Suomalaisnaiselle 6000 euron vaatimus piratismista 10 minuutin vuoksi

22.7.2011    

PiratismiTuntematon käyttäjä oli käyttänyt Pohjoispohjanmaalaisen naisen avoimessa langattomassa verkossa DC++ -tiedostonjako-ohjelmaa kymmenen minuutin ajan. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) ry vaatii tämän vuoksi naiselta 6000 euron korvauksia.

Operaattori oli paljastanut verkon omistajan nimen TTVK:lle käräjäoikeuden vaatimuksen jälkeen. ”En ole itse käyttänyt tällaisia ohjelmia lainkaan. Toinen osapuoli ei suostunut neuvottelemaan asiasta”, kertoo nainen. ”Avoimen verkon omistajalla ei ole vastuuta muiden käyttäjien toiminnasta”, kertoo puolestaan Electronic Frontier Finland (EFFI) ry:n lakimies Ville Oksanen.

Oksasen mukaan TTVK on hävinnyt vain yhden oikeuteen päätyneistä vastaavista jutuista ja tuomioistuimien mukaan internetyhteyden yksilöivä ip-osoite on yhtä kuin käyttäjä. Tässä valossa naisen tilanne ei näytä kovin hyvältä. Valtaosa vastaavista tapauksista sovitaan Oksasen mukaan oikeuden ulkopuolella.

TTVK lähetti viime vuonna sata kirjettä, joissa vaadittiin korvauksia piratismista ja tänä vuonna kirjeiden määrä aiotaan kaksinkertaistaa.

Kommentit

5 kommenttia

 1. nimetön. kirjoitti 22.7.2011 kello 10:12

  ”Oksasen mukaan TTVK on hävinnyt vain yhden oikeuteen päätyneistä vastaavista jutuista ja tuomioistuimien mukaan internetyhteyden yksilöivä ip-osoite on yhtä kuin käyttäjä. Tässä valossa naisen tilanne ei näytä kovin hyvältä. Valtaosa vastaavista tapauksista sovitaan Oksasen mukaan oikeuden ulkopuolella.”

  Mutta jos joku käyttää luvatta toisen avointa verkkoa, niin silloin ip-osoite on sama vaikka käyttäjä onkin eri. TTVK tietää tuon ja käyttää sitä porsaanreikää hyväkseen voidakseen kiristää rahaa ihmisiltä jotka ei osaa konffata verkkoaan niin ettei siihen pääse ulkopuoliset. Tuomioistuin puolestaan joko on todella mitään tietämätön tietotekniikasta tahi sitten juoksee muuten niin paljon viihdeteollisuuden mukana ettei edes suostu hyväksymään toisenlaista kantaa, eli että kyseessä saattaa olla verkon luvaton käyttöönotto. Suomessa näköjään tuomitaan ennenkuin edes ehditään tutkia.

  ”TTVK lähetti viime vuonna sata kirjettä, joissa vaadittiin korvauksia piratismista ja tänä vuonna kirjeiden määrä aiotaan kaksinkertaistaa.”

  Aha! Eli TTVK:lla on siis tietoinen päämäärä saada kiristettyä yhä enemmän rahaa, ja jos ei tarpeeksi syyllisiä muuten löydy, tekaistaan syytteitä/syytöksiä. TTVK on kyllä yksi suuri kirosana ja monien mielestä melkoinen mafia!
  Ihmeellistä että tuollaista touhua sallitaan Suomessa.

 2. Nimetön kirjoitti 22.7.2011 kello 10:29

  Pitäisköhän TTVK:lla nostaa syyte esim. Oulun kaupunkia vastaan, kun pitävät avointa PANOULU verkkoa! Varmasti on kaikenlaisia intterwebrosvoja ja kannabiksenpiikittäjiä siinäkin verkossa 🙂

 3. Pete kirjoitti 22.7.2011 kello 10:31

  Niinkauan kuin vielä ollaan EU:ssa, kannattaisi asia viedä korkeammalle taholle. Muutoin ei tule muutosta tämän uutisen esittämiin epäkohtiin. Kuinkahan monta eläkeläismummoa on jo lysetty kuiviin tai tullaan lypsämään?
  Lakihan on täysin epäoikeudenmukainen mutta muutosta ei tehdä eikä aiota tehdä ellei siihen EU pakota.

 4. AK kirjoitti 22.7.2011 kello 10:41

  Työkaveria TTVK lähestyi kanssa asian tiimoilta, sen jälkeen kun poliisit olivat tutkineet koneen (eikö niilläkään ole muka parempaa tekemistä?) asia oli painettu villaisella. Mutta alkuperäisessä puhelussa TTVK:n urpo oli hyvin painokkasti väittänyt että heillä on aukottomat todisteet ja että pahentaa vaan tilannettaan jos ei maksa… Ja tälläinen toiminta on Suomessa muka laillista?

 5. Samu kirjoitti 22.7.2011 kello 10:51

  Samalla periaatteella, pitäis tuomita, kun joku lataa lapsipornoa 8-henkisen lapsiperheen netillä. Koko perhe linnaan vaan suoraan. VAI?

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+