Levyn jakaminen Pirate Bayssä kävi kalliiksi suomalaiselle

31.8.2011    

MusiikkiKeravalainen mies sai maksettavakseen sakkoja sekä 900 euron korvaukset jakaessaan uuden musiikkilevyn Pirate Bayssä. Mies päätyi sopimaan jutun oikeuden ulkopuolella ja hänen maksettavaksi koituneet korvaukset sisältävät oikeudenhaltijoille maksettavia hyvityksiä, vahingonkorvauksia sekä selvitys- ja valvontakuluja.

TTVK (Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus) oli ottanut tänä vuonna ilmestyneen levyn tehovalvontaan ja löysikin sen Pirate Baystä vain viisi päivää julkaisun jälkeen. Keravalaismiehen kotona tehtiin kotietsintä tutkintapyynnön jälkeen.

”Edelleen kuvitellaan, ettei Pirate Bayn käyttämisestä voi jäädä kiinni tai että valvonnassa keskitytään vain isoihin lataus- ja jakomääriin. Tosiasiassa yhdenkin levyn lataamisesta laittomasta lähteestä voi tulla maksettavaksi useiden satojen eurojen korvaukset”, sanoo TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

”Sillä ei ole merkitystä, onko henkilö antanut levyn jaettavaksi ensimmäisenä vai ei. Viesti on, että kuka tahansa laittomia tiedostoja lataava altistaa itsensä seuraamuksille”, sanoo Kotilainen.

Aiemmin TTVK on keskittynyt DirectConnect-vertaisverkon kautta jaettuihin tiedostoihin, mutta nyt se näyttää tutkivan myös torrenttien kautta tapahtuvaa tiedostojen jakamista.

Kommentit

5 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti 1.9.2011 kello 1:03

  Hyvinpä taas TTVK:N propaganda-mestarit puhuvat kommenteissaan pelkästään lataamisesta, vaikka ainoastaan jakaminen on lain mukaan rangaistavaa… 🙂

 2. Ahto Apajalahti kirjoitti 1.9.2011 kello 17:28

  Myös lataaminen ”laittomasta lähteestä” eli laittomasti jaossa olevan levyn lataaminen on ollut lainvastaista Lex Karpelan voimaantulosta lähtien. Lataamisesta ei voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen, mutta voi joutua maksamaan rahallista hyvitystä.

 3. Nimetön kirjoitti 1.9.2011 kello 19:17

  Ja tämähän on nimenomaan sitä TTVK:n propagandaa, eli yritetään hämärtää lataamisen ja jakamisen välistä eroa. Tuota pelkkää lataamista kun ei nimittäin käytännössä voi mitenkään luotettavasti todentaa eikä valvoa, ladatahan kun voi nykyään jo ihan ilman torrenttejakin. Sen takiahan pelkkä lataaminen ei myöskään ole lain mukaan rangaistavaa, vaan pelkästään ”paheksuttavaa”.

  Osa porukasta toki uskoo tuon sinunkin harrastamasi pelottelutaktiikan ja maksaa ihan mitä vain, jos lasku vaan satutaan lähettämään. Minä pitäisin kyllä tuollaista aiheetonta pelottelua ja uhkailua aivan yhtä ”paheksuttavana” tekona kuin itse väitettyä ”rikostakin”…

 4. Nimetön kirjoitti 1.9.2011 kello 19:19

  Hmm, tämä kommenttisofta näköjään pistää viestin näkyviin, vaikka saisi valituksen väärästä captchasta. Siksi tuplapostaus.

 5. Digilelujen Jani kirjoitti 2.9.2011 kello 7:45

  > Hmm, tämä kommenttisofta näköjään pistää viestin näkyviin…

  Kiitos tiedosta, olenkin ihmetellyt miksi joskus on tuplapostauksia, joissa ainoa ero on toisessa postauksessa heittomerkkien edessä olevat \-merkit.

  Täytyy korjata

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+