Lataatko torrent-tiedostoja? Sinunkin latauksiasi luultavasti seurataan

11.9.2012    

PiratismiBirminghamin yliopiston tutkimuksen mukaan suurta osaa suosittujen torrent-tiedostojen lataajista seurataan. Tutkimuksen mukaan suosittujen elokuvien, sarjojen ja musiikin lataajien latauksia aletaan valvoa kolmen tunnin sisällä latauksen aloittamisesta.

Kolme vuotta kestäneessä tutkimuksessa käytettiin itse tehtyä BitTorrent-ohjelmaa, joka piti kirjaa kaikista siihen otetuista yhteyksistä. BitTorrent-tekniikaa käytettäessähän asiakasohjelmat ottavat yhteyttä toisiinsa ja tiedosto ladataan pienissä paloissa monilta eri käyttäjiltä.

Tutkimuksen mukaan seurannan kohteeksi joutui yhtä lailla paljon lataavat ja vain yhden elokuvan silloin tällöin lataavat käyttäjät. Sadan suosituimman torrentin lataajat joutuivat seurannan kohteeksi muutaman tunnin sisällä. Myös muiden torrenttien latauksia seurattiin, mutta niiden kohdalla seuranta ei alkanut yhtä nopeasti kuin suosituimpien torrenttien kohdalla.

Tutkimuksessa löydettiin noin kymmenen seurantaa suorittavaa yritystä, joista osa oli tekijänoikeuksia valvovia yrityksiä. Kuuden suurimman seurantaa harjoittaneen yrityksen taustat jäivät kuitenkin selvittämättä, sillä ne suorittivat seurantaa kolmannen osapuolen palvelinten kautta. Tutkijat eivät myöskään saaneet varmuudella selvyyttä latausten seurannan syistä. Joidenkin arvioiden mukaan yhtiöt myyvät tietoja tekijänoikeuksien omistajille ja tietojen perusteella ne selvittävät millainen sisältö on suosittua ja missä.

Jotkin yhtiöt ovat vaatineet lataajilta rahaa tekijänoikeuksien omistajille. Lataajia on uhattu oikeudella, elleivät he maksa. Tutkijoiden mukaan seurantaa suorittavien yhtiöiden keräämillä tiedoilla ei kuitenkaan voitettaisi oikeustapauksia, sillä seurantaohjelmat selvittivät yleensä vain, että käyttäjällä oli käytössä BitTorrent-sovellus. Seurantaohjelmat eivät kuitenkaan ladanneet laittomia tiedostoja käyttäjän koneen kautta.

Tutkimuksessa selvitettiin myös joidenkin lataajien käyttämiä estolistoja, joiden on tarkoitus estää esimerkiksi viranomaisten yhteydenotot omaan BitTorrent-asiakasohjelmaan. Tutkimuksen mukaan seurantaa harjoittavien yritysten ip-osoitteet eivät kuitenkaan useinkaan olleet mukana estolistoilla, eivätkä listat siten estäneet seurantaa.

Suomessa ainakin Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) on saanut luvan seurata joitain BitTorrent-lataajia. Esimerkiksi viime vuoden lokakuussa TTVK seurasi Chisun Kun valaistun -albumia ladanneita ja jakaneita käyttäjiä ja Helsingin käräjäoikeus antoi tammikuussa TTVK:lle luvan selvittää näiden käyttäjien henkilöllisyys.


Lähde: BBC

Kommentit

6 kommenttia

 1. Markjysch kirjoitti 11.9.2012 kello 10:30

  Mitäs sitten tehdään kun on 100-meganen nettiyhteys, millä kaikki elokuvat ja sarjat tulee 2 min-40 min riippuen koosta ja lähettäjien määrästä? 😀

 2. Nimetön kirjoitti 11.9.2012 kello 12:54

  Rahaa lienee kuitenkin peritty lähinnä vain jakajilta, ei pelkiltä lataajilta.

 3. hustla kirjoitti 11.9.2012 kello 12:59

  Protip: SSL-salaus.

 4. Niko kirjoitti 12.9.2012 kello 7:37

  Protip 2: SSL-salaus ei auta.

  Miksikö? Koska liittyvät ”lataajaksi” ja siten saavat IPt (trakrilta/DHTltä) vaikka olisikin salattuna (muutenhan kukaan ei voisi ladata) ja kyselevät mitä osia sinulta saa.

 5. Kumma kirjoitti 13.9.2012 kello 10:11

  Onneksi on Spotify, ja leffoja saa nykyään niin halvalla, että rahat saa takaisin, kun myy eteenpäin.

 6. 6 henkisen perheen iskä kirjoitti 19.9.2012 kello 8:48

  ”Onneksi on Spotify, ja leffoja saa nykyään niin halvalla, että rahat saa takaisin, kun myy eteenpäin.”

  näin on kun on rahaa, ajellaan maast6urilla, 2 kertaa käydään 3 viikon kaukomatkalla ja 5 kertaa viikon matkalla eu-maassa.

  Toivottavasti sullakin (Kumma) on rahaa, ettei tarvi jostain säästää kun ostelet leffoja-?

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+