Piratismi myötätuulessa – EU:n parlamentti hylkäsi ACTA-sopimuksen

5.7.2012    

PiratismiACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) on kansainvälinen väärentämisen estämiseen liittyvä sopimus, jonka EU:n parlamentti hylkäsi eilen. Sopimus hylättiin muun muassa internetiin ja nettipiratismiin liittyvien kiisteltyjen kohtien vuoksi.

ACTA:n vastustajien mielestä sopimus olisi ollut liian epämääräinen ja se olisi jättänyt liikaa tulkinnanvaraa. Vihreiden europarlamentaarikko Satu Hassi ihmettelee blogissaan ACTA-neuvotteluiden salamyhäisyyttä. Hassi kertoo neuvotteluiden alkaneen jo vuonna 2007, mutta EU-parlamentti sai sopimusluonnoksen monien pyyntöjen jälkeen vasta vuonna 2010.

EU:n parlamentti hylkäsi sopimuksen murksaluvuin, sillä sopimusta vastusti 478 edustajaa. Sopimusta puolsi vain 39 edustajaa ja 165 edustajaa jätti äänestämättä. ACTA-sopimus on hyväksytty aiemmin monissa EU-maissa, myös Suomessa. EU:n parlamentin äänestystulos kuitenkin mitätöi sopimuksen kaikissa maissa.

Kommentit

5 kommenttia

 1. keijo kirjoitti 5.7.2012 kello 10:51

  Ei hylkäämisellä ollut mitään tekemistä piratismin kanssa, vaan se hylättiin törkeiden ihmis- ja yksityisyys oikeuksien loukkaamisen takia. Laki oli täysin yritysmaailman ehdoilla laadittu.

 2. Lukija kirjoitti 5.7.2012 kello 11:13

  Onhan tuokin tapa valhedella syyt hylkäämisen takana.

  Kyse oli toisten uutislähteiden mukaan siitä että laki oli aivan liian tulkinnanvarainen ja sen takia olisi olennaisesti heikentäny kansalaisten oikeusturvaa.

  Uutisen kirjoittaja oikaiskoon jorinoitaan.

 3. Musta valas kirjoitti 5.7.2012 kello 12:24

  Näköjään artikkelin kirjoittajalla on mielipide asiasta, joka tekee tästä uutisesta aivan soopaa. Kirjoittaja kyseenalaistaa parlamentin päätöksen, kuin tietäisi asiasta jotenkin paremmin. Poistakaa tämä artikkeli!

 4. Mika kirjoitti 5.7.2012 kello 12:42

  Piratismi myötätuulessa?! Jessus. Piratismilla ei ollut mitään tekemistä hylkäämisen kanssa.

  Toimittaja ilmeisesti haluaa rajoittaa sananvapautta kun niin ACTA:n puolella näyttää olevan. Taidat olla jonkin ACTA:a edustavan tai ajavan instanssin räsynukke?

 5. Digilelujen Jani kirjoitti 5.7.2012 kello 14:13

  ACTA pyrki saamaan netin palveluntarjoajat lailliseen vastuuseen käyttäjiensä tekemisistä. Palveluntarjoajista yritettiin tehdä yksityisiä tekijänoikeuspoliiseja ja -tuomareita, jotka sensuroivat verkkojaan. Näinollen ACTAn avulla esimerkiksi Pirate Bayn sensurointi olisi kenties onnistunut paljon helpommin (ilman oikeuden päätöksiä).

  Näinollen ACTA:n kaatuminen helpottaa myös nettipiraattien elämää.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+