Maksutelevisio jälleen vaikeuksissa – Viestintävirasto vaatii mahdottomia

8.5.2012    

AntenniViestintäviraston päätöksen mukaan kaikki antenniverkossa tarjottavat maksu-tv-palvelut täytyy saada jatkossa näkyviin yhdellä katselukortilla. DNA on tällä hetkellä ainoa maksullisia teräväpiirtokanavia lähettävä antenniverkon maksutelevisio-operaattori, joten teräväpiirtokanavien ja PlusTV:n maksukanavien katselu vaatii tällä hetkellä kahden eri katselukortin käyttöä.

Viestintäviraston mukaan tilanne hankaloittaa kohtuuttomasti maksu-tv-palvelujen käyttöä ja saattaa estää markkinoiden kehittymistä. Viestintäviraston päätös velvoittaa toteuttamaan yhden kortin periaatteen 1.10.2012 mennessä. PlusTV on vastustanut lausunnoissaan yhden kortin periaatteen käyttöönottoa, joten viestintävirasto katsoi välttämättömäksi velvoittaa operaattorit yhden kortin käyttöön.

Kuluttajien kannalta muutos olisi erittäin tervetullut, mutta tämän hetkisillä laitteilla sitä on kuitenkin mahdoton toteuttaa. PlusTV kertoi pari viikkoa sitten tuovansa teräväpiirtokanavat markkinoille, mutta niitä voi katsoa vain Viaccess-salausta tukevilla laitteilla. DNA käyttää omassa maksukorttijärjestelmässään linkittävää Conaxia. Markkinoilla ei ole käytössä CI+ -laitteita, jotka tukisivat sekä PlusTV:n suunnittelemaa Viaccess-salausta sekä linkitettyä Conax-salausta.

Viestintävirasto on ilmeisesti suunnitellut, että yhden kortin vaatimus voitaisiin toteuttaa siten, että kaikki maksutelevisio-operaattorit käyttäisivät samaa salausjärjestelmää. Käytännössä tämäkään ei ilmeisesti toimisi, sillä linkitystä vaativien kanavien katsominen onnistuu vain CI+ -korttipaikan kautta, mutta CI+ -korttipaikan avulla ei voida purkaa kahden eri operaattorin salausta.

Viestintäviraston päätöksen mukaan PlusTV:lle ja DNA:lle voidaan asettaa uhkasakko, elleivät ne muuten ota yhden kortin periaatetta käyttöön. Tällä päätöksellä Viestintävirasto näyttää yrittävän saada PlusTV käyttämään Conax-salausta, jolloin yhtiön Viaccess-suunnitelmat menevät kokonaan uusiksi.

Monet kuluttajat ehtivät jo riemuita PlusTV:n Viaccess-päätöstä, sillä sen myötä päästäisiin eroon idioottimaisesta korttilinkittämisestä, joka on aiheuttanut monille käyttäjille paljon päänvaivaa. Allekirjoittanut ei usko PlusTV:n luopuvat Viaccess-salauksesta kovin helposti, joten en usko tämän asian ratkeavan tämän vuoden puolella.

Viestintäviraston päätös ei ole mitenkään uusi, sillä Liikenne- ja viestintäministeriö on päättänyt jo yli viisi vuotta sitten vuonna 2006 sisällyttää maksutelevisiolupien hakuehtoihin yhden kortin vaatimuksen. Yhden maksukortin vaatimus toimi käytännössä vuosia sitten pienen hetken PlusTV:n ja Canal Digitalin toimiessa antenniverkon maksutelevisio-operaattoreina, mutta TV Viihteen ja DNA:n maksukorttimarkkinoille tulon myötä kuluttajat ovat joutuneet jälleen käyttämään monia maksukortteja.

Aiheesta löytyy keskustelua muun muassa DVD Plazan keskustelualueella.


Lähde: Viestintävirasto

Kommentit

3 kommenttia

 1. himmler kirjoitti 9.5.2012 kello 18:31

  Huoh…

  Viaccess käyttää korttilinkitystä aivan kuten Conaxkin. Ero tässä tapauksessa on siinä, että PlusTV toimittaisi myös laitteet jotka on valmiiksi linkitetty PlusTV:n toimesta.

