TTVK haluaa tappaa Suomen IPTV-palvelut

1.11.2012    

TTVKViime viikolla TVkaistan toimitusjohtaja, tekninen johtaja sekä neuvonantajana toiminut lakimies saivat syytteet tekijänoikeusrikoksesta, teollisoikeusrikoksesta ja törkeästä petoksesta. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) innostui tästä ja harkitsee oikeustoimien aloittamista myös muita televisio-ohjelmien verkkotallennuspalveluita tarjoavia yhtiöitä vastaan.

TTVK:n mukaan Elisa Viihteen, Soneran Koti TV:n ja Maxivisionin kaltaiset IPTV-palvelut rikkovat TVkaistan tapaan tekijänoikeuslakia. TTVK:n mukaan palveluiden mahdollistama televisio-ohjelmien tallennus yhtiöiden palvelimille ei ole lain tarkoittamaa yksityistä kopiointia, eikä yksikään yritys ole hankkinut tarjoamiinsa palveluihin asianmukaisia lupia.

TTVK on lähettänyt yhtiöille ennen kesää vaatimukset lopettaa tallennuspalveluiden tarjoaminen kuluttajille.

”Yksikään palveluntarjoaja ei ole noudattanut kieltovaatimusta. Vaikuttaa siltä, että asiaan joudutaan hakemaan ratkaisua oikeusteitse”, sanoo TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

”Verkkotallennuspalvelut käyttävät televisiokanaviemme sisältöjä lainvastaisesti ja aiheuttavat oikeudenhaltijoille merkittäviä taloudellisia menetyksiä. Tilanne on kestämätön”, kommentoi puolestaan TTVK:n jäsenen, Sanoma Entertainment Oy:n yhteiskuntasuhdejohtaja Marcus Wiklund.

TTVK haluaisi kuluttajien käyttävän laillisia nettitelevisioita kuten Yle Areena, MTV:n Katsomo tai Nelosen Ruutu.

Piraattipuolue on kommentoinut TTVK:n aikeita lehdistötiedotteessaan, jossa se kuvaa TTVK:n toimintaa sodaksi arjen tietoyhteiskuntaa ja kuluttajaystävällisempiä palveluja vastaan.

”Erilaiset nettipohjaiset tallennusratkaisut ja muut viihdepalvelut ovat television tulevaisuus. Tekijänoikeusjärjestöt puolestaan haluavat toiminnallaan suistaa netin viihdepalvelualan pimeään keskiaikaan. Nyt roviolla poltetaan noitina TVkaistan, Elisan ja Soneran kaltaisia innovatiivisia toimijoita”, sanotaan Piraattipuolueen lehdistötiedotteessa.

”Monet ihmiset eivät ole Internet-tarjontaan tutustumisen jälkeen katsoneet televisiota vuosiin. Nyt kun heille alkaa löytyä tarjontaa, tekijänoikeusjärjestöt yrittävät rajoittaa alaa minkä pystyvät. Tämän valossa tuntuu jo ihmeeltä, että esimerkiksi videopalvelu Netflix uskalsi aloittaa toimintansa Suomessa”, sanoo Piraattipuolueen tiedottaja Janne Paalijärvi.


Lähde: TTVK

Kommentit

15 kommenttia

 1. Haha kirjoitti 1.11.2012 kello 18:15

  En tiennytkään, että Tvvk omistaa tv-kanavat.

 2. TK kirjoitti 2.11.2012 kello 1:52

  TVkaista on mielestäni hieman eri tapaus kun esim. Elisa Viihde, Sonera, Maxivision. Näissä palveluissa ei tallenneta kaikkia kanavia automaattisesti, eikä ohjelmia tarjota ladattavina tiedostoina.
  Näiden vertaaminen TVkaistaan ja syyttäminen ei ole oikein eikä järkevää.

 3. Tarkkuutta kirjoitti 2.11.2012 kello 11:41

  TTVK Ry.

  Ei TTVK.

  Se on ihan normaali rekisteröity yhdistys, ei tehdä ko. lobbausporukasta yhtään virallisemmalta kuulostavaa ja jätetä sitä Ry:tä perästä pois edes vahingossa.

 4. totuus kirjoitti 2.11.2012 kello 11:53

  TTVK ry on tällä kertaa ihan oikealla asialla. Yksityistä oikeutta kopiointiin ei voi ulkoistaa yritykselle.

 5. Digilelujen Jani kirjoitti 2.11.2012 kello 13:38

  > TTVK Ry. Ei TTVK.

  TTVK on TTVK samoin kuin Nokia on Nokia. Itse saat kyllä lisätä Nokian perään aina Oyj, jos haluat.

 6. wtf kirjoitti 2.11.2012 kello 20:51

  Piruparat tietää että noutaja on tulossa 😉
  tarjoavat paskaa ja veloittavat kullan kilohintaa minuutilta!

