneet ne enemmän tai vähemmän viivästettyinä. Topfield-digiboksimme tallentaa kaikki seuraamamme sarjat hakusanojen avulla automaattisesti, emmekä tähän tottuneena aio enää vaihtaa huonompaan systeemiin. Automaattiajastimen lisäksi toinen ehdoton vaatimus on vähintään kahden kanavan yhtäaikainen tallennus.

Tällä hetkellä vain Topfieldin vanhemmat SD-laatuiset digiboksit ja Dreamboxit osaavat ajastaa ohjelmat automaattisesti hakusanojen avulla. Myös itse rakennettuihin HTPC-kotiteatteritietokoneisiin on mahdollista rakentaa hakusanoilla toimiva automaattiajastin. Topfield CRC-2400 -teräväpiirtoboksiin ei saa lisättyä tätä ominaisuutta ja Cable sekä Antenna Ready HD -vaatimukset yrittävät estää teräväpiirtokanavien vastaanoton Dreamboxeilla ja HTPC-tietokoneilla. Näin ollen vaihtoehtoja ei todellakaan ole montaa.

Kävisikö Maxivision

Myös Maxivisionin kaikkien operaattoreiden laajakaistaverkoissa toimivalla IPTV-palvelulla on ollut mahdollista ajastaa ohjelmia hakusanojen avulla, mutta hakusanojen määrä on ollut rajoitettu kahdeksaan. Meillä on tällä hetkellä Topfieldissä noin 80 hakusanaa, joten Maxivision on ollut ihan liian rajoitettu meidän käyttöömme. Maxivision ilmoitti viime viikolla lisäävänsä hakusanojen määrän viiteenkymmeneen tämän kuun viimeinen päivä. Maxivisionilla voi myös tallentaa lähes kaikkia kanavia yhtä aikaa. Poikkeuksena ovat MTV3 Kanavapaketin kanavat ja Canal+ -kanavat, joita ei voi tallentaa ollenkaan. Maxivision kuullosti lupaavalta, joten ajattelin kokeilla sitä ja katsoa voisiko se korvata tällä hetkellä käytössä olevan antenniverkon Topfieldin.

Maxivisionin avulla on mahdollista katsoa yhteensä noin 90 kanavaa, joista viisi on teräväpiirtoisia HD-kanavia. Huhtikuussa palvelun kanavavalikoima laajenee noin 130 kanavaan, joista 13 on HD-kanavia. Maksukanavia voi ostaa paketteina ja monet kanavat voi tilata myös yksittäin. Kanavia ostettaessa ei tarvitse sitoutua määräaikaisiin sopimuksiin, sillä kanavat voi hankkia vaikka vain kuukaudeksi.

Maksivisionin käytön voi aloittaa 129 eurolla, jolla saa digiboksin ja kaikki kanavat auki sekä tallennusmahdollisuuden kahdeksi viikoksi. Tämän jälkeen voi ostaa kuusi euroa kuukaudessa maksavan peruspalvelun, joka on edellytyksenä muiden palveluiden tilauksille ja verkkotallennuksen käytölle. Tallennustilaa voi ostaa sadan tunnin erissä. Ensimmäinen sata tuntia tallennustilaa maksaa noin 70 euroa ja seuraavat sadan tunnin erät noin 50 euroa. Tarvittaessa suurempaa tallennustilaa, voi ostaa kerralla viisisataa tuntia lisätallennustilaa noin 200 eurolla. Kerran maksettu tallennustila on käytössä ikuisesti ilman lisämaksuja.

Entäs kuvanlaatu?

Maxivisionin kanavia voi katsoa netin kautta 2Mbit tai 8Mbit-asetuksilla. Käytännössä normaalien SD-kanavien kaistantarve on noin 3 000 – 4 000 Kbit/s, joten Maxivisionin 2Mbit-asetuksella kuvan laatu ei ole täydellinen. 2Mbit-asetuksella jotkut kohtaukset ovat selvästi normaalia pehmeämpiä. 8Mbit-asetuksella kuvanlaatu on parempi ja eron huomaa selvästi 2Mbit-asetukseen verrattuna. Palvelun mukana tulevassa boksissa on myös DVB-T -viritin, joten antenniverkon ilmaiskanavia voi seurata haluttaessa myös ilman verkkoyhteyttä. Antenniverkon viritintä tai 8Mbit-asetusta käyttäen kuvan laatu näytti olevan ainakin silmämääräisesti samanlainen.

