Tekijänoikeusjärjestöt saavat miljardikorvaukset piraateilta – skannattuna rahana

14.3.2012    

RahaTekijänoikeusjärjestöt pitävät digitaalisia piratismin kautta hankittuja tiedostoja saman hintaisina kuin alkuperäisiä fyysisiä teoksia. Tämän vuoksi esimerkiksi musiikkipiraateilta vaaditaan korvauksia CD-levyjen hinnan mukaan.

Jake Gold sai idean varainkeruusta, jolla piraatit voivat helposti maksaa tekijänoikeusjärjestöille menetetyt miljardit. Gold sai ideansa satojen vuosien takaisesta japanilaisesta oikeustapauksesta. Köyhä opiskelija söi lounaansa haistellen samalla majatalonpitäjän ruuan valmistuksesta aiheutuneita tuoksuja. Majatalon isäntä halusi opiskelijalta korvauksia varastetuista tuoksuista ja tuomari määräsikin opiskelijan maksamaan. Maksu sopi kuitenkin hyvin köyhälle opiskelijalle, sillä tuomari määräsi korvaukseksi kolikoiden pudottamisesta syntyvän äänen.

Koska tekijänoikeusjärjestöjen mielestä digitaalinen kopio vastaa fyysistä teosta, voidaan korvauksetkin maksaa digitaalisilla kopioilla. Piraatit voivat skannata seteleitä ja lähettää skannaukset sähköpostilla tekijänoikeusjärjestöille. Goldin sivuilta löytyy Wikipediasta otettu dollarin kuva, jota voi käyttää korvausten maksamiseen. Sivulta löytyy myös ascii-versio dollarista, jota voi myös käyttää, jos aidon setelin lähettäminen tuntuu liian kalliilta.

Moni netin keskustelualueiden käyttäjä onkin jo kertonut lähettäneensä tekijänoikeusjärjestöille korvauksen sähköpostitse. Yksi esimerkki löytyy täältä.

Kommentit

4 kommenttia

 1. Kumma kirjoitti 14.3.2012 kello 18:47

  Tämä onkin jokaisen budjettiin sopiva maksuvaihtoehto.

 2. nocebo kirjoitti 15.3.2012 kello 9:43

  Suomessa rahan skannaus on itsessään jo laitonta. 🙁

 3. Wrecking Ball kirjoitti 18.3.2012 kello 17:12

  Eikä tuo rahojen (seteleiden) skannaus pitäisi edes onnistua uudemmilla laitteilla. Skannaus-softan pitäisi valittaa, että ei onnistu.

 4. Nimi kirjoitti 19.3.2012 kello 15:48

  Riippuu skannaus softasta, että pystyykö sillä skannaamaan seteleitä.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+