Suomen kaikki televisiolähetykset teräväpiirtona vasta vuonna 2026

26.9.2012    

HD readyOdottavan aika on pitkä, sillä Suomen antenniverkon kaikki televisiolähetykset aiotaan muuttaa teräväpiirtotarkkuuteen vasta vuonna 2026. Maksukanavat aiotaan sen sijaan muuttaa HD-kanaviksi jo vuonna 2017.

Sähköisen median viestintäpoliittisen ohjelman mukaan vapaasti vastaanotettavia SD-tarkkuuden televisiokanavia voidaan seurata nykyisillä laitteilla vuoteen 2026 saakka kahden kanavanipun kautta. Toinen kanavanipuista saatetaan ottaa HD-kanavien käyttöön jo aiemmin, sillä tilannetta arvioidaan uudelleen vuonna 2020 tehtävässä välitarkastelussa. Toisen kanavanipun normaalitarkkuuden kanavista saatetaan luopua ennen vuotta 2026, jos käyttäjät ottavat teräväpiirtoa tukevia laitteita käyttöön arvioitua nopeammin.

”Meillä on takana pitkä, kymmenen vuoden digisiirtymä. Menneestä on hyvä oppia”, perusteli viestintäministeri Krista Kiuru siirtymäkauden pituutta.

Sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma siirtyy seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn.


Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö

Kommentit

4 kommenttia

 1. artos kirjoitti 26.9.2012 kello 20:11

  Ministeriö on ottannut tiedotteessaan sanalle toisen sukupolven lähetysstandardi (DVB-T2) synonyymiksi sanan teräväpiirtotekniikka. Kun huomautin asiasta ministeriön virkamiehiä, sieltä tuli vastaus, että kuluttajille pitää asioita kansanomaistaa.

  Asian ydin on, että jatkossakin on myös SD-lähetys sekä mahdollista että todennäköistä, koska jakelukustannus on riippuvainen bittivirrasta. HDTV-lähetyksen jakelukustannus on kaksin- tai kolminkertaista hinnaltaan verrattuna SDTV-lähetykseen. Selonteon kuvasta pdf-sivulta 80 ja printtisivulta 79 asia selviää yhdellä vilkaisulla.

  Tv-arkistot ovat ilmeisesti pääosin SD-kamaa, joka ei ylöskonvertoimalla muutu HD:ksi. Vanhat filmikelat voidaan skannata HD:ksi. Ranskan France2 HD näytti lokakuusta 2008 lähtien joitakin James Bond- elokuvia kuvasuhteella 16:8.

 2. Derp kirjoitti 26.9.2012 kello 22:52

  Ehtii nyky tv:t hajota tuohon mennessä useaan otteeseen.

 3. Lichi kirjoitti 26.9.2012 kello 23:20

  Veikkaan, ettei ole enään antenniverkkoa Suomessa 2027 vaan ollaan siirrytty kokonaan nettitv:seen. Ainakin syytä olisi.

 4. hdmi kirjoitti 30.9.2012 kello 22:33

  ”Ministeriö on ottannut tiedotteessaan sanalle toisen sukupolven lähetysstandardi (DVB-T2) synonyymiksi sanan teräväpiirtotekniikka. Kun huomautin asiasta ministeriön virkamiehiä, sieltä tuli vastaus, että kuluttajille pitää asioita kansanomaistaa.”

  Siis joku virkamies luulee että kuluttajat ovat tyhmiä kuin hän itse. Kyllä antenniverkon katsojien on oleellista tietää että kyse on T2-siirtymästä ja että HD on vain sivujuonne.

  Harhaanjohtavaa tiedotusta ei voi perustella ”kansanomaistamisella”.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+