Teräväpiirtokanavien kaistantarve on lähes 8 Mbit/s. Käytimme testeissämme Maxivision-paketin mukana tilattuja ZyXEL PLA401 v2 -datasähköadaptereita, joilla saimme verkkoyhteyden television luokse. Sähköadaptereilla saimme Maxivisionille välillä yli 7Mbit/s nopeuden, joka riitti HD-kanavien vastaanottamiseen. Joskus Maxivisionin nopeus tippui alle 6Mbit/s nopeuteen, joka ei enää riittänyt teräväpiirto-ohjelmille. En tiedä johtuiko nopeuden putoaminen adaptereista vai ADSL-modeemistamme. Tietokoneella tarkistettuna nettiyhteytemme nopeus ulkomaailmaan oli kuitenkin edelleen yli 8Mbit/s, joten ongelma oli joko ADSL-modeemissa tai adaptereissa.

HD-kanavien vastaanoton toimiessa kuva oli oikein terävä ja hyvä, mutta nopeuden laskemisen vuoksi teräväpiirtokanavien katselu ei välttämättä aina onnistunut. HD-kanavien vastaanotto sujuisi mahdollisesti paremmin, jos nettiyhteyden saisi tuotua television lähelle ilman sähköadaptereita.

Ajastukset ja EPG

Ajastuksia voi tehdä boksin ohjelmaoppaasta tai netin kautta Maxivisionin itsepalvelukeskuksen ohjelmaoppaan kautta. Ajastuksen avulla tallennetaan aina vain yksi ohjelma, joten esimerkiksi joka viikko tai päivä tapahtuvia ajastuksia ei voi tehdä.

Maxivisionin boksin ohjelmaopas on vaakasuuntainen, jossa näkyy seitsemän kanavan ohjelmat kerralla. Maxivisionin boksissa ei ole useista digibokseista tuttua pystysuuntaista yhden kanavan ohjelmat näyttävää ohjelmaopasta. Itse kaipaisin tätä yhden kanavan pystysuuntaista ohjelmaopasta, koska se on mielestäni selvempi ja kätevämpi verrattuna vaakasuuntaiseen monen kanavan ohjelmaoppaaseen. Ajastusten teko onnistui kätevästi netin ohjelmaoppaan kautta, joten boksin ohjelmaopasta ei tarvitse välttämättä käyttää.

Maxivision EPG

Maxivisionin EPG

Jos antenniverkon ilmaiskanavia katsotaan DVB-T -virittimellä, ovat alareunassa näytettävät ohjelmatiedot ruotsin kielellä. Tähän ongelmaan ei auttanut edes kaikkien kieliasetusten vaihtaminen suomen kieleksi.

Maxivision info

Maxivision infotiedot ovat ruotsinkieliset käytettäessä DVB-T -viritintä

Automaattiset ajastukset

Itseäni kiinnosti erityisesti tallennussäännöt, joiden avulla annetut hakusanat sisältävät ohjelmat ajastetaan automaattisesti. Tallennussääntöihin pääsee käsiksi netin itsepalvelukeskuksen kautta ja niiden luonti ja muokkaaminen on helppoa. Uusintojen tallennuksen estämiseksi tallennussääntöihin voi lisätä kellonajan, jolloin esimerkiksi alku- tai myöhäisiltaisin tulevat uusinnat voidaan ohittaa.

Maxivision tallennussäännöt

Tallennussääntöjen luominen on helppoa

Pettymys

Tallennetun ohjelman katsominen aiheutti pettymyksen. Maxivision pakkaa tallenteet uudelleen alle 2 Mbit/s tiedonsiirtonopeudella. Tallenteiden kuvanlaatu on huonompi, kuin suoran lähetyksen katsominen 2Mbit-asetuksella ja tallenteiden kuva pehmenee paljon ollen usein jopa ala-arvoisen huono. Myös Maxivisionilta vahvistettiin, että tällä hetkellä kaikki tallenteet tallennetaan tällä huonolla laadulla riippumatta onko boksissa käytössä 2Mbit- vai 8Mbit-asetus. ADSL-modeemin kaistankäyttöä seuraamalla näytti siltä, että tallenteet pakattaisiin käyttäen Constant Bitrate -asetusta (CBR), jolloin samaa tiedonsiirtonopeutta on käytetty koko tallenteessa.

Maxivision tallennelaatu

Tallennuksen laadusta kertoo jotain tämä digikameralla otettu kuva. Huomaa erityisesti kasvot ja ”Korkojen kera” -teksti. Klikkaa kuva suuremmaksi nähdäksesi kuvanlaadun paremmin.

