Nykyisillä digibokseilla voi katsoa kohta enää vain muutamaa kanavaa

23.5.2012    

AntenniAsunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru on esitellyt luonnoksen televisiolähetysten tulevaisuudesta. Luonnoksen mukaan nykyisillä normaaliresoluution DVB-T -virittimen omaavilla digibokseilla ja televisioilla voisi katsoa enää muutamaa kanavaa vuoden 2016 jälkeen.

Kaikki antenniverkon verkkotoimiluvat sekä ohjelmistoluvat umpeutuvat vuoden 2016 lopussa. Suunnitelman mukaan vuonna 2017 kaksi kanavanippua olisi varattuna Yleisradiolle ja yleisen edun ohjelmiston kanaville, joita olisivat kaupalliset pääkanavat. Vain toinen näistä kanavanipuista jatkaisi ohjelmien lähettämistä normaalilla resoluutiolla ja DVB-T -tekniikalla vuoteen 2026 saakka. Kaikki muut kanavaniput lähettäisivät vuodesta 2017 lähtien teräväpiirto-ohjelmaa uudemmalla DVB-T2 -tekniikalla.

”Monet suomalaiset ovat jo teräväpiirtotekniikan hankkineetkin. Vaikka siirtymäaikaa on nyt luvassa runsaasti, kaikkien, joilla on käytössä vielä vanhat laitteet, kannattaa siirtyä suoraan uuteen tekniikkaan, kun tulee laitteiden vaihdon aika”, kertoi ministeri Kiuru.

”Emme lähetä mummuja ja pappoja ostamaan uutta televisiota”, sanoi Kiuru ministeriön tiedotustilaisuudessa. Kiurun ohjelmaluonnos on lähetetty lausuntokierrokselle, joka päättyy 2. heinäkuuta.


Lähde: LVM

Kommentit

5 kommenttia

 1. Pekka kirjoitti 23.5.2012 kello 16:01

  Mielenkiintoistahan tässä on nähdä se, että pakotetaanko HD-kanavat maksuttomiksi vai tulevatko kaikki HD-kanavat maksullisina.

 2. jots kirjoitti 23.5.2012 kello 23:15

  No eihän esim ylen kanavia maksullisiksi voida laittaa mutta korttilinkityshomma huolettaa eli lisää rahaa pitää panna menemään ja sitten tallenteita ei voi katsoa tietokoneella tai millään muulla laitteella kuin boksilla itsellään ja joka talon televisio pitää linkittää ja sitä rumbaa ei kyllä kukaan jaksa. Toisaalta kyllähän tuo Yle HD:kin näkyy salaamattomana eli se on vähän kiikun kaakun

 3. hdmi kirjoitti 23.5.2012 kello 23:26

  ”Kaikki muut kanavaniput lähettäisivät vuodesta 2017 lähtien teräväpiirto-ohjelmaa uudemmalla DVB-T2 -tekniikalla.”

  Ei tuo luonnos ota mitään kantaa resoluutioon, siellä sanotaan:

  ”Ohjelmistoluvanhaltijat voivat valita verkko-operaattorin ja haluamansa
  kanavanipun sekä standardilähetysten ja teräväpiirron välillä”

  Ministeriön tiedote on siis pahasti harhaanjohtava. Kyse on pelkästään siirtymisestä DVB-Tstä T2:seen. HD-aikataulun
  voi jokainen ohjelmanlähettäjä päättää itse.

  Kaapelitalouksia T-verkon sähellykset eivät tietenkään koske.

 4. Pekka kirjoitti 24.5.2012 kello 11:24

  No juurikin pointtini. Onko HD:ssa ilmaista vain YLE:n kanavat vai pakotetaanko nykyiset ilmaiset kanavat HD-laatuisina myös ilmaisiksi.

  Eli pakotetaanko kansa maksamaan nykyään ilmaisista kanavista tulevaisuudessa.

 5. artos kirjoitti 28.5.2012 kello 14:29

  Viittaan hdmi:n kirjoitukseen aiemmin totean, että ministeriön ja Ylenkin tiedotus koskien aikaväliä nykyhetki – 2036 osittain jättää sivuun SD-lähetysten mahdollisuuden toisen sukupolven eli DVB-T2-lähetysstandardin aikana.

  Krista Kiurun tiedotteessa ministeriön sivulla on linkki 9-sivuiseen esitykseen asiasta. Sen plansseissa 4/9 ja 8/9 selviää, että tuleviin T2-kaapelinippuihin mahdollistuu noin 7 HD- kanavaa tai 14 -20 SD-kanavaa. Koska Viestintäviraston hyväksymä jakelun laskutusperiaate perustuu bittivirtaan, tämä merkitsee suoraan SD-lähetyksissä ehkä 50 – 70 prosenttia halvempaa lähetyskustannusta verrattuna HD-lähetyksiin.

  Ruotsin käytännöistä onkin entisen RTVV:n sivuilla paraikaa nähtävissä erään alueellisen sanomalehden anomus SD-lähetyksistä T2-verkossa. Varmaan täälläkin asian suuri merkitys pannaan merkille kanavien riittävyyteen ja kustannuksiin nähden, kun eri tahot antavat lausuntojaan K. Kiurun luonnoesityksestä ministeriölle 2. heinäkuuta mennessä.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+