DVD ja Blu-ray -elokuvat katoavat – nettijakelu ohittaa ne jo tänä vuonna

26.3.2012    

Blu-rayIHS Screen Digest -tutkimusyhtiön laskelmien mukaan elokuvia katsotaan tänä vuonna Yhdysvalloissa enemmän netin kautta, kuin DVD ja Blu-ray -levyiltä. Tutkimustulosten mukaan Yhdysvalloissa katsotaan tänä vuonna elokuvia netin kautta 3,4 miljardia kertaa ja DVD ja Blu-ray -levyiltä 2,4 miljardia kertaa.

Elokuvien katselu netin kautta yleistyy nopeasti, koska niiden katselu on helppoa esimerkiksi Netflixin, Hulun ja Amazonin palveluiden kautta. Viime vuonna elokuvia katsottiin netin kautta miljardi kertaa ja DVD ja Blu-ray -levyiltä 2,6 miljardia kertaa.

Elokuvastudioiden ja jakelijoiden kannalta muutos ei näytä hyvältä, sillä tutkimuksen mukaan kuluttajat hankkivat netistä elokuvia vain 1,72 miljardilla dollarilla (noin 1,3 miljardia euroa). DVD- ja Blu-ray -levyihin kulutetaan sen sijaan 11,1 miljardia dollaria (noin 8,4 miljardia euroa). Eroa selittää nettipalvelut, joiden kautta voi katsoa rajattomasti elokuvia kuukausimaksun hinnalla.

Monet Yhdysvalloissa toimivat videopalvelut toimivat suoraan älytelevisioissa ja esimerkiksi pelikonsoleihin asennettavilla sovelluksilla. Toivottavasti Suomessa toimivat videopalvelutkin saadaan nopeasti integroitua erilaisiin laitteisiin, jotta nettivideoiden käyttö lähtisi meilläkin nopeaan kasvuun.

Kommentit

8 kommenttia

 1. Keijo Kilpeläinen kirjoitti 27.3.2012 kello 0:15

  Mistä hemmetistä kukaan tietää, kuinka paljon ihmiset katsovat dvd:itä tai bluraytä…? Otetaanko se luku jostain leffavuokraamoista vai hä? Kukaan ei voi tietää montako kertaa joku esim. Disneyn leffa katsotaan kotona, kun se on ostettu. Tiedän perheen missä katsotaan satoja kertoja jokin lasten leffa vuoden aikana.

  Aina tulee olemaan elokuvien keräilijöitä. Toki DVD on jo kuin vanhanajan VHS, eli katoaa Blurayn ja tuleviin teräväpiirto-formaattien jalkoihin. Katoaako halu omistaa konkreettisesti joki elokuva… EI IKINÄ!

 2. ipe kirjoitti 27.3.2012 kello 10:12

  Ei tuo minusta kerro yhtään mitään DVD tai BluRay-elokuvien tulevaisuudesta. Ne, jotka tähän asti ovat harrastaneet vain vuokraamista, varmasti siirtyvätkin nettipalveluiden käyttäjiksi, mutta meitä keräilijöitä on edelleen olemassa, emmekä me tule katoamaan mihinkään uusien palveluiden myötä. Komea BluRay-boksi hyllyssä on kuitenkin eri asia, kuin piuhoja pitkin tulevat bitit.

 3. nimetön. kirjoitti 27.3.2012 kello 10:46

  En usko DVD ja Blueray lättyjen katoavan mihinkään vähään aikaan, kuten tuossa jotkut jo kommentoivatkin niin aina on niitä jotka haluaa fyysisesti omistaa leffan…tai siis omistaa sen fyysisen median jolta katsoa leffa. Ja itse kuulun kanssa näihin, lisäksi jos jotain leffaa diggaa satasella niin ei tyydy vain yhteen katselukertaan vaan haluaa katsella sen useampaan kertaan, silloin oma leffalevy on helpompi ratkaisu.

 4. Digilelujen Jani kirjoitti 27.3.2012 kello 11:10

  Itse yritin joskus aloittaa elokuvien keräilyn ja ostin Taru sormusten herrasta extended paketit. Ne kun olivat niin kovin hienoja paketteja ja ajattelin että olisi mukava omistaa ne oikeasti.

  Kerran tuli toki katsottua elokuvat läpi ja jokaikinen extramateriaali. Sen jälkeen paketit ovat päätyneet jonnekin laatikon pohjalle piiloon. Elokuvat olen kyllä katsonut pari kertaa myöhemminkin, mutta silloin olen hankkinut ne (extended versiot) jostain muualta. Elokuvien keräilyharrastus päättyi minun osaltani siihen.

 5. Nimetön kirjoitti 27.3.2012 kello 11:25

  Muutaman keräilijän voimin ei optista mediaa enää pelasteta, varsinkin kun nyt noihin palveluihin on alkanut ilmestyä ostomahdollisuuksiakin pelkän vuokrauksen rinnalle.

  Digitaalinen jakelu on tulevaisuutta, bluray:t kannattaa jo kohtapuoliin laittaa vaikka huuto.nettiin myyntiin, kun joku niitäkin vielä alehintaan saattaa ostaa…

 6. ipe kirjoitti 27.3.2012 kello 12:13

  ”Digitaalinen jakelu on tulevaisuutta, bluray:t kannattaa jo kohtapuoliin laittaa vaikka huuto.nettiin myyntiin, kun joku niitäkin vielä alehintaan saattaa ostaa…”

  Täh, vastahan mä reilu vuosi sitten siirryin BluRay-formaattiin. 😀

  Ja nopeat laajakaistayhteydet ovat suomessa yhä sen verran suppeasti saatavilla, ettei voida vielä vuosiin puhua optisen median kuolemasta.;)

 7. Aika_paksua kirjoitti 27.3.2012 kello 12:18

  Itse ainakin olen parin vuoden aikana ostanut yli 50 Blu-Ray:a ja pari on tulossa postissa. DVD:ä taas löytyy parikin sataa ja kun itse tiedän vieläkin kovempia harrastajia en usko, että digitaalinen menee yli tai ainakaan kumoa. Monet haluaa omistaa elokuvan fyysisesti. Ei minua kiinnosta koneella oleva lista elokuvista, jotka omistan…

 8. ipe kirjoitti 27.3.2012 kello 13:33

  Noissa streamaus vs. fyysinen kopio -luvuissa näkyy se monessa jutussa erikseen huomautettukin seikka, että streamauspalvelut yleensä kustantavat x/kk riippumatta siitä, paljonko niitä konkreettisesti streamaa.

  Tämä taas selittää
  a) striiminä katsottujen elokuvien määrää – varmasti tulee katsottua myös elokuvia, joista ei kappalehintaa maksaisi vaan jäisi katsomatta,
  b) heikkoa tuottoa.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+