Nyt muuttui musiikin kuuntelu – CD:t ja radio roskikseen

9.8.2012    

SpotifyTähän saakka olemme kuunnelleet musiikkia pääosin radiosta ja CD-levyiltä. Joitain kappaleita on myös hankittu mp3-tiedostoina esimerkiksi verkkokaupoista. Perheeseemme hankittiin kesällä uusi kytkykännykkä ja tarjoukseen kuului myös Spotify kahdeksi vuodeksi. Mikä olisikaan parempi tapa käännyttää perhe Spotifyn käyttäjiksi, kuin ”ilmaiseksi” kytkysopimuksen mukana tullut Spotifyn Premiumjäsenyys.

Olemme käyttäneet Spotifyä hieman aiemminkin, mutta ilmaisversioon viime vuonna lisätyt rajoitukset lopettivat palvelun käytön lähes kokonaan. Kaiken lisäksi Spotifyn ilmaisversion käyttö rajoittuu vain tietokoneisiin, joten sen käyttö ei onnistu esimerkiksi lenkkeillessä.

Meillä kuunnellaan musiikkia monissa eri paikoissa ja tilanteissa, esimerkiksi lenkkeillessä, ruohoa leikatessa, olohuoneessa, lasten huoneissa, saunassa, terassilla sekä autossa. Virittelin Spotifyn toimimaan näissä kaikissa tilanteissa. Lenkkeillessä ja ruohoa leikatessa Spotify soi tietenkin kännykän kautta ja lastenhuoneissa Spotifyä voi kuunnella tietokoneella tai kännyköillä.

Autoon hankin noin 25 senttisen aux-aux -johdon, jolla saan kännykässä olevan Spotifyn kuulumaan auton kaiuttimista. Kännykkä vaatii silloin tällöin lataamista, mutta useimmiten autolaturit vievat ihan liikaa tilaa. Tämän vuoksi tilasin eBaystä parilla eurolla tupakansytyttimeen sopivan pienen ja huomaamattoman 2-porttisen usb-laturin sekä latausta varten 15 senttisen usb-johdon.

Ikävä kyllä olohuoneessa mediatoistimena toimivan Android-pohjaisen Beyonwiz WizOTTin käyttöjärjestelmänä on liian vanha Android, joten Spotify ei suostunut asentumaan siihen ollenkaan. Tämän vuoksi ostin parimetrisen aux-rca -johdon, jolla saan liitettyä joko tietokoneen tai kännykän vahvistimeen.
Päivitys 22.11.2012: uuden älytelevision oston jälkeen Spotifyä on käytetty suoraan televisiossa olevalla sovelluksella.

Saunan ja terassin musiikit tulevat pienestä kaapin päälle piilotetusta stereosarjasta. Olemme kuunnelleet tällä systeemillä useimmiten radiota tai usb-tikulle tallennettuja mp3-kappaleita. Ostin myös tähän järjestelmään noin nelimetrisen aux-rca -johdon, joten nyt saamme Spotifyn soimaan myös saunassa ja terassilla kännykällä tai tietokoneella.

Spotify on nyt asennettu perheen älypuhelimiin sekä tietokoneisiin ja perhe on käännytetty sen käyttäjiksi. Jokaiselle perheenjäsenelle on luotu omat soittolistat, joihin he osaavat lisätä haluamiaan kappaleita. Käytämme tällä hetkellä Spotifyä samalla tunnuksella, jonka vuoksi vain yhdellä laittella kerrallaan voidaan kuunnella online-musiikkia. Tämän vuoksi kännyköiden soittolistojen musiikki on tallennettu laitteiden muistiin ja sitä voidaan kuunnella offline-tilassa. Offline-tilaa käyttäen Spotifyä voidaan käyttää samaan aikaan monilla kännyköillä.

Spotify on korvannut alle kuukaudessa kokonaan CD-levyt ja mp3-tiedostot ja sitä käytetään usein autossakin radion sijasta. Perheemme musiikin kuuntelu on jälleen nykyaikaista, emmekä kuuntele enää musiikkia vanhoilla dinosaurusten aikaisilla tavoilla. Kytkysopimuksen loppuessa maksan mieluusti Spotifyn käytöstä noin kuuden CD-levyn verran (120 euroa) vuodessa.

Kommentit

8 kommenttia

 1. ei mulla muuta kirjoitti 9.8.2012 kello 10:19

  Viime vuonna tulleet ilmaisversion rajoitukset ovat jo poistuneet mutta toki mobiililaitteilta ei vielä voi kuunnella ilmaisversiota.

 2. JMK kirjoitti 9.8.2012 kello 10:23

  Valitettavasti kännyköiden ja yms. soittimien ääneenlaatu on kaukana kelvollisesta, joten en tule sylkäisemäänkään Spotifyn suuntaan, oli ilmainen tai ei!

 3. Digilelujen Jani kirjoitti 9.8.2012 kello 10:26

  Totta, rajoitusten aikana yhtä kappaletta voi kuunnella vain viisi kertaa, mutta tämä rajoitus on poistettu viime keväänä.

  Toinen rajoitus sen sijaan on edelleen käytössä, eli ilmaisversiolla voi kuitenkin kuunnella musiikkia vain 10 tuntia kuukaudessa.

 4. Digilelujen Jani kirjoitti 9.8.2012 kello 10:30

  Itse olin yllättynyt kännykän äänenlaadusta (aux-johdolla).

  Mobiililaitteita käytettäessä Spotifyn voi asettaa käyttämään ~160kbs streamia (Ogg Vorbis). Tietokoneella Premium-käyttäjät saavat käyttöönsä ~320kbs streamin.

 5. Teppo kirjoitti 9.8.2012 kello 13:59

  Spotify ollut käytössä siitä lähtien kun tuli Suomeen. Aivan loistava partneri esim. Sonos-systeemin kanssa.

 6. Olli kirjoitti 9.8.2012 kello 14:35

  @Digilelujen Jani
  Uusimmassa Android-versiossa voi valita äänenlaaduksi Extreme Quality, jonka pitäisi tarkoittaa 320 kbps useimmissa kappaleissa. Kannattaa huomata, että aina kun äänenlaatua muuttaa, tulisi välimuisti tyhjentää kokonaan (helpoiten poistamalla koko ohjelma, ja asentamalla uudestaan), jotta parempi äänenlaatu tulee käyttöön.

 7. Digilelujen Jani kirjoitti 9.8.2012 kello 15:16

  Kiitos Olli tiedosta. Androidissa näköjään löytyy Extreme Quality, kun tarkistin mutta Windows Phonesta se taisi puuttua.

 8. Janne kirjoitti 4.12.2012 kello 9:36

  Se 320 kbps on vain mahdollisuus tuolle laadulle. Korkeintaan kolmannes Spotifyn kappaleista löytyy todellisuudessa tuolla laadulla.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+