Piraatit vaarassa – TTVK sai luvan selvittää Chisun albumin jakajien henkilöllisyyden

10.1.2012    

MusiikkiTekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) metsästi lokakuussa Chisun Kun valaistun -albumin lataajia. TTVK löysi 67 käyttäjää, jotka olivat esimmäisten joukossa jakamassa uutta albumia laittomasti Pirate Bayn kautta.

”Tämä oli ensimmäinen tämäntyyppinen tehostettu valvonta, jossa etsittiin tietyn äänitteen jakelijoita BitTorrent-vertaisverkossa”, sanoo TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

Jakajista 28 toimi Elisan verkossa ja Helsingin käräjäoikeus antoi viime viikolla luvan selvittää näiden jakajien henkilöllisyys. Näyttää siltä, että TTVK on ryhtynyt metsästämään tavallisia lataajia, eikä enää keskity pelkästään esimerkiksi Direct Connect -hubien ylläpitäjiin.

Uskallatko sinä edelleen ladata ja jakaa tiedostoja vai harkitsetko esimerkiksi VPN-palvelimien käyttöä, joilla peität jälkesi ja estät korvausvaatimukset ja oikeudenkäynnit?


Lähde: Ilta-Sanomat

Kommentit

18 kommenttia

 1. Sepi kirjoitti 10.1.2012 kello 21:54

  Mun mielestä lataaminen on vaan tyhmää. Internetin käyttäjien keskuudessa hyväksyttyä rikollisuutta. Aina van minunkin kaverit selittää musiikkia ladatessa, että ”ei oo rahaa”. Kumma kun ennen oli. Tuntuu, että äänitteelläkin oli jotain todellista arvoa, eikä kertakäyttökamaa, kun sen omasta pussista maksoi ja sai kannet ja kaikki mukaa. Ai että sitä tunnetta, kun ostin ekan levyni omilla rahoilla, jotka sain kun olin tehnyt vaarille töitä koko päivän :).

 2. Testi kirjoitti 10.1.2012 kello 21:55

  leechers do not share

 3. Kille kirjoitti 10.1.2012 kello 22:05

  Niin hiton typerää. Torrentit on toki suosituin, mutta ei todellakaan ainoa tapa jakaa laitonta dataa verkossa. Jos tuntee internettiä yhtään, löytää tuonkin albumin n. 1000 eri paikasta, ilman pelkoa kiinni jäämisestä.

 4. AK kirjoitti 10.1.2012 kello 22:08

  Lataan paljonkin musiikkia netistä. Jos löydän jonkun uuden artistin, pistän netistä tulemaan ja jos pidän, tilaan levyt. Jos se taas on ihan kakkaa, nauran että enpä taaskaan laittanut rahaa saisseen ja odottelen jotain parempaa.

  En epäile yhtään että levy-yhtiöitä nykytilanne kammoksuttaa. Voi tutustua rauhassa tuotteeseen ennen ostopäätöstä niin ei tule ostettua kaikkea roskaa.

 5. Kaaleppi kirjoitti 10.1.2012 kello 22:15

  Nonniin… Taas yksi raha-ahne artisti boikottiin.
  Tekisi kunnollista musaa niin ei tarwisi warestaa!

 6. tjuupajuu kirjoitti 10.1.2012 kello 22:39

  Laittasivat jotain kunnon musiikkia syötiksi eikä tällästä hevonkukkua. siellä on pienten tyttöjen isät nyt kiukkusia kun vartti ikäset tyttäret viiä VANKILAA

 7. Kotilainen kirjoitti 10.1.2012 kello 23:17

  Lataaan kun jaksan, muuten käytän spotifyä.
  Peloitevaikutus näille toimenpiteillä on nolla, lähinnä tekee mieli jakaa enemmän mielenosoitus mielessä.
  Terveisin Kotilaisen Jarmo.

 8. hähää kirjoitti 10.1.2012 kello 23:33

  lol.. onneksi ei tartte piratebaytä käyttää vaan vaihtoehtoja löytyy. ehkä vpn täytyisi pistää harkintaan..

 9. Jenni Vartiainen kirjoitti 10.1.2012 kello 23:40

  oliks se 150 000 euroo / biisi?

 10. Jaahas kirjoitti 10.1.2012 kello 23:48

  Nimimerkki ”Sepi” lienee tekijänoikeusmafian palkkalistoilla…

 11. Jack kirjoitti 10.1.2012 kello 23:50

  Ei kai se enää ole kiinni siitä tekeekö jotain laitonta. Itse suosittelen kaikille VPN palveluja. Jokaisella on oikeus yksityisyyteen ja mielestäni TÄMÄ tietoyhteiskunta on nyt menossa aivan väärään suuntaan.

  singulariteettipiste.blogspot.com

 12. Höpö kirjoitti 11.1.2012 kello 0:12

  Pakko vielä varmistaa, että eikös TTVK pysty olemaan vain niitten perässä, jotka latailevat suomalaista muusiikkia jne?

