Piraattisivujen käyttö halutaan estää lailla, operaattorit vastustavat

25.1.2012    

PiratismiOpetusministeriön alaisen tekijänoikeustoimikunnan mielestä tekijänoikeutta loukkaavien sivustojen käyttö voitaisiin estää lakimuutoksella. Toimikunnan ehdotuksen tavoitteena on ohjata kuluttajia laillisten palveluiden käyttämiseen sekä vähentää luvattoman verkkojakelun kielteisiä vaikutuksia oikeudenhaltijoille.

Teleoperaattoreiden etuja valvova FiCom vastustaa toimikunnan ehdotusta. FiComin mukaan esitys on valmisteltu puutteellisesti sekä virheellisesti ja vain oikeudenhaltijoiden näkökulmasta. Estojen merkitystä esimerkiksi operaattoreille ei ole arvioitu esityksessä ollenkaan. FiComin mielestä estot olisivat myös EU-oikeuden vastaisia, sillä estot ovat sen mukaan operaattoreiden elinkeinon harjoittamisen vapauden vastaisia ja aiheuttaisivat operaattoreille kohtuuttomia kustannuksia.

”Esimerkiksi Euroopan parlamentti, YK, OECD ja Euroopan neuvosto ovat viimeaikaisissa kannanotoissaan painottaneet sitä, että pysyvien verkkotason estomekanismien käyttöönotolla olisi perustavaa laatua olevia vaikutuksia internetin avoimuuteen ja käyttäjien oikeuksiin. Nyt esitetty ehdotus oletettavine jatkoseuraamuksineen olisi askel kohti sensuuriyhteiskuntaa”, kerrotaan FiComin lausunnossa.

 

Kommentit

5 kommenttia

 1. Tahvo Oksanen kirjoitti 25.1.2012 kello 14:54

  Meidän hallituksemme tuntuu olevan mukana vain huonoissa päätöksissä. Yhdysvaltojen SOPA pysäytettiin näin hetkeksi niin eikös Suomi jo edeltäkävijä maana ole rajoittamassa kansalaistensa oikeuksia.
  Kesäkuussa 2011, Afrikan mantereen kansannousuissa internetin osoittauduttua korvaamattomaksi tiedonvälitysverkoksi, YK:n erikoislähettiläs Frank La Rue Kirjoitti raportin, jonka mukaan ” — internetyhteyden takaaminen maailmanlaajuisesti tulisi olla jokaisen valtion prioriteettina” La Rue ilmaisee Internetin kuuluvan ihmisoikeuksiin ja kehoittaa maita välttämään internettiä rajoittavia lakeja. ( lähde http://documents.latimes.com/un-report-internet-rights/ )
  Kysykää itseltänne, Tällaisessako kehitysmaassa me elämme?

 2. Junmija kirjoitti 25.1.2012 kello 19:47

  Noniin. Takana on tietenkin jenkkien painostusta. Wikileaksistä on löytynyt todisteet jo muiden sensuuriin lähteneiden maiden painostamisesta by USA.

  Kielletään samantien salaustekniikat niin päästään nopeammin siihen mihin ollaan menossa!

 3. Kumma kirjoitti 26.1.2012 kello 13:14

  Mihin sivuihin vedetään raja, ja kuka sen päättää? Googlellakin on monta palvelua, joissa jaetaan laitonta materiaalia.

 4. dalailama kirjoitti 26.1.2012 kello 22:54

  Googlella pystyy hakemaan suoraan esimerkiksi musiikkia kunhan osaa laittaa hakupalkkiin oikeita komentoja. Noh, itseäni tälläiset päätökset eivät estä. Proxyt + Peerblock + noscriptit + 256bit serpent suojaus auttavat kiertämään tälläiset estot ja estämään jäljittämisen. Jos poliisia niin paljon kiinnostaisi latailuni he eivät saisi konettani auki käytännössä ikinä.

 5. Jay kirjoitti 28.1.2012 kello 17:27

  se mikä toimii p-koreassa toimii varmasti myöskin suomessa.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+