Taas älytön Netflix-kommentti MTV Medialta

18.8.2012    

NetflixMTV Media ja muut suomalaiset televisioyhtiöt ovat kilvan kommentoineet Netflixin tuloa Suomeen. MTV Median toimitusjohtaja Heikki Rotko aloitti Netflix-kommentoinnin viime viikolla sanomalla ettei MTV Media tule antamaan Netflixille yhtään sympatiapistettä vaan potkii munille niin paljon kuin pystyy.

Nyt MTV Media on päästänyt jälleen suustaan sammakon. ”Toki Netflix on kansainvälinen ja varteenotettava toimija. Pääasiassa se toimii kuitenkin pienellä ruudulla esimerkiksi tabletilla, enkä koe siitä välitöntä uhkaa”, sanoi MTV Median internet- ja kuluttajaliiketoiminnan johtaja Jorma Härkönen Kalevalle.

Suomalaiset televisioyhtiöt näyttävät luulevan Netflixin tuovan Suomeen jonkinlaisen netti- ja mobiilitelevision. Netflix on kuitenkin paljon muutakin, sillä sen ohjelmia voidaan katsoa nettitelevision lisäksi suoraan uusimpien televisioiden ruudulta televisioihin asennettavalla Netflix-sovelluksella. Netflixin ohjelmia voidaan katsoa myös esimerkiksi Blu-ray -soittimilla, pelikonsoleilla ja mobiililaitteilla. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole vielä tietoa mitä päätelaitteita Suomeen tuleva Netflix tulee tukemaan.

Myös Ylella ollaan yhtä tietämättömiä Netflixistä. ”Meidän asenteemme on, että Yle ei lähde tekemään Areena-tyyppistä netti-tv-palvelua Netflixin kanssa. Mitään neuvotteluja ei ole käynnissä”, kertoi Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo keskiviikkona.

Myös Sonera on osoittanut tietämättömyytensä. ”Nähtäväksi jää, miten Netflixin kaltaisella rajoittuneella palvelulla voi pärjätä, meillähän on tarjolla koko paketti nettiyhteydestä alkaen. Uskon, että tällainen kokonaisuus on kuluttajan kannalta houkuttelevampi”, sanoi Soneran TV- ja laajakaistatoiminnoista vastaava johtaja Jussi Salminen torstaina.

Itse henkilökohtaisesti odotan Netflixiä innolla ja tulen tulevaisuudessa katsomaan sitä kautta luultavasti kaikki ulkomaiset sarjat ja elokuvat, kunhan vain palvelu tuo Suomeen tarpeeksi paljon sisältöä ja ohjelmissa on mukana suomenkieliset tekstitykset. Normaalia televisiota käytettäessä ohjelmat täytyy katsoa silloin, kuin televisioyhtiöt lähettävät ne televisiosta tai myöhemmin, jos on tallentanut ohjelman digiboksilla. Netflixin ohjelmia voi sen sijaan katsoa heti, kun ne on lisätty palveluun. Toivon Netflixin lisäävän ainakin joitain ohjelmia palveluunsa ennen kuin suomalaiset televisioyhtiöt saavat niihin esitysoikeudet. Jos otan Netflixin käyttöön, en todellakaan aio käyttää mitään nettitelevisiota, vaan tulen katsomaan palvelun ohjelmat television kautta teräväpiirtotarkkuudella.

MTV Media, Nelonen ja Yle yrittävät estää kilpailijan saapumista Suomeen, sillä ne ovat kaikki ilmoittaneet, etteivät he tule antamaan sisältöään Netflixille. Mahtaako Suomen tv-yhtiöillä olla suurikin pelko päällä, kun yrittävät niin kovasti haukkua Netflixiä?


Lähde: Kaleva

Kommentit

17 kommenttia

 1. Hoh kirjoitti 18.8.2012 kello 9:17

  Myös artikkelin kirjoittaja osoittaa tietämättömyytensä. Netflix ei tule saamaan kaikkia sarjoja ennen kotimaisia toimijoita palveluunsa. Sillä on sama haaste myös kotimarkkinallaan. Maksutv ja mainosrahoitteiset tv-yhtiöt maksavat studioille niin paljon rahaa, että sarjoja tuottavat studiot eivät halua tuhota nykyisiä tulovirtojaan. Sen takia Netflix on lähtenyt rahoittamaan omia tuotantoja, kuten Lillyhammer ja Arrested Developmentin paluukausi. Netflix on hieno palvelu, mutta se on sitä ennen kaikkea sitä sen takia, että sen vanha kirjasto on valtava ja sitä on helppo käyttää.

