Koekatselussa Suomen ensimmäinen 5D-elokuvateatteri

31.7.2012    

ElokuvaPowerParkissa avattiin helmikuussa Suomen ensimmäinen 5D-elokuvateatteri. Teatterissa on 60 neliömetrin kokoinen valkokangas ja katsomopaikkoja löytyy noin sata. Uudessa 5D-teatterissa on kuuteen suuntaan liikkuvien penkkien lisäksi mukana tuulta, sadetta, savua ja saippuakuplia sekä kirkkaita strobovaloja.

Tutustuin noin seitsemän vuotta sitten PowerParkin 4D-teatteriin, jossa neljäs ulottuvuus tarkoitti vain liikkuvia penkkejä. Tänä kesänä minulla oli mahdollisuus testata tämä uusi 5D-teatteri, jossa kolmiulotteista kuvaa katsotaan kevyillä passiivilaseilla. Lasit ovat kuitenkin jatkuvasti kovassa käytössä, joten ensimmäinen minuutti meni niiden putsaamiseen.

PowerParkin teatterissa esitetään elokuvia non-stoppina ja yleensä kahta elokuvaa vuorotellaan, joten on hieman sattuman kauppaa minkä elokuvan pääsee katsomaan. Tällä hetkellä teatterissa esitetään yhteensä neljää eri elokuvaa, joiden pituus vaihtelee 3-15 minuutin välillä. Itse pääsin katsomaan elokuvan Cosmic Race, jossa oli menossa jonkinlainen kilpa-ajo pienillä avaruusaluksilla. Elokuvateatterin ohjelmisto uusittiin 17.7., eikä Cosmic Racea ole enää ohjelmistossa ollenkaan.

Jouduin jonottamaan elokuvateatteriin lähes tunnin ja sisään päästyäni ihmettelin suuresti, sillä yli puolet istumapaikoista ei ollut ollenkaan käytössä. Edessä olevan penkin niskatuen keskellä oli pieni reikä, josta ilmeisesti ainakin vesi ja kenties myös tuuli ohjataan katsojien kasvoille. Elokuvan alkaessa ensimmäisenä huomasin, että penkkien liike oli miellyttävän hiljaista, eikä niiden liikkeestä aiheutuneet äänet häirinneet elokuvan katselua ollenkaan.

Tuuli sopi elokuvaan hyvin ja sai yhdessä penkkien liikkeiden kanssa tuntemaan olevansa mukana kosmisessa kilpa-ajossa. Ikävä kyllä tuulta oli mukana vain muutamassa kohdassa ja sitä olisi mielestäni voitu käyttää paljon enemmänkin. Ilmeisesti elokuvasssa piti olla sadettakin muutamassa kohdassa, sillä penkin edessä olevasta suuttimesta kuului selvä ruiskaisun ääni muutaman kerran. Joko laite oli rikki tai sitten olin liian pitkä  (noin 187 cm), sillä minuun ei osunut kuin yksi ainoa pienen pieni pisara. Ikävä kyllä katsomassani elokuvassa ei ollut savua tai saippuakuplia tai ainakaan en huomannut niitä.

Vaikka saippuakuplat, savu ja vesi jäivätkin kokematta, oli 5D-teatteri silti hyvä kokemus. Kävisin mielelläni katsomassa esimerkiksi Avatarin 4D tai 5D -teatterissa. Avataria on esitetty jo 2,5 vuotta sitten Etelä-Koreassa 4D-teattereissa liikkuvien tuolien, tuulen, sateen, laserien ja tuoksujen kera. Etelä-Korealainen CJ Group aikoo tuoda vastaavat 4D-teatterit myös kahteensataan elokuvateatteriin Yhdysvalloissa.

Ilmeisesti PowerPark halusi korostaa uuden teatterinsa erilaisuutta nimeämällä sen 5D-teatteriksi, vaikka liikkuvia penkkejä, savua, tuulta ja muita vastaavia elementtejä sisältäviä teattereita kutsutaankin yleisesti maailmalla 4D-teattereiksi.

  • Seuraa Digileluja

    Facebook Twitter RSS Google+