Pirate Bayn käyttö onnistuu jälleen laillisesti Elisan asiakkailta

25.5.2012    

The Pirate BayPirate Bayn käyttö estettiin Elisan ja Saunalahden käyttäjiltä tammikuun alussa. Estolistalle päätyi yli kolmekymmentä Pirate Bayn käyttämää domainia ja kolme ip-osoitetta.

Nyt Pirate Bay on ottanut käyttöön uuden ip-osoitteen, jonka käyttöä Suomen oikeuslaitos ei ole kieltänyt. Pirate Bayn käyttöä voi jatkaa käyttämällä osoitetta 194.71.107.80. Pirate Bayn käyttö tämän uuden ip-osoitteen kautta on siis täysin laillista, eivätkä Elisa tai Saunalahti ole estäneet tämän osoitteen käyttöä.

Pirate Bayn käyttöä on yritetty estää Suomen lisäksi myös monissa muissa maissa, mutta uuden ip-osoitteen avulla palvelun käyttöä voi jatkaa estoista huolimatta. Joissain maissa tekijänoikeuksien omistajat voivat lisätä osoitteita estolistoille helpostikin, mutta vielä ei ole tiedossa onnistuuko vastaava helposti Suomessakin.

Elunperinkin oikeuden määräämän Pirate Bay -eston hyöty on ollut kyseenalainen, sillä esto on voitu kiertää todella helposti esimerkiksi käyttämällä sivustoja, jotka kopioivat Pirate Bayn sisällön uuteen osoitteeseen. Pirate Bayn mukaan uutta ip-osoitetta ei lisätty estojen suoran kierron vuoksi, vaan sillä helpotetaan tällaisten kopiosivustojen ylläpitäjien työtä.

Pirate Bayn uuden ip-osoitteen takaa löytyvästä sivusta on poistettu joitain toimintoja, joten esimerkiksi kommentointi ja uusien torrenttien lisäys ei ole mahdollista sitä kautta.


Lähde: TorrentFreak

Kommentit

10 kommenttia

 1. Bayliner kirjoitti 25.5.2012 kello 9:59

  Ihanko varmasti Pirate Bayn käyttö on nyt laillista, eli Elisan ja Saunalahden käyttäjillä ei ole pelkoa mistään tekijänoikeussyytteistä?

 2. Tiina kirjoitti 25.5.2012 kello 10:08

  Saunalahtihan on vain Elisan brändi. Hieman tarkkuutta uutisointiin.

  Elisa osti Saunalahden verkkoliiketoiminnan ajat sitten (~7 vuotta sitten).

 3. Sealiner kirjoitti 25.5.2012 kello 10:09

  Muistetaan toki että PirateBayssäkin on materiaalia jonka jakaminen on täysin laillista. Ei PirateBaysta lataaminen ole aina automaattisesti tekijänoikeuksien rikkomista.

 4. Sanna kirjoitti 25.5.2012 kello 10:42

  Piratebayn käyttö on ollut aina laillista. Laittoman materiaalin jakaminen omalta koneelta on eri juttu, mutta Linux-kernelin lataaminen ja jakaminen tuolta on täysin laillista. Otsikko on harhaanjohtava, lienee saatu joltain tekijänoikeusjärjestöltä, joka yrittää ujuttaa mukaan omaa agendaansa.

  Elisalla käyttö onnistui helpoiten Opera-selaimen Turbo-ominaisuuden ollessa päällä, jolloin sivut kiertävät Norjan kautta ilman kökköä sensuuria.

 5. Muito kirjoitti 25.5.2012 kello 10:45

  Hetkinen, onko siis estolistalla olevien osoitteiden käyttäminen tai eston kiertäminen laitointa? Näin ainakin otsikko antaa ymmärtää.

 6. jeppe kirjoitti 25.5.2012 kello 11:46

  Ei tietenkään. Kyllä kaikenlaisia operaattorien ja poliisinkin estoja saa kiertää täysin vapaasti kunhan ei muihin laittomuuksiin syyllisty. Emme (ihan vielä) asu Kiinassa.

 7. qwerty kirjoitti 25.5.2012 kello 14:48

  Koko Elisan esto oli periaatteeessa laiton tietoliikenteen häirintä.

  Lataaminen omaan käyttöön ei ole laitonta. Jakaminen on, mutta torrent-ohjelmassa voi laittaa upload nopeudeksi 0kb, jolloin et periaatteessa voi tehdä mitään laitonta.

  Toistan vielä: omaan käyttöön lataaminen ei ole laitonta.

 8. Digilelujen Jani kirjoitti 25.5.2012 kello 15:44

  > Lataaminen omaan käyttöön ei ole laitonta

  Nyt en ole ihan varma allaolevista, joten paremmin asiasta tietävät voivat kommentoida. Osa tästä tiedosta on haettu osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Lex_Karpela

  Ilmeisestihän esimerkiksi elokuvan lataus netistä olisi kiellettyä (laitonta?), mutta omaan käyttöön ladattaessa se ei johtaisi rangaistuksiin (sakkoihin). Joidenkin lähteiden mukaan tällainen toiminta olisi moitittavaa toimintaa, mutta ilmeisesti moitinta ei voi sisältää esimerkiksi sakkoja.
  Tällainen lataus voi kuitenkin johtaa oikeudenhaltijoille maksettaviin korvauksiin, jos kopioija tietää tai hänen olisi pitänyt tietää materiaalin olevan laitonta.