 2. Buahhittaja kirjoitti 18.8.2012 kello 9:49

  Ei netflixiin tarvitsisi edes tulla mitään kotimaisia sarjoja että se olisi hyödyllinen.

 3. Digilelujen Jani kirjoitti 18.8.2012 kello 10:10

  On totta, ettei Netflix lisää sarjojen jaksoja palveluunsa heti, kun ne on esitetty televisiossa (Yhdysvalloissa) vaan yleensä sarjat lisätään palveluun vasta koko kauden päätyttyä (esim. Hulu Plus olisi tässä asiassa parempi, sillä se lisää sarjojen jaksot yleensä palveluunsa heti televisioesityksen jälkeen). Voi olla, että suomalaiset televisioyhtiöt saavat joitain, mutta ei välttämättä monia, sarjoja esitykseen ennen kuin ne lisätään Netflixiin.

  Itse tykkään katsoa yhden sarjan koko kauden jaksot peräkkäin (vaikka peräkkäisinä iltoina) ja sen jälkeen siirtyä seuraavaan sarjaan. Tällainen katsomistapa ei ole kovin kätevä, jos käytetään tallentavaa digiboksia. Ensinnäkin koko kauden jaksojen keräys kestäisi noin 4-5 kuukautta ja sen lisäksi tallenteet täytyisi kerätä talteen digiboksiin (tai IPTV-palveluun tai televisioon liitetylle USB-kiintolevylle). Joissain digibokseissa ja IPTV-palveluissa tallenteita ei voi järjestää kansioihin, joten kaikki tallenteet ovat sikin sokin yhdessä listassa. Netflixillä sen sijaan valitaan sarja ja jakso ja aletaan katsoa.

 4. Tarmo kirjoitti 18.8.2012 kello 10:16

  Digilelujen Janin katsomistapa on tuttu DVD-boksien ostajille ja vuokraajille, ei niinkään lineaaritelevision katsojille. Netflix on varmasti hyödyllinen palvelu, mutta sen fanittajat eivät ihan ole ymmärtäneet eri business-logiikoita mitä sarjoihin ja elokuviin liittyy. Onkin hieman ylimielistä vähätellä alalla useita kymmeniä vuosia toimineiden ihmisten kommentteja.

 5. Digilelujen Jani kirjoitti 18.8.2012 kello 10:40

  Ylimielistä ehkä, mutta kun en mitenkään voi ymmärtää miksi suomalaiset televisioyhtiöt haluavat jääräpäisesti jatkaa nykyisellä linjalla. Myydään ylihintaisia kanavapaketteja, joissa on ehkä yksi tai kaksi katsomisen arvoista kanavaa ja muilta kanavilta tulee roskaa ja uusintoja.

  Ja sitten ihmetellään, miksi Suomessa on paljon vähemmän maksutelevisioasiakkaita verrattuna esimerkiksi muihin pohjoismaihin.

  Tämän lisäksi panostetaan nettitelevisiopalveluihin, joiden kuvanlaatu on kuitenkin täyttä roskaa. Suomalaisten televisioyhtiöiden netti-tv-palveluita voi katsoa joltain pieneltä ruudulta, mutta kuvaa ei voi mitenkään katsoa isommalta ruudulta. Ja esimerkiksi Katsomossa taitaa olla ärsyttäviä mainoksia nettitelevisiossakin, eikä mainoksia voi ohittaa.

  Minulle on ihan sama miten kukakin katsoo televisiota. Itse olen katsonut viimeisen 7,5 vuoden aikana ehkä noin 20 ohjelmaa suorana, sillä perheeni on ajastanut tänä 7,5 vuotena kaikki katsomamme ohjelmat automaattisesti hakusanojen avulla.

  Tämä aiheuttaa joskus pieniä ”ongelmia”, sillä minulla ei ole hajuakaan mistään mainoksista ja olen aina ihan ulkona, kun joku puhuu esim. mainoksen sisällöstä.

