Latasitko Robinin albumin Pirate Baystä? Olet ehkä ongelmissa

23.4.2012    

PiratismiRobinin Koodi albumi julkaistiin helmikuun 22. päivä, mutta se ilmestyi ladattavaksi Pirate Bayn kautta jo kaksi päivää aikaisemmin. Teosto ja Musiikintuottajat-IFPI Finland ry pyysivät oikeudelta lupaa hankkia albumin jakajien ja lataajien tiedot Elisalta ja TeliaSoneralta. Helsingin käräjäoikeuden mukaan pyyntö täyttää tekijänoikeuslain edellyttämän yksittäistapauksen tunnusmerkit, joten Elisa ja TeliaSonera määrättiin luovuttamaan albumin jakajien ja lataajien yhteystiedot Teosto ry:lle.

Robinin levyä jaettiin ja ladattiin helmikuussa 82 suomalaisesta ip-osoitteesta ja nyt oikeuden päätöksellä 34 Soneran ja 30 Elisan asiakasta on vaarassa saada rikosoikeudellisia seuraamuksia tai korvausseuraamuksia. Suurimmissa ongelmissa on luultavasti se henkilö, joka on jakanut Robinin albumin ensimmäisenä Pirate Bayhyn. Muiden operaattorien asiakkaiden yhteystietojen luovuttamisesta  Teosto ry:lle ei ole vielä tehty päätöstä.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan on uskottavaa, että Robinin albumin lataus ja jakaminen Pirate Bayn kautta aiheutti hakijoille ja artistille huomattavaa taloudellista vahinkoa. Soneralla ei ollut asiasta mitään lausuttavaa oikeudelle ja Elisa kertoi suostuvansa yhteystietojen luovuttamiseen. Elisa ei tosin vielä tiedä onko yhteystietojen selvittäminen teknisesti mahdollista.

Vielä on epäselvää miten Elisan asiakkaiden latailut on saatu selville, sillä Elisa on estänyt tammikuusta lähtien Pirate Bayn käytön Helsingin käräjäoikeuden päätöksen vuoksi.


Lähde: Iltalehti

Kommentit

5 kommenttia

 1. Teosto on rikollisjärjestö kirjoitti 23.4.2012 kello 21:16

  http://www.voice.fi/uutiset/ilmiot/tuleeko-tasta-suomen-erikoisin-nettipiraattien-oikeudenkaynti/8/37795

  Iltalehti kertoi tänään, että teinitähti Robinin levyä luvatta levittäneiden suomalaisten henkilöllisyys selvitetään.

  Teinitähti Robinin Koodi-albumin piraattiversio ilmestyi helmikuussa ladattavaksi The Pirate Bay -verkkosivuston kautta. Iltalehti ja Helsingin Sanomat kertoivat tänään, että viranomaiset aikovat selvittää niiden omistajat niille 82:lle kotimaiselle ip-osoitteelle, joista käsin Robinin uutuusalbumia on levitetty.

  Selvitystä todennäköisesti seuraavasta oikeudenkäynnistä lienee tulossa todella erikoinen, sillä jo aiheesta kertovat uutisjutut sisältävät useita kummallisuuksia. Tässä joitakin niistä:

  1. Uutisten mukaan levyn laittomaan jakamiseen syyllistyneistä ip-osoitteista 30 kuuluu Elisan asiakkaille. Kuitenkin Elisa tiedotti jo 9. tammikuuta, että jatkossa sen asiakkailta on estetty The Pirate Bay -osoitteen käyttö. Lue tuo tiedote täältä. Nyt kuitenkin kerrotaan, että ainakin 30 albumin luvatonta levittäjää on Elisan asiakkaita, eli joko liikkeellä on väärää tietoa tai sitten Elisan estot vuotavat kuin seula.

  2. Uutisissa on ihmetelty sitä, miten albumi päätyi piraattilevitykseen jo kaksi päivää ennen virallista ilmestymispäiväänsä 27. helmikuuta. Todellisuudessa vuotajaa ei kannata etsiä artistin tai levy-yhtiön lähipiiristä, sillä albumi oli 17. helmikuuta lähtien ennakkomyynnissä Hesburgerissa. Sitä myytiin todennäköisesti tuhansia kappaleita ennen virallista ilmestymispäivää, joten lienee turha ihmetellä, miten levy on päätynyt myös laittomaan nettilevitykseen.

  3. Iltalehdessä kerrotaan, että ”Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen selvityksen mukaan levy koottiin piraattipalvelimelle palasina. Kokoamistyöhön osallistuivat kaikki 82 tietokonetta niihin ladatun erityisen vertaisverkko-ohjelman avulla”. Tuo kuitenkin kertoo, että TTVK ei ole ymmärtänyt BitTorrent-vertaisverkkojen toimintaa, sillä todellisuudessa levyä ei ole missään vaiheessa koottu Pirate Bayn palvelimelle.

  Jos tämä tapaus johtaa oikeudenkäyntiin, saattaa siitä tulla Suomen erikoisin nettipiraattien oikeudenkäynti.

  Eli mielnkiintoista teosto probagandaa taas luvassa.

 2. turhake kirjoitti 23.4.2012 kello 22:16

  kumpikohan on suurempi rangaistus, nimi julkisessa lataajien listassa vai sakot jakamisesta..

 3. Nimetön kirjoitti 24.4.2012 kello 0:15

  Elisan esto Pirate Bayhin on ”murrettavissa” noin 10 sekunnissa.

 4. jeppe kirjoitti 24.4.2012 kello 8:02

  mitekähän tuosta saadaa huomattava taloudellinen vahinko? 82 lataajaa ja levy maksaa esim cdon.comissa 9.95e. 82×9.95=815.90e huhhuh aivan järkyttävä menetys levy-yhtiölle joka lypsää tällä hetkellä tuosta pennusta järkyttäviä summia kaikilla esiintymisillä ja oheisroinalla jne.

 5. Jaakoppi kirjoitti 24.4.2012 kello 15:43

  ”Latasitko Robinin albumin Pirate Baystä? Olet ehkä ongelmissa”
  Jep… sillä latasit juuri Robinin levyn

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+