DVD:t ärsyttää – Piraattielokuvat saisi niin paljon helpommin ja parempina

15.1.2012    

ElokuvaVuokrasin pitkästä aikaa elokuvan DVD:llä, sillä en muistanut kuinka ärsyttävää DVD-elokuvien katsominen on. Elokuvana oli Kauhea kankkunen 2 ja ensimmäisenä levyn toiston alettua tuli tietenkin kopiointivaroituksia, joita ei voi ohittaa mitenkään. Sen jälkeen tuli mainoksia muista elokuvista, jotka sai sentään ohitettua tällä kertaa. Tähän mennessä ei ollut vielä mitään ihmeellistä, sillä näinhän kaikki DVD:t toimivat. Mutta ärsyttäväähän turhien kopiointivaroitusten ja mainosten katselu on, siitä ei pääse mihinkään.

Elokuvan alun jälkeen törmäsin kuitenkin vielä paljon ärsyttävämpään ominaisuuteen, mitä ei ole muistaakseni ennen osunut kohdalleni. Elokuvan tekstityksen ylin rivi oli suomea ja alin ruotsia, eikä ruotsia saanut mitenkään piilotettua. Voin kertoa, että otti päähän ja ihmettelenkin miksi ihmeessä elokuvayhtiöt haluavat ärsyttää katsojia näillä idioottimaisuuksilla ja vielä ihmettelevät miksi piratismi on niin suosittua? Tämä kokemus sai minut jälleen kerran harkitsemaan piraatiksi ryhtymistä.

Vuokraelokuvien hakeminen jo sinällään on kamalaa, sillä niiden hakemiseen ja palauttamiseen kuluu aikaa. Toki myös elokuvan lataaminen verkosta kestää jonkin aikaa, mutta elokuviahan voisi ladata jo ennakkoon muutaman tai vaikka enemmänkin. Myös tekstitysten haku piraattielokuviin kestää hieman, mutta yleensä sopivat ja hyvin käännetyt tekstitykset löytyvät parissa minuutissa. Ja mikä tärkeintä, näissä tekstityksissä ei ole mukana mitään ruotsinkieltä.

Netistä löytyy myös laillisia vuokrauspalveluita, mutta yleensä ne toimivat vain tietokoneella tai vain parilla eri laitteella, joten niiden käyttökään ei tulisi kysymykseen meidän tapauksessamme. Maksukanavien tilaaminen olisi yksi mahdollisuus, mutta käyttämäni Maxivision ei anna tallentaa oikeastaan mitään elokuvakanavia. Kanavien verkkotallennus on estetty ohjelmayhtiöiden toimesta, eikä tilanteeseen ole tulossa parannusta. Toinen syy miksen halua käyttää maksullisia elokuvakanavia on niiden järjetön hinta, sillä katselemme uusia elokuvia melko harvoin.

Miksi ihmeessä en ryhtyisi piraatiksi ja hankkisi elokuvia helposti ja kätevästi netistä? Pirate Bayn käyttöä yritetään estää, mutta netissä on monen monia muitakin palveluita, joista elokuvat löytyisivät tosi helposti. Ja itse asiassahan niitä löytää myös suoraan Googlen hakukoneellakin. Laittomista latauksista voi tosin joutua maksamaan korvauksia tulevaisuudessa, mutta omien latausten piilottaminen onnistuu todella helposti esimerkiksi VPN-palveluiden avulla.

Kommentit

18 kommenttia

 1. Humpsis kirjoitti 15.1.2012 kello 14:12

  Miksi elokuvissa joutuu katsomaan mainoksia myös.
  Ei varmasti näy alentavasti lipun hinnassa.

 2. Kurnaus kirjoitti 15.1.2012 kello 14:35

  Aivan totta.

  On ihmeellista ettei ole olemassa mitään kunnollista kanavaa josta voisi laillisesti, kohtuullita korvausta vastaan, vuokrata/katsoa elokuvia/sarjoja.

 3. marko kirjoitti 15.1.2012 kello 14:35

  Jep juuri tämän kaltainen toiminta ajaa loputkin ”lailliset” käyttäjät pois.

