Uusien televisiokanavien tulo viivästyy Ylen vuoksi

24.11.2011    

AntenniAntenniverkon uusien televisiokanavien ohjelmistolupien hakuaika päättyi elokuussa, mutta liikenne- ja viestintäministeriö ei ole vielä ehtinyt valita lupien saajia. Ministeriö ei ole ehtinyt valita lupien saajia, sillä sen aika on mennyt Ylen rahoituksen ja roolin selvittämiseen.

Uusia television ohjelmistolupia on tarjolla SD- ja HD-kanaville ja niitä hakivat BBC, Discovery Channel, MTV, Sanoma, Walt Disney Company, TV5 ja Brillance Communications.

Ohjelmistolupien jakamisen viivästyminen haittaa myös verkko-operaattori DNA:n liiketoimintaa. DNA haluaisi tuoda tarjolle uusia maksukanavia, muttei voi tehdä niin ennenkuin ohjelmistoluvat on jaettu.

Kommentit

15 kommenttia

 1. nimetön. kirjoitti 24.11.2011 kello 20:39

  Eiköhän se nyt ole selvä että Ylen roolina tulee olla julkisen palvelun yhtiö joka tarjoaa sellaisia palveluita joita muut, vain kaupalliselta kannalta toimivat kanavat, eivät tuota. Siis mm. kulttuuria, tiedettä, taidetta, oppimisohjelmia ym. Luulis tän olevan päättäjillekin päivän selvää.

  Sitten se Ylen rahoitus, se on helposti ratkaistu. Budjettirahoituksella, Ylelle merkitään tietty määrä esim. prosenteissa tai euroissa vuosittain ja sitä prosenttimäärää tai summaa voidaan tarkastella joka vuosi budjetin teon yhteydessä. Voisi olla jopa tietty minimisumma jonka Yle saisi joka tapauksessa mutta nousuvuosina voisi saada ehkä enemmänkin. Mutta mitkään maksutv-kortit ei ole ratkaisu koska se sulkee pois paljon katsojia joilla ei ehkä ole varaa kortteihin ja se taas on likipitäen laitonta koska Ylen kuuluu näkyä kaikille. Yle HD on Anvian verkossa toki kortillinen ja salattu mutta se johtuu ihan vain siitä että tässä vaiheessa eivät halunneet laittaa sitä kanavan jakelua Ylen maksettavaksi vaan kustannukset koituu jakelijan, tässä tapauksessa Anvian, maksettavaksi. Tosin sittemminhän Dna on alkanut jakaa kanavaa ilmaiseksi ja ilman kortteja. Sitten kun kanavan näkyvyys saadaan koko maan kattavaksi, luultavasti ja toivottavasti kortillisuus poistuu myös Anvian verkossa.

 2. nimetön. kirjoitti 24.11.2011 kello 21:56

  Eikös muuten Anvian verkossa pitäisi vuoden loppuun mennessä aloittaa mm. loput F-nipun ja kaikki G-nipun kanavat? Muistaakseni toimiluvissa edellytetään että kanavien tulisi aloittaa 6 kk sisällä niiden toimilupien myöntämisestä. Kuitenkaan vasta F-nipussa on kolmen kanavan voimin ohjelmaa eli Yle HD, MTV3 HD ja Nelonen HD. Eurosportin ja Discoveryn HD-versiot eivät ole aloittaneet, eikä myöskään BBC World News ja Silver SD. G-nipussa on kaikki vielä aloittamatta, Discovery Channel, Animal Planet ja France 24. Radio City TV:lle myönnetystä luvasta annettiin lisäaikaa kanavan lähetysten aloittamiseen ja se saa aloittaa vasta vuoden alussa.

  Monikohan noista oikeasti aloittaa ja kuinka moni menettää toimilupansa sen takia ettei aloittanut ajoissa lähetyksiä, mm. SuomiTV HD:llehan kävi juuri näin että se ei aloittanut ajoissa ja niin meni toimilupa alta.

 3. Hessu kirjoitti 25.11.2011 kello 1:13

  ”Mutta mitkään maksutv-kortit ei ole ratkaisu koska se sulkee pois paljon katsojia joilla ei ehkä ole varaa kortteihin ja se taas on likipitäen laitonta koska Ylen kuuluu näkyä kaikille.”

  Kellä ei nyt ole varaa ostaa viiden euron maksu TV-korttia? Se maksakoot jos haluaa katsoa Yle ohjelmia.

 4. Digilelujen Jani kirjoitti 25.11.2011 kello 7:40

  > Kellä ei nyt ole varaa ostaa viiden euron maksu TV-korttia?

  Jos on seurannut korttilinkityssotkuja HD-boksien kanssa, niin on huomannut että maksukortit eivät ole vielä lähellekään käytettäviä.

