Sonera laskuttaa ilmaisesta Yle HD -kanavasta 11,90 euroa

28.5.2011    

SoneraYle HD -kanavan katsominen vaatii katselukorttia, mutta katselun täytyy kuitenkin olls siirtovelvoitteen (must carry) mukaisesti ilmaista jokaisen televisio-operaattorin verkossa.  Operaattorit voivat veloittaa katselukortista kuukausimaksua vain, jos korttia käytetään myös maksukanavien katseluun.

Sonera on kuitenkin päättänyt kerätä rahaa myös pelkän Yle HD -kanavan katsojilta, sillä kuukausimaksuttoman kaapelikortin tilaaminen ilmaista Yle HD -kanavaa varten maksaa 11,90 euroa. Soneran ilmaisen kortin maksu on näin ollen naamioitu ovelasti toimitusmaksuksi.

Kommentit

28 kommenttia

 1. Surina kirjoitti 28.5.2011 kello 7:36

  Surina tekee edelleen hyvää työtä asiakkaiden poishäätämiseksi entisen tapaansa valtionyrityksen ottein. Keep up the good work !

 2. Surina kirjoitti 28.5.2011 kello 7:41

  Surinan tänviikkoinen iphonesekoilu asiakkaan simkorttilukituksen kanssa oli minulle viimeinen pisara. Totesin S:n olevan suuri ylimielinen paskis, jota ei yksittäiset asiakkaat paljoa kiinnosta. Netti vaihtui saman päivän aikana toisen palveluntarjoajan nettiin. Tämä TV-korttimaksu vain vahvistaa käsitystäni.

  http://www5.sonera.fi/keskustele/viewtopic.php?f=97&t=6205

 3. Nimetön kirjoitti 28.5.2011 kello 7:48

  Yritysasiakkaana ei ole Surinan toiminnasta valitettavaa. Kaik toimii niinkuin pitääkin.

  Tuskin Surinallekaan ilmaisen kortin toimittaminen on ilmaista. Itse en töissä pistä tikkuakaan ristiin jos joku ei siitä maksa.

 4. nimetön. kirjoitti 28.5.2011 kello 8:13

  ”Yritysasiakkaana ei ole Surinan toiminnasta valitettavaa. Kaik toimii niinkuin pitääkin.”

  Ainakaan kuluttajapuolella ei toimi.

  ”Tuskin Surinallekaan ilmaisen kortin toimittaminen on ilmaista.”

  Ehkä ei mutta ei se ole ilmaista muillekaan operaattoreille, silti muilta saa kortin ilmaiseksi. Vain Soneralla asiakas joutuu maksamaan. Asiakkaalle ei saa koitua mitään kuluja koska Yle HD on jakeluvelvoitteen alainen kanava.

  ”Itse en töissä pistä tikkuakaan ristiin jos joku ei siitä maksa.”

  Se palkanmaksu nyt ei liity tähän asiaan mitenkään. Nyt on kyse siitä että asiakkaan pitää saada tuo kortti ilmaiseksi.

  Tosin ylipäätään typerää että Yle HD piti alunperin laittaa salatuksi, mutta kai se on sitten se HD mikä ”oikeuttaa” salaamaan?

 5. Nimetön kirjoitti 28.5.2011 kello 8:19

  Kyllä minä joudun maksamaan kaapelikortistani vuosimaksua vaikkei minulla ole mitään maksukanavaa, Elisan kaapeliasiakkaana maksan vuodessa enemmän kuin tuon Soneran kertamaksun – joka vuosi.

  Sonera kuulostaa minusta halvalta

 6. Nimetön kirjoitti 28.5.2011 kello 8:31

  Elisan kaapelikortti maksaa, mutta sillä saa 8 kanavan katseluoikeuden +YleHD. Soneran kortin lisäkanavista ei hajuakaan.

 7. Nimetön kirjoitti 28.5.2011 kello 8:55

  DNA:lle saa maksaa kortista 2.5€/kk..

 8. Käyttäjä kirjoitti 28.5.2011 kello 9:32

  Hienosti näkyy Soneran Koti-tv:ssä kanava. Sisältö vain puuttuu.
  Ongelma on mielenkiintoinen. Entä jos minun digiboxsissa ei ole kortti paikkaa tai töllössä moduulia? Ostaako yle minulle laitteet tämän kanavan purkamiseen?

  Ei se nyt välttämättä palveluntarjoajan asia ole tehdä tappiota jos yleisradio haluaa ilmaisen kanavan salata?