 4. jaska kirjoitti 15.1.2012 kello 14:37

  onneksi on finn-tv

 5. Reilukerho kirjoitti 15.1.2012 kello 14:53

  Suosittelen lukemaan tällaisen kirjoituksen, joka mm. kertoo miksi elokuvateattereissa on tolkuttomasti mainoksia ja älyttömät hinnat, sekä joitakin muita elokuvateollisuuden likaisen pelin tuloksia, jotka vaikuttavat suoraan koko kenttään elokuvien tekijöistä vuokrapalvelujen käyttäjiin: http://www.filmschoolrejects.com/features/6-things-the-film-industry-doesnt-want-you-to-know-about.php/all/1

 6. Jussi kirjoitti 15.1.2012 kello 15:34

  Miksi maksavien asiakkaiden elämä tehdään vaikeaksi? Sama pätee myös musiikkipuolella kaikkine DRM:ineen ja rajoituksineen.

  Useat ovat valmiita maksamaan 5-10€/kk VPN palvelun tarjoajalle, että saavat rauhassa ”warettaa”. Markkinat ja asiakkaat ovat olemassa, kunhan joku vain tuottaisi laillisen helppokäyttöisen palvelun.

 7. nimetön. kirjoitti 15.1.2012 kello 19:52

  Pari oikaisua, ensinnäkin Maxivisiossa tosiaan on suurin osa elokuvakanavista sellaisia ettei niitä voi tallentaa verkkoon eli Maxivisionin Aikakoneeseen (tämä ei toki ole Maxivisionin vika vaan kuten jutussa mainittu, tv-yhtiöiden vika) mutta ei IHAN kaikissa leffakanavissa ole estetty. Laiha lohtu mutta jos halutaan olla ihan tarkkoja niin kolmea leffakanavaa voi tallentaa myös verkkoon, tai oikeastaan neljä jos lasketaan yhden kanavan HD-versiokin mukaan. Turner-yhtiöiden kanavia voi tallentaa, Showtime, Silver, Silver HD ja TCM, ainakaan Maxivisionin sivuilla ei ole mitään mainintaa ko. kanavien kohdalla ettei niitä voisi tallentaa. Itse en ole Aikakoneen käyttäjä, vaan tallennan omille laitteille, näin ollen tallentaa leffoja voin myös vaikka Canal+:lta ja Viasatilta.

  Sitten mitä tulee musiikin DRM:ään, nykyään musiikista on poistettu DRM ainakin suomalaisissa musiikkinettikaupoissa ja ladata voi DRM-vapaana MP3:sina. Ikävä kyllä tää muutos parempaan, DRM-vapaaseen, tuli vähän liian myöhään. Musiikkiteollisuuden ei olisi kannattanut k*settaa musiikin ystäviä. Mutta parempi näinkin kuin ei ollenkaan, itse saan nykyään linux-käyttäjänä ostettua musiikkia netistä biiseinä koska ei ole tuota typerää DRM-rajoitusta. Se mikä kismittää edelleenkin, on se että tiettyjä biisejä ei saa näillä leveysasteilla koska noissa pätee aluejaot mikä on typerää mielestäni. Ei musiikissa pitäisi olla rajoja sille että missä maassa jotain saa kuunnella ja missä ei.

 8. Porsas kirjoitti 15.1.2012 kello 20:20

  Disneyn ”Slow play” (eli fast play) levy nostavat vitutuksen maksimiin. Saattaa olla että jo ihan vartin päästä playn painamisen jälkeen pääsee itse elokuvan pariin. Tietysti leffan voi laittaa pyörimään ja kaiken turhan mainostuksen ja varkaaksi syyttämisen aikana voi tehdä vaikka popkornia ja muuta naposteltavaa. Sohvaani kun nuo syytökset ja mainokset eivät paljon haittaa.

  Muutenkin on mieltä ylentävää maksaa levystä jossa valistetaan että ”ethän varastaisi autoakaan”. Netistä ladatuista pätkissä näitä ei ole.