  Voin vain kuvitella miten tukossa asiakaspalvelut olisivat, kun sinne soittelisivat sadattuhannet ihmiset kanavien näkymättömyyden vuoksi.

 5. Nimetön kirjoitti 25.11.2011 kello 12:39

  ”Jos on seurannut korttilinkityssotkuja HD-boksien kanssa, niin on huomannut että maksukortit eivät ole vielä lähellekään käytettäviä.”

  Vika on kuitenkin lähinnä käytännön toteutuksessa, ei niinkään itse ideassa. Maksukorttisysteemi saatiin toimimaan aiemminkin, joten kyllä se (tai jokin vastaava systeemi) pitäisi saada nytkin toimimaan mikäli vain tahtoa olisi.

  Valitettavasti vaan tämä taitaa olla liian hyvä keppihevonen ylen maksukorttien estämiseksi; aiemmin perusteltiin sillä ettei kaikilla ole kortinlukijallista vastaanotinta. Nyt kun kaikilla tulee sellainen olemaan, niin perustellaankin sillä ettei tekniikka toimi kunnolla…

  Sinänsähän koko tämä televisiolupapuuhastelu ja siihen käytetty aika ja työ on mielestäni kohtalaisen koomista hommaa. Veikkaanpa nimittäin, ettei nykymuotoista televisiota ole enää 10-20 vuoden päästä edes olemassakaan. Nuoremmat sukupolvet eivät enää tälläkään hetkellä pahemmin perinteistä televisiota katsele, kun olemassa parempia/helpompia/nopeampiakin keinoja haluamiensa ohjelmien seuraamiseen. Nykymuotoinen televisio tulee menemään hautaansa samaa matkaa suurten ikäluokkien kanssa.

 6. juhlai kirjoitti 25.11.2011 kello 12:52

  Minäkin ihmettelen enemmän, miksei AnviaTV/Digita aloita lähetyksiä tai laajenna verkkoa, kun toimiluvat ovat kunnossa. Minusta ne kanavat voisi antaa tästä hyvästä DNA:lle, jossa verkkoa on kumminkin rakennettu koko ajan suunnitelmien mukaan. Muun muassa Discoveryhan olisi jo halunnut siirtyä jakeluun DNA:n nippuun (kun siellä on Animal Planet HD jo heidän kanavistaan jne.), mutta muutos evättin ministeriössä. Tuntuu että tässä niin sanotussa ”kilpailussa” on nyt ministeriö se joka on jälkijunassa/jarruna ja kilpailun este – eivät operaattorit.
  Digitan sivuilla ollut kohta vuoden teksti:
  ”lähetykset alkavat lähiaikoina”
  http://www.digitv.fi/sivu.asp?path=1;2999
  Sanoin TV-Viihteen korttisopimuksen irti, koska 6.95 euroa/kk tuntuu liialta kahdesta ns. HD-kanavasta (YLE HD näkyy DNA:n verkosta ilmaiseksi), kun lisää ei näytä tulevan saataville.

 7. nimetön. kirjoitti 26.11.2011 kello 0:54

  ”Kellä ei nyt ole varaa ostaa viiden euron maksu TV-korttia? Se maksakoot jos haluaa katsoa Yle ohjelmia.”

  Viiden euron tv-korttia? Luuletko tosissasi että se siihen jäisi? Ei todellakaan. Yle-kortin puolesta lobbaa ainoastaan MTV3 ja Nelonen, MTV3 nyt aivan erityisesti, koska Ylehän on sille piikki lihassa.

  Sitäpaitsi laissahan sanotaan että Ylen kanavien on näyttävä ilman teknisiä lisähankintoja (digiboksi käytännössä on lähes jokaisella) mikä siis tarkoittaa kortteja ja kortinlukijoita.

 8. Nimetön kirjoitti 27.11.2011 kello 1:41

  ”Sitäpaitsi laissahan sanotaan”

  Käsittääkseni lakeja voidaan aina tarpeen mukaan muuttaa (vrt. esim. Lex Karpela).

 9. nimetön. kirjoitti 27.11.2011 kello 8:56

  ”Käsittääkseni lakeja voidaan aina tarpeen mukaan muuttaa (vrt. esim. Lex Karpela).”

  Kumpa joku kortteja lobbaava (ilmeisimmin Maikkarin edustaja) joskus esittäisi hyvät perustelut miksi kaikki kanavat pitäisi saada kortin taakse? Tosin jos Yle vietäisiin kokonaan kortin taa, niin sinne joutaa ja myös menee mm. MTV3 ja muutkin kanavat. Voitte sitten arvailla kuinka moni hankkisi kortin saadakseen MTV3:n roskakanavan. Itse en ainakaan haluaisi maksaa tähän asti ilmaisen MTV3:n katselusta palanutta puusenttiäkään. Kun tosiasiassa en sitä muutenkaan katso, nytkään.