 9. Mooses kirjoitti 28.5.2011 kello 10:12

  ”DNA:lle saa maksaa kortista 2.5€/kk..”

  DNA:lle saa maksaa kortista 2,50€/kk, jos tilaa maksukanavia.

  Jos haluaa nähdä vain YLE HD:n ja Kuukauden kanavan niin kortti on täysin ilmainen.

 10. nimetön. kirjoitti 28.5.2011 kello 17:40

  ”Kyllä minä joudun maksamaan kaapelikortistani vuosimaksua vaikkei minulla ole mitään maksukanavaa, Elisan kaapeliasiakkaana maksan vuodessa enemmän kuin tuon Soneran kertamaksun – joka vuosi.”

  On täysin eri asia maksaa kaapelikortista jolla voi katsoa esim. Eurosportia joka HUOM! ei ole ilmainen kanava, kuin että joutuu maksamaan kortista jolla saa pelkän Yle HD:n kun Yle kuuluu niihin jakeluvelvoitteen mukaisiin kanaviin eikä siitä SAA periä maksua! Eli älä vertaa noita kahta toisiinsa.

  ”Sonera kuulostaa minusta halvalta”

  Minusta ei ja jos kaapeliyhtiö alkaa periä toimitusmaksuja kortista, on huono yhtiö.

 11. nimetön. kirjoitti 28.5.2011 kello 17:48

  ”Ei se nyt välttämättä palveluntarjoajan asia ole tehdä tappiota jos yleisradio haluaa ilmaisen kanavan salata?”

  Koska toi kanava on alunperin salattu antenniverkossa, sitä sen pitää lain mukaan olla myös kaapelissa. Sitä en sitten tiedä että kuka on tuon ajatuksen takana että julkisen palvelun must-carry kanava pitää ylipäätään salata, mutta kaipa se taikasana HD tässä jälleen..

  Yle itse ei lähetä suoraan kenenkään kotiin yhtään mitään, vaan Yle lähettää verkko-operaattoreille signaalin joka sitten lähettää signaalin eteenpäin koteihin ja myös kaapelitelevisiot ottaa Yle-kanavien signaalit antenniverkosta.

  TV Viihde kuluu samaan konserniin Digitan kanssa.
  Tuossa onkin hauska systeemi koska virallisesti Anvia toimii verkko-operaattorina mutta käyttää Digitan mastoja, korttipalvelut puolestaan ulkoistettu TV Viihteelle.

 12. nimetön. kirjoitti 28.5.2011 kello 17:50

  ”DNA:lle saa maksaa kortista 2.5€/kk..”

  Valehtelet! Pelkän Yle HD:n katsomiseen tarkoitettu kortti on kylläkin täysin ilmainen Dnalla! Sitten jos kortille tilaa muita kanavia niin sitten vasta maksaa.

 13. Nimetön kirjoitti 28.5.2011 kello 18:26

  Kyseessä on toimitusmaksu, joka tulee verkkokaupasta tilatessa. Jos ei ole varaa maksaa tuota toimistusmaksua, sen voi toki hakea maksutta Sonera Kaupasta.

  Olipahan taas klikkihakuinen uutinen, huhhuh!

 14. Nimetön kirjoitti 28.5.2011 kello 19:25

  ”Koska toi kanava on alunperin salattu antenniverkossa, sitä sen pitää lain mukaan olla myös kaapelissa. ”

  Ei laissa noin sanota, lain perusteluissa kylläkin. Jakeluvelvoite koskee vain F-nipun näkyvyysaluetta. Kaikkialla muualla kaapeliyhtiö voi itse päättää salauksesta.

 15. Nimetön kirjoitti 28.5.2011 kello 19:26

  \"Koska toi kanava on alunperin salattu antenniverkossa, sitä sen pitää lain mukaan olla myös kaapelissa. \"

  Ei laissa noin sanota, lain perusteluissa kylläkin. Jakeluvelvoite koskee vain F-nipun näkyvyysaluetta. Kaikkialla muualla kaapeliyhtiö voi itse päättää salauksesta.

 16. Olli kirjoitti 28.5.2011 kello 20:14

  Onko se sitten ”epäreilua” jos kanava jaettaisiin kaapeliverkossa salaamattomana ja antennissa salattuna?

  Tuo salaaminen tuo vain turhia lisäkustannuksia (itsellä ei löydy tv:stä korttipaikkaa [CI-moduuli pitäisi VUOKRATA], mutta salaamaton HD toimi hyvin.)