 13. Marko kirjoitti 11.1.2012 kello 2:56

  Hohhoo.. aika onnetonta touhua. Pelkästään jotain paskasakkia koittaa käräytellä. Puhutaan sitte kun on oikeasti jotain tekeillä.

 14. Juuso kirjoitti 11.1.2012 kello 6:56

  Lopetin itse kyseisen harrastuksen, koska voi tulevaisuudessa olla omasta palkkapussistani pois, mutta…

  Mitäpä jos levy-yhtiöt lopettaisi sen kertakäyttöhumpan tuottamisen? Homma kusee, kun artisteja on n+1, levyjä (varsinkin kokoelmia) tulee y+2 ja yleensä niiltä löytyy vain se radiohitti ja muu on paskaa.

  Tuntuu, että majoreilta ei tule enää tasalaatuisia levyä nimeksikään. Pienemmät toimijat ja artistit (jotka tekevät itse musiikkinsa), ovat asia erikseen.

  Lopetetaan se p*skan tuottaminen ja tuodaan musiikki järkevään hintaan fiksulla tapaa kuluttajien saataville.

  Peliteollisuudessa toimiva Valve on tähän kyennyt, ja kommentoivat itsekin että piratismi ei ole heille enää ongelma.
  Eipä tietenkään, heillä on toimiva ja helppo järjestelmä, josta pelejä saa nykyisessä kertakäyttökulttuurissa järkevään hintaan. Molemmat voittaa.

  Onneksi on Spotify, vaikka ei sekään kaikkea kata.

 15. Rape kirjoitti 11.1.2012 kello 9:48

  Mielestä tämä toiminta on TTVK:lta pahimmanlaatuinen hyökkäys tavallisia musiikin KULUTTAJIA kohtaan, ei piraatteja. En osaa rinnastaa lataajija piraatteihin, vaikka tälläisen mielikuvan tekijänoikeusjärjestöt ja mediayhtiöt ovat nettilataajista julkisuuteen luoneetkin. Tavallisten musiikin kuluttajien jahtaaminen ja suuret vahingonkorvaukset eivät ole oikeustajuni mukaisia.

  Itse en enää lataa musiikkia netistä, en maksullista enkä laitonta. Kuuntelen ilmaisia nettiradioita ja saatan vahingossa ostaa yhden CD:n ehkä kerran vuodessa. Autossa soi radio. Katsotaan sitten vuonna ~2020 uudelleen mikä on tilanne, siihen saakka pitäkööt tunkkinsa.

 16. Tompsu kirjoitti 12.1.2012 kello 21:08

  Tämmöinen on ihan höpökakkaa. Poistaisivat ”kasettimaksun”. Se aika kun ihmiset menivät levykauppaan ja ostivat levyn, on auttamatta ohitse. En itse ole enää lataillut muutamaan vuoteen mitään. Vihaksi silti pistää juurikin tuo kasettimaksu. Ja sitä yritetään laajentaa kaikkiin mahdollisiin tuotteisiin. Ja jos tälle tielle lähdetään, niin eikö silloin pitäisi kaikkia lataajia rangaista, eikä vaan joitain sieltä täältä poimittuja? Tässä vain yritetään tehdä varoittavia esimerkkejä. TTVK mielestäni lähtee tässä asiassa täysin perse edellä puuhun. Elisan PB-esto oli yksi käsittämättömimmistä hätävarjelun liioittelu tapauksista, ikinä.

 17. ilpokuikka kirjoitti 14.1.2012 kello 13:50

  Sinänsä aivan turha selittää waretusta jollain ”lataan kaikki mitä haluan ja ostan ne mistä pidän” mentaliteetilla. Eli perustellaan tekoa sillä, että vahinkoa ei synny.

  Ihan laillisesti ja ilmaiseksi saa kyllä kuunneltua käytännössä kaiken musiikin ennen ostopäätöstä (spotify, nettiradiot, artistien kotisivut, facebook, myspace jne.)., naurettavaa pelleilyä väittää että lataaminen jonkun DC:n kautta olisi ainoa vaihtoehto esikuunnella julkaisua.

 18. Kotiloinen kirjoitti 21.11.2012 kello 21:31

  Keneltäs tuollaisia lupia oikein saa? Vois perustaa yhdistyksen valvomaan vähän kaikenlaista…

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+