Google, Wikipedia ja Yhdysvaltain presidentti vastustavat SOPAa – palveluita suljetaan

18.1.2012    

PiratismiYhdysvaltojen Stop Online Piracy Act (SOPA) -lakiehdotuksen on tarkoitus vähentää piratismia antamalla Yhdysvaltain viranomaisille ja tekijänoikeuksien haltijoille enemmän mahdollisuuksia taistella verkossa tapahtuvaa piratismia vastaan. Vastustajien mielestä lakiehdotus puoltaa verkkosensuuria ja uhkaa sananvapautta.

Monet suuret yhtiöt ovat päättäneet vastustaa lakiehdotusta. Vastustajista löytyy muun muassa Google, jonka englanninkielisellä etusivulla on linkki sivulle, jossa yhtiö kehottaa vastustamaan SOPAa sekä vastaavaa Protect IP Actia (PIPA). Wikipedia päätti ottaa käyttöön raskaammat aseet ja onkin sulkenut englanninkielisen palvelunsa kokonaan vuorokaudeksi (poislukien sivu, jossa kerrotaan lisää Wikipedian toimista).

Myös esimerkiksi reddit-palvelu sulkee palvelunsa tänään klo 15 suomen aikaa 12 tunniksi vastalauseena SOPAlle ja PIPAlle.

SOPAlla ja PIPAlla on vielä suurempiakin vastustajia, sillä presidentti Barack Obama on kertonut vastustavansa lakiehdotuksia, eikä aio allekirjoittaa niitä ilman muutoksia.

  • Seuraa Digileluja

    Facebook Twitter RSS Google+