Erikoisuutena Maxivisionilla voi aloittaa ohjelman tallennuksen vaikka vasta ohjelman viimeisellä minuutilla ja silti koko ohjelma tulee talteen. Tälle ominaisuudelle löytyisi helposti käyttöä, jos vain tallenteiden laatu olisi parempi.

Tallennuksia ei ikävä kyllä voi siirtää alikansioihin, jonka vuoksi tallennuslista voi kasvaa pitkäksi, eikä sieltä välttämättä löydä helposti haluttua ohjelmaa. Tallennuksia ei voi myöskään siirtää tietokoneelle. Tallennuksiin ei voi lisätä kirjanmerkkejä, joten ohjelman katsomisen jatkaminen myöhemmin on vaikeampaa.

Käytetty levytila näyttää hämäävästi tallenteiden ja ajastuslistalla olevien ohjelmien kuluttaman yhteisen levytilan. Olisi selkeämpää jos näytettäisiin kaksi erilaista levytilan ilmaisinta, joista toinen näyttäisi paljonko tallenteet vievät levytilaa ja toisesta näkisi paljonko ajastukset tulevat viemään tilaa.

Kokemus on osittanut, että mainosten ohitus hoituu kelausta helpommin ja nopeammin hyppynapeilla. Esimerkiksi Topfieldimme on säädetty hyppäämään 2,5 minuuttia punaisesta napista, keltainen nappi hyppää 30 sekuntia ja sinisellä voi hypätä takaisinpäin 10 sekuntia. Näitä nappeja käyttäen mainosten ohitus käy muutamalla napinpainalluksella ja parissa sekunnissa. Maxivisionissa on vain 5 minuuttia eteen- ja taaksepäin hyppäävät napit. Hypyn jälkeen täytyy vielä kelata oikeaan kohtaan ja kelaus onnistuu vain yhdellä nopeudella. Mainosten ohitus kestää Maxivisionilla kauemmin ja vaatii kelauksen vuoksi enemmän tarkkuutta verrattuna esimerkiksi Topfieldiin.

Maxivisionin kaukosäädin tuntui testien aikana toimivan moitteettomasti ja sen voi opettaa ohjaamaan myös televisiota ja jotain lisälaitetta, esimerkiksi viritinvahvistinta.

Kannattaako Maxivision?

Omasta puolestani voin sanoa, että Maxivision on varteenotettava vaihtoehto, jos omistaa vähintään 8 Mbit/s nettiyhteyden ja jos haluaa tilata maksukanavia tai katsella HD-kanavia. Voin kuitenkin suositella Maxivisionia vain, jos haluaa katsoa suoria lähetyksiä.

En voi mitenkään suositella Maxivisionia, jos on tarkoitus tallentaa ohjelmia, sillä tallennettujen ohjelmien kuvanlaatu on ainakin nykyisellään aivan liian surkea. Myös hyppynappien puute sekä kirjanmerkkien ja alikansioiden puuttuminen ovat selviä miinuksia.

Kommentit

6 kommenttia

 1. Tumppi kirjoitti 22.2.2011 kello 22:38

  Kiitos hyödyllisestä jutusta. HD-kanavien takia oli tämäkin mietinnässä mutta onneksi päädyin toisiin vaihtoehtoihin. Tallennus ja luotettavuus on täälläkin niin tärkeässä osassa. IPTV:n aika ei ole vielä.

 2. […] This post was mentioned on Twitter by kilppe, Digilelut.fi. Digilelut.fi said: Maxivision testissä – Toimiiko televisio netin kautta: http://wp.me/puCzO-1jf […]

 3. Lasse Kärkkäinen kirjoitti 23.2.2011 kello 0:42

  Täällä Ruotsissa Telia tarjoaa IPTV:llä isoa kasaa kanavia (joista osa HD:na) ja lisäksi tilausvideopalvelua. Ilmeisesti systeemillä on jo ikää, sillä digiboksi on ajalta ennen HDMI:tä ja siitä löytyy vain SCART- ja komponenttiulostulot. Näkyy se HDTV ihan hyvin kyllä komponentillakin ja osaapa tuo jopa ehdottaa et haluaisinko katsoa ohjelman alusta saakka, jos vaihdan kanavalle kesken kaiken.