  Ero on siis vain siinä missä kohtaa ketjua linkitys tapahtuu. PlusTV oli mukana Antenna HD ready Ry:ssä, yhdistyksen tarkoitus oli sopia yhteisestä standardista (Antenna HD Ready) jolloin kilpailu käytäisiin sisällöllä ja palvelulla ja kuluttajalla olisi yhtäläiset mahdollisuudet käyttää mitä laitetta haluavat ja tällä tavoin olisi taattu maksimaalinen laitetarjonta.

  PlusTV:stä 51% omistaa Teracom jonka taas omistaa Ruotsin valtio. Ts. Ruotsin valtio käyttää päätäntävaltaa. Teracomin tavoite on saada samat laitteet ja salaus sekä Ruotsiin että Suomeen jolloin he saisivat skaalaetuja laitekehitys, lokalisointi ym. kuluissa. Ruotsissa muita kuin heidän oman hyväksynnän läpikäyneitä laitteita ei verkkoon päästetä.

  Tästä voitte päätellä kuinka helppoa ko. hyväksynnän saaminen on. Katsokaa vaikka Ruotsin markkinoita, ei siellä ole kuin kolme laitetta tarjolla. Ruotsia taitavat voivat etsiä ruotsalaisilta forumeilta tietoa siitä, kuinka mainioita laitteita nämä ovat.

  Mikäli Viaccess kuvio menee läpi, Suomen markkinoilta voi odottaa muutaman laitevalmistajan katoavan kokonaan. Kakku on niin pieni, että jos PlusTV konvertoi kaikki omat asiakkaansa ”Boxer” bokseihin, tarkoittaa se että muut maahantuojat tulevat menettämään arviolta 30% myynnistään.

  Lopputuloksena siis: PlusTV asiakkaat ovat sidottu 2-3 Boxer-boksiin, jotka eivät toimi DNA:n verkossa.

  Keskipitkällä aikavälillä Suomen markkinoilta katoaa 1-2 maahantuojaa jolloin valinnanvara muissa verkoissa pienenee entisestään.

  Monilla foorumeilla haikaillaan ulkomailla myynnissä olevien laitteiden perään: on aivan turha kuvitella että mikään valmistaja rupeaa niitä lokalisoimaan ja hyväksyttämään Suomeen kun markkinat pienenevät entisestään. Mikäli se olisi taloudellisesti kannattavaa, niitä olisi jo nyt tarjolla.

  Kun puhutaan Cable HD Ready ja Antenni HD Ready hyväksyntöjen ja korttilinkitysten ongelmista, niin nämä ovat aivan mitättömiä sen rinnalla mitä PlusTV ja Viaccess tulisivat markkinoille ja kuluttajille aiheuttamaan.

 2. maksava asiakas kirjoitti 9.5.2012 kello 23:10

  Jos PlusTV ottaa idiootti korttilinkityksen käyttöön, lopahtaa tilaus ainakin meillä siihen päivään! Meillä on talossa 7 TV:tä ja 5 tallentavaa boksia ja näillä kaikilla voi käyttää PlusTV:n palveluja.

  Korttilinkitys, ja sitä tukeva Ready-paskaboksi olisi hyppäys takaisin 70-luvulle aikaan, jolloin talossa oli vain yksi TV, ja siitä ei oikeasti voi edes kunnolla tallentaa. Nämä ”Ready” vehkeet kun estävät myös pysyvän tallentamisen, joten no thanks.

  Samat rahat voi sijoittaa muuhunkin ja TV:n katselun vähentäminen on pelkästään terveellistä, käyttämällä saman ajan vaikka liikuntaan elää pidempään.

  HD kanavia ei samasta syystä tulla tilaamaan, ennen kuin korttilinkitys on murrettu siten, että sama kortti toimii kaikissa laitteissa. Toivon, että tämä sekoilu voidaan pitää SD kanavista erossa siihen asti, kun SD kanavia lähetetään.

 3. himmler kirjoitti 10.5.2012 kello 15:50

  ”maksava asiakas”

  Ei korttilinkitys estä saman kortin käyttöä useissa laitteissa. Sinun ei tarvise kuin ilmoittaa laitteiden Chipset-ID:t operaattorillesi niin se toimii kaikissa laitteissa.

  Aikaa se vaatii sinulta n. 10min jonka jälkeen asian voi unohtaa.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+