 17. Nimetön kirjoitti 28.5.2011 kello 21:04

  ”TV Viihde kuluu samaan konserniin Digitan kanssa.
  Tuossa onkin hauska systeemi koska virallisesti Anvia toimii verkko-operaattorina mutta käyttää Digitan mastoja, korttipalvelut puolestaan ulkoistettu TV Viihteelle.”

  Yle kutsuu TV-Viihdettä ”jakeluoperaaattoriksi” ja sanoo että Yle-HD on kaikkien jakeluoperaattoreiden käytössä samoin ehdoin. Kaikki muut operaattorit ovat Ylen tulkinnan mukaan verkko-operaattoreita, joita ei tarvitse kohdella samoin ehdoin. Lain kiertämistä sanoisin. Kaikki vaan valittamaan viestintävirastoon. Lupamaksurahoitteiselle kanavalle ei pidä hyväksyä salausta.

 18. nimetön. kirjoitti 29.5.2011 kello 4:41

  ”Kyseessä on toimitusmaksu, joka tulee verkkokaupasta tilatessa. Jos ei ole varaa maksaa tuota toimistusmaksua, sen voi toki hakea maksutta Sonera Kaupasta.

  Olipahan taas klikkihakuinen uutinen, huhhuh!”

  Kaikista kommenteistasi päätellen alan epäillä sun olevan Soneran myyntimies kun noin paljon riepoo tää uutinen… Mikäs siinä jos olet, mutta tuskin tämän palstan ylläpito tykkää jos alat mainostaa Soneraa täällä..

 19. nimetön. kirjoitti 29.5.2011 kello 4:48

  ”Ei laissa noin sanota, lain perusteluissa kylläkin. Jakeluvelvoite koskee vain F-nipun näkyvyysaluetta. Kaikkialla muualla kaapeliyhtiö voi itse päättää salauksesta.”

  Saako kysyä että mihin perustat tuon väitteesi? On ihan sama sanotaanko laissa vai lain perusteluissa noin, kuluttajalle se on yksi ja sama asia. Yle on julkisen palvelun yhtiö, sen kanavat julkisen palvelun kanavia, ja näin ollen ne on jaettava jokaisessa kaapeliverkossa, ja IPTV:ssä (IPTV rinnastetaan laissa kaapeliverkkoihin). Sama jakeluvelvoite koskee myös MTV3:n ja Nelosen ilmaisia kanavia.

  Ei muuten missään määritellä kanavanippuja mitkä ovat jakeluvelvoitteen piirissä, vaan määritellään tietyt kanavat (tai oikeammin määritellään tietyt kriteerit määrittävät kanavat). Nyt se mistä Yle HD tulee, sattuu olemaan F-nippu mutta ei sitä ole erikseen määritelty jakeluvelvoitteen piiriin, vain se ratkaisee että Yle HD tulee F-nipusta. Yhtälailla voitaisiin määritellä esim. Dnan VHF A-nippu jakeluvelvoitteen piiriin koska tuohon nippuun on varattu paikka Yle HD:lle vaikka se ei olekaan vielä siinä aloittanut lähetyksiään. Mutta jos Yle HD aloittaa VHF A-nipussa, niin siitä tulee jakeluvelvoitteeseen kuuluva.

 20. nimetön. kirjoitti 29.5.2011 kello 4:52

  ”Kyseessä on toimitusmaksu, joka tulee verkkokaupasta tilatessa. Jos ei ole varaa maksaa tuota toimistusmaksua, sen voi toki hakea maksutta Sonera Kaupasta.”

  Kyse ei ole siitä etteikö ihmisillä olisi varaa maksaa, vaan siitä että on väärin rahastaa tuollaisella. Ja lisäksi, miten muut operaattorit voi toimittaa kortin täysin ilmaiseksi, mutta VAIN Sonera perii kortin toimittamisesta maksun? Postituskuluihin ei voi vedota, ei se ”kakkosluokan” postina todellakaan voi maksaa lähes 12 euroa, lisäksi nuo kortit ei sinänsä maksa kuin ehkä euron pari operaattorille joka teettää niitä varmasti tuhansia kappaleita kerralla.
  Joten mitään oikeita perusteita tuolle ”toimitusmaksulle” ei ole. Sonera vain ruotsalaisena yhtiönä haluaa vetää rahaa suomalaisilta kaikilla mahdollisilla keinoilla.