  3D-elokuvia tässä ei vielä ole, mutta koska Viasat täällä jo tarjoaa moisia (side-by-side-tekniikalla), tuskin menee kauaa ennen kuin sama tulee muillekin ja myös tähän Telian IPTV-järjestelmään.

  Niin, eikä mitään tallennuspelleilyä, vaan ohjelmakirjastosta voi katsoa mitä haluaa suoraan milloin vaan (tosin pidempiaikainen säilyttäminen ei sitten kai onnistu).

  Ehkä kehitysmaa Suomi joskus vielä pääsee mukaan näissä jutuissa ja saattaapa Yle aikanaan jopa aloittaa HDTV-lähetykset, SVT:llähän HDTV-kanavia on jo kaksi.

 4. Tommi kirjoitti 25.3.2011 kello 10:22

  Tässä testissä oli paljon hyvää. Ihmettelin kuitenkin sitä, että testasitte noinkin huonolla nettiyhteydellä. Kyllähän se fakta on niin, ettei Maxivisionia tai mitään muuta vastaavaa kannata edes harkita alle 10 megan jatkuvalla syötöllä. Itse käytän myös näitä adaptereita, eikä minulla ole niissä mitään vikaa. Talon sähköverkko on sekin 35 vuotta vanha.
  Testissänne oli hyvää boksin ominaisuuksien perkaaminen. Itsekin kaipailen kuin kuuta nousevaa alakansioita, monipuolisempia hyppynappeja, kirjanmerkkejä, jne. täysin helposti toteutettavissa olevia ominaisuuksia. Sen verran olen kanssanne eri mieltä, että mainosten yli kelaaminen olisi jotenkin hankalaa. Päin vastoin. Olen onnistunut 99%sti kelaamaan mainokset siten, että toisto jatkuu täsmälleen tv-yhtiön mainoskatkomerkistä. Olenkin alkanut epäilemään, tunnistaako boksi jotenkin nämä katkomerkit? Tai sitten olen vaan niin hyvä 🙂 Kelailen mainokset siten, että päästän reilusti yli kanavan katkomerkin ja sitten painan kelausnäppäintä uudelleen ja todellakin toisto alkaa katkomerkistä. Voi olla sattumaa…

  Luotan itse vakaasti siihen, että Maxivision selättää ongelmansa. Hitaasti mutta varmasti. Ihan periaatteestakin jatkan heidän asiakkaanaan, sillä sen verran turhautunut olen kaiken maailman Canal Digitaleihin ja Plus Tv-firmoihin. Ja jos joku päivä menee kuppi nurin Maxivisionin kanssa, niin siitä pääsee helposti eroon, toisin kuin näistä muista kekkuleista.

  Siispä, suosittelen Maxivisionia kaikille. Tämä on sitä nykypäivää! Netti ihkaoikeaan hyötykäyttöön!

 5. Digilelujen Jani kirjoitti 25.3.2011 kello 13:25

  Kiitos hyvästä kommentista.

  > Ihmettelin kuitenkin sitä, että testasitte noinkin huonolla nettiyhteydellä. Kyllähän se fakta on niin, ettei Maxivisionia tai mitään muuta vastaavaa kannata edes harkita alle 10 megan jatkuvalla syötöllä

  Seurasin testien aikana kaistankäyttöä suoraan ADSL-boksista ja SD-kanavien katsominen 8Mbit-asetuksella oli noin 3-4Mbit/s (saman verran, kuin antenni- ja kaapeliverkoissa). HD-lähetysten kaistantarve oli alle 8Mbit/s ja kaista riitti TV:n katselun lisäksi normaalisurffaukseen. Toki HD-kanavien katselu esimerkiksi vertaisverkon tai Spotifyn kanssa samaan aikaan aiheuttaa ongelmia.
  Ikävä kyllä meidän talouteemme saa vain hieman yli 8Mbit/s yhteyden, koska puhelinkeskus on sen verran kaukana.

  Epäilen, että jotkin meidän sähkölaitteista aiheuttivat silloin tällöin liikaa häiriötä sähköadaptereihin, jonka vuoksi niiden nopeus tippui välillä n. 6Mbit/s:iin. Tai sitten adaptereista loppui välillä puhti kesken. Omakotitalomme on rakennettu 2005, joten sähköjohdot ovat kyllä uusia.

  Suosittelet Maxivisionia, mutta eikö sinua haittaa tallenteiden todella huono kuvanlaatu?

 6. Toni Ojala kirjoitti 19.4.2011 kello 19:32

  hihi

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+