Piraattimaailman huipulla toiminut topsite toimi Elisan konesalissa

18.9.2012    

PiratismiEspoon käräjäoikeudessa käsitellään tällä viikolla Hayabusa/Rainbow (HBR/RBW) –nimiseen topsiteen liittyvää tekijänoikeusrikosta. Topsite on piraattimaailman huipulla toimiva nopea palvelin, jonne elokuvia, tv-sarjoja, musiikkia ja pelejä kopioivat ryhmät kopioivat tuotoksensa ensimmäisenä.

Julkaisuryhmien ja topsitejen toiminta on erittäin salaista ja niitä arvoidaan olevan maailmassa muutama sata. Normaalit laitonta materiaalia lataavat käyttäjät eivät koskaan käytä topsitejä, sillä laiton materiaali siirretään huipulta normaalien kuluttajien saataville esimerkiksi Pirate Bay -palveluun.

Esitutkintamateriaalin mukaan useat julkaisuryhmät ja muut tahot käyttivät HBR/RBW -topsiteä elokuvien ja tv-sarjojen levitykseen. Topsiteen oli ladattu sisältöä 10,74 teratavun verran ja sieltä oli ladattu teoksia 25,67 teratavun edestä.

HBR/RBW -topsiten ylläpidosta sytetään neljää henkilöä, joista kolme oli tekohetkellä teleoperaattoreiden palveluksessa. Saunalahdella työskennellyt henkilö oli asentanut topsiten palvelimet Elisan konesaliin ja yhdistänyt ne internetiin nopealla valokuituyhteydellä. Toiminta pyrittiin piilottamaan muokatulla verkonvalvontaohjelmistolla, minkä vuoksi operaattori ei huomannut topsiten palvelinten liikennettä.

Topsiten olemassaolo selvisi, kun poliisi pyysi Elisalta tietoja palvelimen ip-osoitteesta. Yksi topsiten ylläpitäjistä sai tiedon poliisin pyynnöstä ja ajoi palvelimet alas ja yritti tuhota suuren osan todistusaineistosta ennen kiinnijäämistään.


Lähde: TTVK

Kommentit

2 kommenttia

 1. oikein? kirjoitti 18.9.2012 kello 16:41

  Sisältöä vain 740 GB?
  Toisaalla uutisoidaan ”Sivustolle oli siirretty teoksia 10,74 teratavun edestä”

 2. Digilelujen Jani kirjoitti 18.9.2012 kello 17:05

  > Sisältöä vain 740 GB?

  Kiitos huomautuksesta, edestä oli tosiaan jäänyt ykkönen pois. Uutinen on nyt korjattu.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+