 10. Nimetön kirjoitti 28.11.2011 kello 11:10

  ”Voitte sitten arvailla kuinka moni hankkisi kortin saadakseen MTV3:n roskakanavan. Itse en ainakaan haluaisi maksaa tähän asti ilmaisen MTV3:n katselusta palanutta puusenttiäkään. Kun tosiasiassa en sitä muutenkaan katso, nytkään.”

  Makuja on monia. Minä voisin kirjoittaa täsmälleen saman tekstin vaihtamalla vain MTV3:n paikalle Ylen.

 11. nimetön. kirjoitti 28.11.2011 kello 22:56

  ”Makuja on monia. Minä voisin kirjoittaa täsmälleen saman tekstin vaihtamalla vain MTV3:n paikalle Ylen.”

  Varmaankin, onhan maailmassa ihmisiä joiden mielestä BB on parempi kuin vaikka joku Kesäkonsertti tai Prisma Studio tms.
  Ja HUOM! nyt en ota kantaa uutisten ja ajankohtaisohjelmien laatuun, tai niiden puoleettomuuteen, kaikkihan tietää että millään kanavalla ei enää ole puolueetonta uutisointia. En ota kantaa myöskään paljon kritisoituihin HBO:n sarjoihin. Ylellä on toki paljon muutakin ohjelmaa. On vain valitettavaa ettei tuulipukukansaa kiinnosta mikään muu kuin toisten perversioiden salatuijottelu BB:stä tai täysin vääristynyttä maailmankuvaa levittävä Salatut elämät.

 12. nimetön. kirjoitti 28.11.2011 kello 23:00

  Lisään vielä sellaisen asian, että Yle on tavallaan samalla tavalla eräs yhteiskunnan julkispalvelu kuin vaikka kirjastot, koulut, terveysasemat ja vanhainkodit. Kaikki ei noitakaan käytä ja jotkut jopa vaatii noidenkin yhteiskunnan rahoilla ylläpidettyjen palveluiden lakkauttamista mutta onneksi toistaiseksi noita ylläpidetään kaikesta huolimatta. Siksi koska noita tarvitaan, niin tarvitaan myös Yleä ja mielestäni Yle tulisikin luokitella juuri noiden yhteiskunnan varoilla ylläpidettäviksi eli verovaroilla, toki se edellytys pitää olla että ei pidä törsätä.

  Niin ja postit ovat myös eräs yhteiskunnallisesti tärkeä palvelu, valitettavasti suuntaus on se että koska kyseessä on valtion omistama osakeyhtiö niin koittavat tuottaa mahdollisimman paljon voittoa, hintoja nostetaan ja postipalveluita heikennetään.

 13. Nimetön kirjoitti 30.11.2011 kello 2:12

  Kaikkia nyt ei välttämättä kuitenkaan kiinnosta vedenalainen korinpunonta tai muu vastaava ylemäinen ”kultturelli” ohjelmisto. Mutta eipä siinä mitään, perversionsa kullakin. Tuijottelevathan jotkut kai pesukoneen pyörimistä ja maalin kuivumistakin, samalla mentaliteetillahan noita ylen ohjelmiakin katselee… 🙂

 14. nimetön. kirjoitti 16.1.2012 kello 7:23

  ”Kaikkia nyt ei välttämättä kuitenkaan kiinnosta vedenalainen korinpunonta tai muu vastaava ylemäinen “kultturelli” ohjelmisto. Mutta eipä siinä mitään, perversionsa kullakin. Tuijottelevathan jotkut kai pesukoneen pyörimistä ja maalin kuivumistakin, samalla mentaliteetillahan noita ylen ohjelmiakin katselee”

  Enpäs ole kuullutkaan moisesta, siis vedenalaisesta korinpunonnasta eikä sellasta ole kyllä Teemalla silmiin koskaan osunut. Sen sijaan hyvää musiikkia (mm. klassista musiikkia, tekis muuten hyvää sullekin), hyviä leffoja ja tiedejuttuja on kyllä osunut monta kertaa silmiini. Sinä olet itse niin fakkiutunut tuohon maikkarin supertylsään ohjelmistoon ettet ymmärrä enää hyvän päälle.

  Vaikka tää keskustelu on vanha, ja Ylen rahoitus on jo päätetty ja onneksi kortteja ei tullut vaan sulle inhona lihaan Yle-vero niin päätin kuitenkin vielä palata kun googlella plarasin tietoa onko Radio City TV aloittanut vai ei, niin tuli tämäkin juttu hakutulokseksi.

 15. nimetön. kirjoitti 16.1.2012 kello 7:23

  Ja lisään vielä sen että klassisessa musiikissa, tieteessä ja elokuvissa ei kyllä mielestäni ole tippaakaan perversiota.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+