Televisio netin kautta – vielä on parannettavaa

15.11.2011    

IPTVNettiyhteyden kautta voi vastaanottaa televisiolähetyksiä jo esimerkiksi Elisa Viihteen, Sonera Koti TV:n, Lumotv:n laajakaista-tv:n tai Maxivisionin kautta. IPTV-palvelut ovat monesti kätevämpi, kuin esimerkiksi tallentavat digiboksit. Laajakaistatelevisioissa on kuitenkin vielä paljon parannettavaa ja ne tuovat esille ihan uudenlaisia ongelmia.

IPTV-palveluiden avulla voi vastaanottaa ilmaisten kanavien lisäksi maksukanavia. Tallentavan digiboksin omistajan on kuitenkin vaikea ymmärtää, että joidenkin kanavien tallennus on estetty monissa IPTV-ratkaisuissa. Esimerkiksi Elisa Viihteellä ja Sonera Koti TV:llä voi tallentaa vain ilmaisten peruskanavien ohjelmia.

Tallentavan digiboksin omistajalle on myös itsestään selvää, että ohjelman voi laittaa tallentumaan ja sitä voi katsoa muutaman minuutin viivästettynä ilman ongelmia. Esimerkiksi Elisa Viihteen kautta tallennuksia voi kuitenkin katsoa vasta noin kymmenen minuuttia tallennuksen päättymisen jälkeen.

Myös IPTV-palveluiden tallenteiden laatu voi katselukelvotonta. Digiboksit tallentavat ohjelmat samalla laadulla, kuin millä ne lähetetäänkin. Maxivision kuitenkin tallentaa SD-kanavien ohjelmat paljon huonommalla laadulla, joka oli suurin syy miksen itse ottanut Maxivisionia käyttöön testieni jälkeen.

Laajakaistatelevisioiden toimimattomuus saattaa johtua myös operaattorin ongelmista. Kuluttajaviraston mukaan IPTV-palveluihin liittyvien vikailmoituksien määrä on kasvussa. Operaattorit eivät ole myöskään nostaneet verkkonsa kapasiteettia kasvavien käyttäjämäärien mukaisesti, sillä Kuluttajaviraston mukaan suurin ongelma on riittämätön kapasiteetti.

Kommentit

6 kommenttia

 1. nimetön. kirjoitti 15.11.2011 kello 17:44

  Ensinnäkin mitä tulee noihin maksukanavien tallennuksiin niin periaatteessa kaikista palveluista voi tallentaa jollekin omalle, analogista signaalia hyväksyvälle laitteelle teoriassa ihan kaikkia kanavia.Eli se ettei voisi tallentaa maksukanavia, koskee vain verkkopalvelimelle tallentamista Elisalla ja Soneralla. Soneralla tosin on purkki jossa on oma kovo johon voi sitten noita maksukanavia tallentaa.
  Elisan surkea Pace-boksi tosin aiheuttaa ongelmia myös scart-tallennustavalla joidenkin tallennuslaitteiden kohdalla. Johtuu erittäin huonosta softan toteutuksesta joka saa tallentavan laitteen luulemaan että Macrovision-kopiosuojaus olisi päällä.
  Maxivisionilla voi tallentaa osaa maksukanavista myös verkkon, mutta omalle laitteelle analoginen tallennus onnistuu kaikilta maksukanavilta (uskoisin niin, en ole varmistanut asiaa).

  Sitten noi operaattoriongelmat, Elisa on kuuluisa siitä että niitä erilaisia teknisiä ongelmia on joko itse laajakaistayhteydessä tai sitten IPTV:ssä tai tallenteissa. Sonerasta olen kuullut vähän samansuuntaista. Ilmeisesti on niin että Ellulle ja Soneralle kelpaa kyllä raha mutta eivät halua vastineeksi antaa kunnon palvelua. Kanavavalikoima on kyllä Elisalla hyvä mutta jos palvelu ei toimi niin siitä kanavavalikoimasta ei ole paljoa iloa.

