Outoa toimintaa – Maksukanavat eivät halua asiakkaita

18.4.2012    

IPTVTallentavien digiboksien omistajille on itsestään selvää, että kaikkia kanavia voi tallentaa, mutta IPTV-palveluiden kohdalla tilanne on täysin erilainen. Soneran Koti TV:llä ja Elisa Viihteellä voi tallentaa palveluiden servereille vain peruskanavia, mutta maksukanavien tallennus ei onnistu ollenkaan.

Maxivisionin käyttäjät voivat tallentaa joitain maksukanavia, mutta suosituimpien maksukanavien tallennus ei ole mahdollista. Maxivisionilla ei voi tallentaa esimerkiksi MTV3:n, Nelosen, Viasatin tai CANAL+:n maksukanavia.

Maxivisionilla on aiemmin voinut tallentaa ruotsalaisia SVT ja TV4 -kanavia. Maxivision joutui kuitenkin lopettamaan 13.4. lähtien SVT1, SVT1 HD, SVT2, SVT2 HD, Barnkanalen/SVT24, Kunskapskanalen, SVT World ja TV4 -kanavien verkkotallennuksen ohjelmayhtiöiden jyrkkien ja peräänantamattomien vaatimusten vuoksi.

Maksukanavien tallennuksen eston vuoksi esimerkiksi meidän perheeseen ei tilata maksukanavia. Verkkotallennuksen mahdollistaminen toisi maksukanaville varmasti lisää asiakkaita. Voikin vain ihmetellä mikseivät maksukanavat halua lisää asiakkaita ja sitä myöten tuloja.

Kommentit

6 kommenttia

 1. JuhaN kirjoitti 18.4.2012 kello 13:08

  Tuo ohjelmayhtiöiden ahdistelu on täysin käsittämätöntä! Tuntuu vahvasti siltä, että vanhakantaisten tulkintojen (etätallennus=VOD) vuoksi asiakkaita oikein kartetaan maksu-TV-puolella.

  Välivaiheen ratkaisuna on Soneran käyttämä tallentava IPTV-boksi, jolloin peruskanavat tallennetaan verkkoon ja maksukanavat paikalliselle levylle. Periaatteellisesti tuo täyttää ohjelmayhtiöiden vaatimukset, mutta käyttökokemuksesta pitäisi pystyä tekemään saumaton. Eihän käyttäjän kuuluisi olla kiinnostunut tai edes tietää missä tallenne sopimussyistä säilytetään.

  Ihmettelenkin, miksi muut operaattorit eivät ole ottaneet vastaavaa laitetta valikoimiin. Vaihtoehtoisesti perusboksin kylkeen voisi kytkeä ulkoisen kovalevyn, jolloin toiminta olisi Soneran boksin tapaista. Kun ohjelmadata salattaisiin, ei ulkoisessakaan levyssä pitäisi olla ongelmia. Sallivathan ohjelmayhtiöt ulkoiselle levylle tallentamisen nykyisiltä telkkareiltakin, kunhan tallenne on naitettu päätelaitteeseen.

  =)juha

 2. nimetön. kirjoitti 18.4.2012 kello 13:49

  ”Vaihtoehtoisesti perusboksin kylkeen voisi kytkeä ulkoisen kovalevyn, jolloin toiminta olisi Soneran boksin tapaista. Kun ohjelmadata salattaisiin, ei ulkoisessakaan levyssä pitäisi olla ongelmia. Sallivathan ohjelmayhtiöt ulkoiselle levylle tallentamisen nykyisiltä telkkareiltakin, kunhan tallenne on naitettu päätelaitteeseen.”

  Ei ohjelmadataa tarvitse salata tai naittaa boksiin kunhan kyseessä ei ole HD-kanavan ohjelma. Eihän esim. SD-boksienkaan dataa naiteta boksiin tai salata vaan sen saa suoraan tietsikalle jälkikäsittelyyn. Muutenkin kaikenlainen DRM-käsittely on tyhmää ja vaikeuttaa vain lainkuuliaisen käyttäjän tekemisiä sen sijaan piratismia se ei kitke.

 3. loksu kirjoitti 20.4.2012 kello 18:45

  Kyselin Maxivisioinin aspasta taustoja SVT:n päätökselle kieltää tallentaminen. Tässä saamani vastaus:

  ”Ongelmana on tämä meidän käytössä oleva verkkotallennus. Jos käytössämme olisi kovalevyllinen laite niin tarina voisi olla toisenlainen. Ohjelmayhtiöt näyttävät pelkäävän kaikkea uutta… Osa operaattoreista antaa
  tallentaa kanaviaan tekniikasta huolimatta.”

  Vastasin jatkokysymyksellä pelkääkö SVT piratismia. Tähän he päättivät olla vastaamatta. Ehkä toi JuhaN:n tulkinta on oikeilla jäljillä, eli ohjelmayhtiöt haluaisivat korvauksia ”uudelleenlähetyksistä” VoD mallin mukaisesti, joita Maxivision tai sen asiakkaat eivät tietenkään olisi valmiita pulittamaan.

 4. Digilelujen Jani kirjoitti 22.4.2012 kello 11:42

  > Kyselin Maxivisioinin aspasta taustoja SVT:n päätökselle kieltää tallentaminen…

  Maxivisionilta kerrottiin minulle syyskuussa tällainen syy: ”Kanavien verkkotallennus on estetty, koska ohjelmayhtiöiden mielestä IPTV vastaa Video-on-Demand -palvelua, johon heillä ei ole oikeuksia. Verkkotallennus ei kuulu tällä hetkellä myöskään yksityisen kopioinnin piiriin. Kanavien tallennus olisi sallittua, jos tallennin, esimerkiksi digiboxin kiintolevy, olisi kotona”.

  Lähetin myös tällä viikolla kyselyitä verkkotallennuksen estojen syistä maikkarille, neloselle ja jollekin kolmannelle (en muista enää mille 🙂 ). Vastauksia ei ole kuulunut.

  Loksu: Sinullahan on yhteyksiä MTV:hen, voisitko udella heiltä verkkotallennuksen eston syitä?

 5. loksu kirjoitti 23.4.2012 kello 22:22

  Laitoin aamulla kyselyn, muttei tullut vastausta. Jos pitäisi veikata niin sanoisin että MTV3 ja muut yhtiöt haluavat kontrolloida materiaalinsa verkkojakelua omien palveluidensa kautta, kuten MTV3 Katsomo, Elisa Viihteen MM-lätkä palvelu, EV:n F1 Katsomo palvelu, Viasatin Viaplay palvelu jne. Verkkotallenuksen salliminen vähentää kysyntää näitä palveluja kohtaan ja on ikään kuin tv-yhtiöt ampuisivat itseään jalkaan sallimalla ne. MTV Networksilla ei tietääkseni ole VoD-palveluja, joten heillä ei ole taloudellisia intressejä verkkotallennuksen kieltämiselle.

  Maxivisionin asiakkaitten kannattaa toki nostaa kissa uudestaan pöydälle yhtiön Facebook sivuilla. Siellä he eivät kehtaa olla vastaamatta koska silmäpareja on paljon!

 6. […] kohta olla pulassa, jos eivät saa omaan boksiinsa samanlaisia palveluita tarjolle! Osallistuin keskusteluun aiheesta Digilelujen kommenteissa, mutta tässä vielä tuorein Maxivisionilta saamani viesti […]

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+