  Itse olen pitkään käyttänyt spotifyn premiumia. Loistava palvelu ja sopuhintainen. Olisin valmis hankkimaan ja maksamaan kohtuullisen kuukausitaksan myös vastaavasta videostreamaus -palvelusta.

 9. Porsas kirjoitti 15.1.2012 kello 20:26
 10. eh kirjoitti 16.1.2012 kello 0:25

  Vittu mitä napinaa. Kunnon DVD:eiden katselija vilkaisee aina kotelosta jotta mikä julkaisu kyseessä. Paskat tunnistaa tyhmäkin, jopa pelkistä kansista. Siinäpähän lataatte, minä ostan mutta viisaasti ja vähällä.

 11. nimetön. kirjoitti 16.1.2012 kello 6:17

  Sulla eh tais nyt mennä vähän ohi koko juttu. Eihän tässä keskustelussa ja uutisessa olekaan puhuttu siitä millaisia ne itse leffat on, siis sisältö, vaan kyse oli siitä että dvd-leffoihin upotetaan tuota ylimääräistä niin paljon, siis kopiointivaroituksia, mainoksia ym että se tekee katselusta epämiellyttävää. Ja noita et edes kansista pysty tarkistamaan onko leffan mukana mainoksia, kopiointivaroituksia jne.

  Sitäpaitsi, pelkkien kansien perusteella et voi muutenkaan tietää sisällöstä yhtään mitään. Moni houkuttelevaksi kansien perusteella tehty leffajulkaisu onkin loppupeleissä silkkaa p*skaa. Näin on käynyt omalle kohdallekin eli tullut ostettua ihan vikaostoksia, kun kuvittelin kansien perusteella leffan olevan hyvä mutta toisin olikin. No, pistin ne leffat kiertoon eli lahjoitin toiselle ihmiselle, jospa hän sitten tykkäis niistä kun itse en tykännyt.

  BTW, on eräs konsti jolla noi varoitukset ja mainokset ym. hötön saa pois, mutta se ei ole täysin lainmukainen ja lisäksi vaatii tyhjiä dvd-aihioita, aikaa, kahvia, tietokoneen ja softat, jne joten on kyseenalaista kannattaako hommaan ryhtyä vain säästääkseen hermojaan. Toisaalta, laissa sanotaan niinkin että varmuuskopioita saa ottaa omaan käyttöön, laillisesti hankkimastaan teoksesta.

  Mitä tulee tohon tekstitysjärjettömyyteen että teksteinä on sekä suomi että ruotsi, en kyllä tajua, onkohan ne polttaneet tekstit kiinni kuvaan vaikka dvd-leffoissa yleensä käytetään irtotekstitystä eli tekstityksen voi valita joko dvd-soittimen valikoista tai sitten itse leffan valikoista. Voitko Jani kertoa mikä leffa on kyseessä jossa on noin järjettömästi laitettu tekstitykset?

 12. dj_pirtu kirjoitti 16.1.2012 kello 6:39

  Itse olen kopioinut ja warestanut jo tupladekkiaikoina 80-luvulla. Spotifyä alkoin maksamaan tuossa taannoin ja se on ihan jees, elokuvien suurkuluttajana vastaavanlainen palvelu elokuville olisi mainio.

  Leffan kun saa tosiaan haettua netistä parilla klikkauksella ja 24M piuhalla tuleekin niin vauhdikkaasti että kerkeet just kaivaa sipsit kaapista. 8-12Gb kokoisissa 1080p elokuvissa menee tietty vähän pidempään. 🙂

 13. Digilelujen Jani kirjoitti 16.1.2012 kello 10:15

  > BTW, on eräs konsti jolla noi varoitukset ja mainokset ym. hötön saa pois, mutta se ei ole täysin lainmukainen ja lisäksi vaatii tyhjiä dvd-aihioita, aikaa, kahvia, tietokoneen ja softat, jne joten on kyseenalaista kannattaako hommaan ryhtyä vain säästääkseen hermojaan.