 21. Matta kirjoitti 29.5.2011 kello 14:45

  Elisan sivuilta:
  ”Tulevaisuudessa asiakkailla on mahdollisuus hankkia sellainen Elisa Kanavakortti ja korttilinkitys, jolla voi katsoa ainoastaan YLE HD -lähetyksiä. Tulemme tiedottamaan kortin hinnoittelusta sekä siihen liittyvistä ohjeista heti kun mahdollista.”

  Eli ei toi nyt ihan selvä ole muutenkaan. Muistaakseni aikanaan Turun KaapeliTV (silloin vielä ihan itsenäisenä) vaait 20e vastaavasta ”ilmaisesta kortista”. Ehkä kohtuullisempi hinta olisi 2e kortista, 2e postituksesta ja 5e avausmaksu, mutta ei tuo nyt hirveän kaukana ole.

 22. Matta kirjoitti 29.5.2011 kello 14:50

  Vastataan nyt itse itselleen. Turun KaapeliTV:llä (josta itseni pitäisi kortti hankkia) ei ole ainakaan hinnastossa ilmaista vaihtoehtoa, vaan 30e liittymismaksu ja 1,8e kk.

 23. nimetön. kirjoitti 29.5.2011 kello 15:04

  Täytyy muistaa se että Turun KaapeliTV on nykyään osa Soneraa. Joten en ihmettele tota hintaa. 😀

 24. Nimetön kirjoitti 30.5.2011 kello 0:21

  ”Ei muuten missään määritellä kanavanippuja mitkä ovat jakeluvelvoitteen piirissä, vaan määritellään tietyt kanavat (tai oikeammin määritellään tietyt kriteerit määrittävät kanavat).”

  Ei määritelläkään, tarkoitin että jakeluvelvoite koskee niitä Ylen julkisen palvelun kanavia joita voi (kaapeliverkon)sijaintikunnassa seurata harava-antennilla. Muualla kanavan jakelu perustuu Ylen ja kaapeliyhtiön sopimukseen ja se on kaapeliyhtiölle täysin vapaaehtoista.
  Must carry ei siis ole mikään valtakunnallinen status kanavalle.

  Oleellista on että Yle ei tällöin voi asettaa operaattorille erilaisia ehtoja kuin TV-Viihteellekään. Eli salauksen on oltava operaattorin päätettävissä.

 25. Nimetön kirjoitti 30.5.2011 kello 0:32

  Lisätään vielä että jää hallinto-oikeuden ratkaistavaksi voiko salattu kanava olla julkisen palvelun kanava, jos ei – niin silloin mikään jakeluvelvoite ei koske Yle-HD:tä.

 26. nimetönnimetön kirjoitti 30.5.2011 kello 6:27

  Soneramiehelle tässä vähän faktaa:

  ”Viestintävirasto valvoo must carry-säännösten noudattamista
  ja nämä säännökset eivät salli sitä että must carry kanavista peritään erillistä korvausta. Jos YLE HD kortista pyydetään maksua on syytä kääntyä Viestintäviraston puoleen. Puhelin 09 69661 tai sähköpostilla: viestintavirasto@ficora.fi

  http://yle.fi/tekniikka/?ID=265&group=265

  Sonera toimii väärin kun perii maksua Yle HD-kortin toimittamisesta

  Kannattaa reklamoida Viestintävirastoon, niin tutkivat ja antavat punishmentia Soneralle.

 27. Nimetön kirjoitti 31.5.2011 kello 1:30

  Sama Yle tekniikan sivuilla 🙂

  ”Must carry -säännöksen mukaan korvauksettoman jakeluvelvoitteen alaiset digi-tv-lähetykset on jaettava verkossa salaamattomina siten, että ne voidaan vastaanottaa ilman lisämaksuja ja ylimääräisiä, esimerkiksi salauksenpurkujärjestelmistä aiheutuvia kustannuksia.”

 28. Yle HD lost kirjoitti 3.6.2011 kello 20:48

  Siis muuttuiko tuo aluksi ilman mitään korttilinkityksiä vaatinut Soneran kaapeli-Yle-HD vaivihkaa sellaiseksi, että vaatii linkityksen??
  Ja vaatiiko vielä myös sen CA-PLUS -moduulinkin pakosti?

  Ihmettelin, kun yhtäkkiä kanavalle 201 ilmestyi vain teksti ”Pääsy evätty” (Sony-telkku)..
  ..ainakaan minkäänlaista tiedonantoa tapahtuneesta ei ole Sonera lähettänyt..

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+