  Jakaminen (myös ilman ansiotarkoitusta tapahtuva jakaminen) on selvästi laitonta ja jotkut jakajat ovat jo joutuneet maksamaan korvauksia Suomessakin. Korvausten lisäksi jakelusta kiinnijääneitä voidaan rangaista tekijänoikeusrikoksesta. Joten ylläoleva ohje upload-nopeuden tiputtamisesta nollaan on erittäin hyvä.

 9. Hervo Tonvapaus kirjoitti 24.9.2012 kello 9:35

  Kaikki kopioiminen ja lähettäminen on aina lainmukaista. Lakia rikotaan vain silloin, kun on olemassa uhri. Ei uhria, ei rikosta.

  Ajattele asiaa vaikka näin: saatko kopioida minkä tahansa kirjaston kirjan minkä tahansa sivun, ja viedä kopion kotiisi, ja tehdä sillä mitä haluat? Totta hitossa saat, olisi aika sairasta, jos et saisi. LAKI ei kiellä, eikä voi kieltää ihmisiä tekemästä näin.

  Legaalinen järjestelmä on asia erikseen, mutta sitähän ei tarvitse totella, jos ei ole antanut suostumustaan tulla sen hallinnoimaksi (suurin osa ihmisistä ikävä kyllä on näin tehnyt, yleensä tietämättään allekirjoittaessaan kaikenmaailman ’anomuksia’, ’hakemuksia’ ja ’rekisteröinti’kaavakkeita).

  Lakia täytyy kaikkien totella, legaalista järjestelmää ei.

  Lisätietoa saa (englanniksi) esim. etsiytymällä tänne:

  http://yourstrawman.com

  Tai etsimällä youtubesta ”Meet your Strawman” – huumorilla höystetty noin 5 minuutin perusasiat selittävä harmaansävyinen videopätkä.

  Kaikkien ihmisten pitäisi tietää:

  – Mikä on auktoriteetti, mistä se tulee, ja kenellä se on kenenkin yli ja, ja miksi
  – Milloin sitä ei ole
  – Millä tavalla se/sitä muodostetaan
  – Mitä ovat oikeudet, mistä ne tulevat, ja milloin niitä voi tai ei voi käyttää, ja miksi
  – Mitä on laki
  – Mitä eroa on lailla ja legaalisella järjestelmällä (suorastaan galaktinen ero), ja millä tavalla se vaikuttaa yksittäiseen ihmiseen
  – Mitä kikkoja poliisit käyttävät saadakseen sinut luovuttamaan kaikenlaista, kuten auktoriteetin ylitsesi (jota poliisilla EI OLE, jos et ole rikkonut lakia)

  Näistä kommenteista näkee, että ihmisillä ovat nämä asiat täysin hakusessa, eikä kenelläkään näytä olevan selkeätä tietoa, mikä on laillista, mikä ei, ja kauheasti sitten pelätään poliisia ja tuomioistuinta ja luullaan, että voi mukamas olla jotain ”laitonta materiaalia”, jota sitten ei saisi jakaa.

  Ei sellaista materiaalia olekaan, jota ei saisi jakaa. Muistakaa, että rikokseen tarvitaan uhri. Toisekseen, kopiointi ei ole varkaus, koska alkuperäinen artikkeli pysyy alkuperäisen omistajan hallussa. Jos minä teen kotonani täydellisen kopion autostasi, eihän se ole sama asia, kuin jos varastaisin autosi! Internetin kautta tapahtuvassa kopioinnissa kyseessä on täysin sama asia.

  Tämän takia internetin ja käyttäjien kontrollointi on niin hankalaa – sitä ei oikein voi noin vain laillisesti tehdä, ja legaalisen järjestelmänkin kautta vain hyvin, hyvin hankalasti, eikä sitä silloinkaan voi perustella kovin loogisesti. Siksipä nämä emotionaaliset argumentit ovatkin kovassa käytössä. Jo sana ”piratismi” viittaa kauheaan, lain ulkopuolella elävään porukkaan, joka katkoo toisten kurkkuja, ja sietääkin kuristushuoneeseen. Saati kaikki nämä varkaussyytökset sun muut.

  Ketään ei voida rangaista mistään ’tekijänoikeusrikoksesta’, jos kyseinen taho ei ole antanut suostumustaan tulla tekijänoikeusasetuksen/säädöksen (joka ei ole laki) hallinnoimaksi. Vain ”henkilöä” voidaan rangaista moisesta, mutta elävä ihminen ei ole henkilö. Jos et ole suorittanut ns. ’joinderia’ itsesi (elävä ihminen) ja ’henkilösi’ (kuollut legaalinen fiktio, joka on olemassa vain paperilla ja tietokoneiden kovalevyillä ja muistipiireissä) välille, sinua ei voida laillisesti rangaista.

  Laittomasti kyllä, mutta siitä tulee sitten rankaisijallekin kovat ajat, ainakin jos yrittää rangaista vähänkin asioista tietävää yksilöä..

 10. Digilelujen Jani kirjoitti 24.9.2012 kello 12:18

  Ylläolevaan ”Hervo Tonvapaus” -kommenttiin kannattaa suhtautua varauksella, sillä se ei pidä paikkaansa.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+