  ”Varmuuskopiointi” on helppoa oikeilla työkaluilla, eikä vaadi oikeastaan kuin suurinpiirtein viiden klikkauksen tekoa. Ja varmuuskopion katsominen onnistuu sitten helposti esim. mediatoistimella.

  Mutta lain mukaan varmuuskopiota ei saa ottaa DVD:stä, jos siinä on käytössä tehokas suojaus. Helsingin käräjäoikeuden mukaan DVD:iden CSS-suojauksen purkaminen ei ole laitonta, mutta Helsingin hovioikeuden mukaan se on laitonta.

  > Mitä tulee tohon tekstitysjärjettömyyteen että teksteinä on sekä suomi että ruotsi, en kyllä tajua, onkohan ne polttaneet tekstit kiinni kuvaan vaikka dvd-leffoissa yleensä käytetään irtotekstitystä eli tekstityksen voi valita joko dvd-soittimen valikoista tai sitten itse leffan valikoista. Voitko Jani kertoa mikä leffa on kyseessä jossa on noin järjettömästi laitettu tekstitykset?

  Tekstit olivat ihan normaalit DVD-tekstit, eikä niitä oltu poltettu. Kun valitsi tekstityskieleksi suomen, sai ruudulle suomen lisäksi ruotsin tekstit. Katselin läpi kaikki tekstityskielet, eikä sieltä löytynyt pelkkää suomea (ruotsia en huomannut katsoa). Elokuva oli Kauhea kankkunen 2 (Hangover part II).

 14. Nimetön kirjoitti 16.1.2012 kello 21:26

  Kauhea kankkunen osa kaksi on kyllä sellaista kuraa että siitä maksamisesta pitääkin rankaista

 15. nimetön. kirjoitti 16.1.2012 kello 21:53

  Oikeuslaitokset ei oikein taida osata noita atk-juttuja, ottavat kantaa asioihin joista heillä ei ole oikeasti mitään käsitystä ja ymmärrystä. Itse taipuisin kyllä sille kannalle että dvd:n css-suojaus ei ole tehokas suojaus, eikä muuten ole moni muukaan. On olemassa softia jotka ohittaa suojauksen kuin suojauksen heittämällä, kuin vettä vaan. Moni suojaus tuntuukin olevan lähinnä pelote eikä oikea suojaus. Toisaalta laki tästä aiheesta on niin järjetön etten katso pahalla ketään joka sitä rikkoo. Suomessa on paljon täysin järjettömiä lakeja etten ihmettele että niitä rikotaan.

 16. Henry kirjoitti 17.1.2012 kello 14:12

  Jep, saisi kyllä tulla jokin steamin kaltainen digitaalinen jakelukanava elokuville & sarjoille voisin ihan mielelläni maksaakkin sellaisesta. Mutta juuri nyt mieluiten lataan noi elokuvat, siinä ei kauaan mene 100/100 megan kaistalla.

 17. Nimetön kirjoitti 17.1.2012 kello 23:49

  ”Laittomista latauksista voi tosin joutua maksamaan korvauksia tulevaisuudessa,”

  Voisitko tarkentaa, mitä tarkoitat tällä lausahduksella? Mikäli kyseessä on perinteinen ”lataaminen tarkoittaa automaattista jakamista” -argumentti, niin tämähän ei ole enää totta. Luovalla googlen käytöllä kun leffat löytyvät nykyään ihan tavallisina ladattavina tiedostoinakin…

 18. Digilelujen Jani kirjoitti 18.1.2012 kello 8:57

  > Voisitko tarkentaa, mitä tarkoitat tällä lausahduksella? Mikäli kyseessä on perinteinen “lataaminen tarkoittaa automaattista jakamista” -argumentti…

  Itse asiassa mietin jo uutista kirjoittaessani, että nyt menee väärin, sillä jakaminenhan (ei lataaminen) yleensä voi aiheuttaa korvausvaatimuksia. Mutta päätin kuitenkin jättää lauseeni nykyiseen muotoon.

  Eli olet siis aivan oikeassa.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+