Teräväpiirtolähetykset alkoivat 75-vuotta sitten

4.11.2011    

DigiTVBBC juhlistaa Lontoossa teräväpiirtolähetysten 75-vuotista taivalta. Termiä teräväpiirto (high-definition) käytettiin 1930-luvulla kuvaamaan lähetyksiä, jotka olivat parempilaatuisia, kuin aiemmat lähetystekniikat. Ennen teräväpiirtokauden alkua pystyresoluutio saaattoi olla vain esimerkiksi 30 juovaa.

BBC testasi 75 vuotta sitten kahta erilaista televisiokuvan lähetystekniikkaa. Baird-tekniikassa kuvan pystyresoluutio oli 240 juovaa ja Marconi-EMI:n tekniikassa juovia oli jopa 405. BBC lähetti testiohjelman ensiksi Baird-tekniikalla ja sen jälkeen uusintana Marconi-EMI -tekniikalla. Kolmen kuukauden mietintäjakson jälkeen BBC valitsi lähetystekniikakseen Marconi-EMI:n.

Yhdeksänkymmentäluvulla teräväpiirtotermiä alettiin jälleen käyttämään kuvaamaan nykyisiä teräväpiirtotelevisioita.

Kommentit

2 kommenttia

  1. jl kirjoitti 4.11.2011 kello 23:14

    Eiköhän me suomeksi puhuta televison lähetystekniikan yhteydessä pystyjuovien määrästä tai juovaluvusta eikä ”riveistä”. 405 juovan (system A) lähetykset jatkuivat VHF alueella Britanniassa vuoteen 1985 asti ja ”näkyvissä” oli 377 juovaa. Oikea aikansa analoginen HD oli se 1949 lanseerattu 819 juovan (system E/F) lähetysjärjestelmä Ranskassa. Aktiivinen juovaluku siinä oli 737 juovaa lomiteltuna.

  2. Digilelujen Jani kirjoitti 5.11.2011 kello 12:07

    Totta turiset, vaihdoin rivit juoviksi.

  • Seuraa Digileluja

    Facebook Twitter RSS Google+