  Kenties hassuin tai oudoin kokemus on esim. jääkiekon MM-otteluiden katsominen tallenteista. Tällaiset pelithän ”kuuluu” katsoa suorana, mutta itse olen aloittanut näiden pelien katsomisen noin 40 minuuttia viivästetysti. Tällöin olen voinut hyppiä erätaukojen, mainosten ja pelissä olevien pienten taukojen ylitse ja olen nähnyt vain peliä. Ja kaiken lisäksi olen lopulta kirinyt livelähetyksen kiinni viimeisillä minuuteilla ja näen pelin lopun liveajassa, kuten kaikki muutkin.

  Toivon, että uudet ja hyvät palvelut saavat sen verran asiakkaita täältä, että niiden on kannattavaa pysyä täällä (esim. Netflix ja HBO) ja tuloja on sen verran, että yhtiö voi investoida palvelunsa parantamiseen (Maxivision).

 6. Cot kirjoitti 18.8.2012 kello 10:40

  Ensinnäkään en tajua miksi joku kuka haluaisi katsoa kotimaisia sarjoja nettitelevisiosta. Mielestäni suomen tv-kanavat saavat pitää sarjansa niin kotimaiset kuin ulkomaiset hankintsa. En usko että Netflix niitä edes haluaisi tarjota tai niitä kukaan oikeasti edes haluaisi katsoa jos parempaakin olisi saatavilla. En tiedä kuinka paljon Netflixillä on käyttäjiä mutta puhutaan varmasti jo isommista jenkkilän markkinoistakin mitä suomessa edes on asukkaita?

  Yle tuhlaa veronmaksajien rahat esim. tähän Mannerheim elokuvan tasoiseen roskaan ja mainoskanavat esittävät vanhoja/huonoja sarjoja. Maksu-tv edustajat eivät ole tulleet vielä 2010-luvulle saatikka 2000 vuosituhannelle..

  Myös itse pidän siitä että voin katsoa tv-sarjan jaksoja useamman peräkkäin ja juuri silloin kuin itse haluan. Mielestäni myös se että IPTV-kavavia pitää vielä ”nauhoittaa” ohjelma jonka haluaa katsoa on jo mielestäni vanhanaikaista. Ohjelma voi tietysti tulla televisiosta tiettynä aikana mutta ei sitä pitäisi joutua tallentamaan myöhempää katselua varten vaan sarjan pitäisi voida listalta ja sen jälkeen katsoa aikaisemmin esitetyt jaksoja.

  Suomessa valitettavasti laajakaista verkkojen saatavuus ja nopeudet ovat vielä kehitysmaa tasoa, joka hidastaa tämän kaltaisten palvelujen saatavuutta Suomeen. Vertauksena Ruotsi jossa lähes joka tuppukylässä on ollut 90-luvun alkupuolesta lähtien ~100/100mbs yhteydet. Tästä on ollut maalle hyötyä yritystoiminnan kautta taloudellisesti ja yhteiskunnan verkkopalveluiden kehitykselle.

 7. P7 kirjoitti 18.8.2012 kello 11:58

  Tällä hetkellä YLE on ainoa, joka tarjoaa suomen kieliset tekstitykset.
  Muilta kanavilta on turha odottaa minkään olevan oikein.
  Kielitaitoisia ihmisiä on maailmassa, toivottavasti tämä Netflix ymmärtää sellaisen palkata. Olettaen, että aikovat tarjota tekstityksiä.

 8. Observer kirjoitti 18.8.2012 kello 13:20

  Olen aika pitkälti samoilla linjoilla digijanin kanssa. Toki tietyt ryhmät ei varmaankaan ikinä tule netflixin kaltaisia palveluita tule löytämään. Tällä viittaan lähinnä keski-iän ylittäneihin jotka käyttävät nettiä laskujen maksamiseen ja säätiedotuksen lukemiseen..

  Erilaisia TV maksupaketteja kokeilleena olen samaa mieltä janin kanssa. Ylihintaista uusintaa 80 ja 90 luvulta suurimmaksi osaksi. Canalilta ja viasatilta tosin saattaa jotain uusiakin leffoja/sarjoja tulla mutta se hinta..