 2. Digilelujen Jani kirjoitti 15.11.2011 kello 18:04

  No joo, analogitallennuksen saa kyllä toimimaan melkeinpä minkä laitteen kanssa tahansa. Mutta tämän saitin nimi on digilelut, joten sen vuoksi olen pakotettu jättämään kirjoittamatta analogijutuista 🙂

 3. nimetön. kirjoitti 15.11.2011 kello 21:11

  ”No joo, analogitallennuksen saa kyllä toimimaan melkeinpä minkä laitteen kanssa tahansa. Mutta tämän saitin nimi on digilelut, joten sen vuoksi olen pakotettu jättämään kirjoittamatta analogijutuista :)”

  Ymmärrän kyllä pointtisi. Tarkoitin vain että maksukanaviltakin voi tallentaa, niissä vain on yksi analoginen välivaihe. En toki tarkoittanut että pitäisi jollekin analogiselle VHS:lle tallentaa, itsekin käytän kaikkeen uudistallennukseen joko tallentavaa digiboksia, Tv-kaistaa tai tallentavaa dvd-laitetta.
  Joskus ei niin kovin kauaa sitten oli ainakin Verkkokauppa.comissa myynnissä myös täysin itsenäisesti toimiva ja ilman tietokoneen apua tallentava laite jonka pystyi kytkemään digiboksiin ja tallensi suoraan usb-muistille tai usb-kovolle. Vahinko ettei sitä enää myydä missään. Sellaisen kun olisi ehtinyt saada käsiinsä niin… No kaipa niitä muita vastaaviakin on myynnissä, ne vain pitäisi löytää.

  Elämä on täynnä kompromisseja ja joskus niitä vain pitää tehdä. 🙁 Ja onhan sekin digitallennusta oikeastaan vaikka siinä onkin tuo analoginen välivaihe.

  Aika moni kanava on estänyt tallennuksen verkkoon myös Maxivisionilla, Canal+, Viasatin paketin kaikki kanavat ja TV1000 erilliskanavat, Nelosen kaikki maksukanavat, TLC, PressTV, MTV3 maksukanavat. En muista oliko niitä muitakin, voi olla.

  Ja MTV Networks on kuulema niin iptv-vastainen etteivät saaneet sopimusta niiden kanavien välittämisestä Maxivisionilla, jos pitää tuo paikkansa niin eiköhän nuo MTV networksin kanavat lähde piakkoin Elisalta ja muiltakin jahka sopimuksia uusitaan.

 4. Digilelujen Jani kirjoitti 16.11.2011 kello 8:06

  Tällaiset lisäpalikat tekevät tallentamisesta vaan niin kamalan vaikeaa 🙂
  Itsellä on ollut Topfield lähes 7 vuotta ja melkein yhtä kauan se on ajastanut ja tallentanut kaikki seuraamamme ohjelmat automaattisesti. Ajastan EPG:n kautta vuodessa noin 10 elokuvaa, muuten laite hoitaa kaiken automaattisesti (toki silloin tällöin joudun lisäämään automaattiajastimeen uuden alkavan sarjan nimen).

  Joskus sitä toivoo, että saisi suomalaiset tekstitykset kaikkiin perheen seuraamiin sarjoihin… Se tekisi ohjelmien katsomisesta niin paljon helpompaa, vaikka tosin silloin täytyisi hankkia videot laittomasti.

 5. nimetön. kirjoitti 16.11.2011 kello 18:12

  ”Tällaiset lisäpalikat tekevät tallentamisesta vaan niin kamalan vaikeaa :)”

  Toi Verkkokaupan myymä lisäpalikka mitä ajattelin ei ole hankala käyttää, siihen vain kytket usb-kovon ja kytket laitteen sitten scartilla kiinni digiboksiin. Ajastukseen riittää digiboksin ajastaminen. Itse laitehan alkaa tallentaa heti kun sille syötetään signaalia.Se on siis aina valmiina tallennukseen, eli kyseessä vähän samantapainen menetelmä kuin vaikka Kansalaisdigiboksiin kytkettävä usb-kovo tai usb-tikku. Oon muuten käyttänyt vastaavanlaista boksia La Digitalia (T/C-hybrididigiboksi) joka tallentaa ulkoiselle usb-laitteelle ja on tosi näppärä. Tallenteet on standardinmukaisessa mpeg-ts muodossa ja suoraan katsottavissa vaikkapa tietokoneella.

 6. Digilelujen Jani kirjoitti 16.11.2011 kello 18:38

  Ah ok, sittenhän se olisi ihan käytettävä. Aina sitä oppii jotain uutta 🙂

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+