  Esimerkkinä MTV3 kanavapaketti. Sieltä tuli 80 luvun star trek sarjaa 5 jaksoa päivässä non stoppina. Ja leffat mitä tulee on MTV3:n uusintoja. Esimerkkinä tänään tulevat hellboy, myrskyn ratsastajat ja stephen kingin unissakävelijät. Elokuvia jotka olen nähnyt jo 10-20 vuotta sitten. Suuri osa on tullut jo kolmoselta/neloselta useaan otteeseen uusintoina…

  Juuri tarkastin muuten mtv3 sarjan tämänpäivän tarjonna ja yllätys sieltä tulee starsky & hutch, kojak, miami vice, bergerac, columbo jne. eli 80 luvun useaan otteeseen nähtyä ja uusittua skeidaa.

 9. Observer kirjoitti 18.8.2012 kello 13:32

  Edellisen viestin ulkoasu jäi vähän hassuksi mutta ei se mitään. Netflixin asiakkaaksi ajattelin ryhtyä. Kyllä kelpaa sitten katsoa netflixin ohjelmia 42″ HD töllöstä. Ainoa HD tasoinen ohjelma mitä olen muuten suomessa nähnyt tähän asti on filmtownista vuokratut blueray levyt…

 10. hooree kirjoitti 18.8.2012 kello 16:52

  Minä voin palata töllön ääreen sitten kun varsinkin tv-sarjat/elokuvat esitetään minimissään (720p/AC3_5.1) ilmaiskanavilla.

  Nyt ei ole mitään järkeä seurata mosaiikkia isosta ruudusta.

 11. Meige kirjoitti 18.8.2012 kello 23:17

  Hahaha! Siellä on iso ruskea housunlahkeessa! Oikein sylettää tommonen asenne, että jos tulee jotain uutta ja toimivaa, niin se pitää porukalla piestä pois Suomesta, ettei vaan tarvi alkaa itrse parantamaan palveluja. Joo, ei kannata muuttaa mitään, kun näin tämä on ennenkin ollut…

 12. ville kirjoitti 19.8.2012 kello 5:02

  Mitens jos vaan pysyttäis torrenteissa. Saa heti kun tulee ulos jenkeissä eikä edes maksa mitään. Me like.

 13. G&W kirjoitti 19.8.2012 kello 20:37

  Säälittävää uhoamista vain tulee yrityksiltä, joiden kanavilta ei ole kotimaiselta ohjelmatarjonnan puolelta tullut kuin kasa epälaadukasta paskaa.

  Ja Buahhittajan kanssa olen samaa mieltä siitä että en minäkään tarvitse palveluun mitään kotimaista tuotantoa, jos samaa luokatonta roskaa jatkuu televisiossa ja yritetään jatkossa tuoda Netflixiin.

 14. Qman kirjoitti 20.8.2012 kello 9:55

  Jepulis. Tällaiset ”uudet” jutut suomessa on aina niin helvetin vastatuulessa alussa kunnes tajutaan että ne neukkuajan sarjat eivät enää tömise suomalaisiin ja ihmiset haluavat jotain muuta. Mitä tuolee nykyiseen plusTV:n ja ns. nettitelevisioiden laatuun niin ei voi kun hämmästellä sitä miten surkeaa ne ovat vs. muualla kokeiltuihin. Mutta parempi sekin kun ei mitään.

 15. MissT kirjoitti 20.8.2012 kello 17:34

  Itse odotan Netflixin tuloa innolla. Toivon vain, että sisältö on tuoretta ja se tulee nopeasti Amerikan esityksen jälkeen. Enkä kaipaa edes tekstityksiä, kun en niitä edes tarvitse.

 16. Nushi kirjoitti 20.8.2012 kello 17:58

  Saapa nähdä, miten Sonera ja Elisa operaattoreina alkaa puolustamaan IPTV-palvelujaan. Netflix-liikenne pätkii ja asiakaspalvelijat toistelevat puhelimessa, että ”ei johdu meistä”…

 17. wtf kirjoitti 26.10.2012 kello 16:58

  Itsellä elisaviihde ( jonka hankintaa kadun yli kaiken) ja varmaa on että kohtapuolin loppuva sopimus EI tule jatkumaan.. netflix ollut testissä ja hyvältä vaikuttaa 🙂 ja mitä tabletti käyttöön tulee 😀 meillä 120″ screeni on kotiteatterin sydän

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+