 7. nimetön. kirjoitti 3.11.2012 kello 20:46

  ”TTVK ry on tällä kertaa ihan oikealla asialla. Yksityistä oikeutta kopiointiin ei voi ulkoistaa yritykselle.”

  Näköjään TTVK:n lobbarit kerkee jokapaikkaan postaamaan tuota roskaansa… Käyttäjä kyllä itse tekee sen tallennuksen noissa IPTV-palveluissa, erona vain on se että tallennin ei sijaitse kotona vaan palvelinsalissa. Ei ole siis kyse mistään ulkoistamisesta!

 8. tankero kirjoitti 4.11.2012 kello 11:44

  Nurkkakuntaista suhmurointia toi TTVK:n touhu. Sen sijaan, että yritettäisiin ottaa selvää asioista, kielletään vaan kaikki.

  Tapetaan kotimaiset viritelmät, niin saadaan enemmän tilaa ulkomaisille toimijoille?

  Miksi minä, kuluttaja, en voisi vuokrata tallentavaa digiboksia? Telkan alla olevan laitteen sijasta se nyt vain sattuisi olemaan verkossa oleva palvelu?

  Hiusten halkomista tallentuuko yksi ohjelma vai koko kanava, asia ei muutu sillä miksikään…

 9. Kyynikko kirjoitti 4.11.2012 kello 15:46

  Ei se ole mitään nurkkakuntaista vaan täyttä mafiatouhua kiristyksineen, uhkailuineen ja lahjontoineen.

  Laki kun yksiselitteisesti sallii yksityisen kopion teon antamisen ulkopuoliselle.
  ”Kappaleen valmistamisen valmistuttajan yksityistä käyttöä varten saa myös antaa ulkopuolisen suoritettavaksi.”

  Eli mitähän kaikkia yleisen rikoslain (ei ”tekijän”oikeus) kohtia TTVK rikkoneekaan…
  Viranomaiseksi tekeytyminenkin sekin on vakavamman puoleinen rikos.

 10. TS1 kirjoitti 4.11.2012 kello 19:01

  Tästä se tulee melkoinen soppa, jos tähän ei saada järkevää ratkaisua. TTVK jäsenet(esim. MTV, Sanoma) mainostavat omilla kanavillaan ja lehdissään näitä palveluita, mutta toisaalta vaativat niiden lopettamista. Elisa ja Sonera ovat luultavasti suurimpia mainosten ostajia.
  Areena, Katsomon ja Ruudun laatu ei ole nykytasolla ja ohjelmien suppea valikoima ei täytä katsojien vaatimuksia. Katsomo ja Ruutu ovat niin epäkäytännöllisiä palveluita mainoksineen ja rajattujen katsomis mahdollisuuksien takia.

 11. Yrjö Jylhä kirjoitti 5.11.2012 kello 19:23

  Meidän taloudesta kannettiin telkkari ukkokotiin kun digiaika alkoi. Telkkariton elämä onkin ollut luxusta eikä vanhaan töllöttämiseen ole paluuta:) Muutaman kerran vuoteen on tullut katottua tietokoneella Areenasta uutiset tai jokin asiaohjelma, varsinkin pidemmillä ulkomaankomennuksilla. Kovalevyllistä digiboxia ei meille koskaan tulla hankkimaan, mutta yle veron vuoksi ollaan hankittu videotykki ja IPTV lähinnä nopean netin vuoksi, vuokraleffojen katseluun ja satunnaisesti tv ohjelmien tallentamiseen ja katseluun.

 12. Pilvellä istuja kirjoitti 6.11.2012 kello 9:48

  Tällä TTVK ry:n logiikalla Google, Amazon, Apple, Microsoft, jne pitäisi haastaa heti oikeuteen kun joku tallentaa koneeltaan niiden pilveen TV-ohjelman…

  Luulisi MTV:n, Nelosen, yms ymmärtävän että tulot pienenevät mikäli Elisa, Sonera, ym. lopettavat laajakaista-TV palvelunsa.

  Mikään heidän itsensä tarjoama ”pelkkiä meidän omia kanavia” -palvelunsa ei niitä koskaan kuitenkaan korvaisi…

 13. ihan vaan idea.. kirjoitti 21.11.2012 kello 23:01

  Ehkä meidän kaikkien iptv-käyttäjien pitäis haastaa TTVK oikeuteen

 14. jeejee kirjoitti 25.11.2012 kello 14:29

  Niin, ja kun ilmeisesti nuo isot operaattorit maksavat vielä noista tallennusmedioistaan hyvitysmaksua. Ja kohta varmaan on postilaatikossani TVVK ukaasi ja 600 eur lasku. Mä kun aikoinaan VHS aikoina soitin kaverilleni ja pyysin pistämään erään leffan nauhalle. Eli, siinä sitten rikoin tuota, koska en ulkoistin nauhoitustapahtuman.

 15. asd kirjoitti 26.11.2012 kello 17:09

  Lähden koska tahansa hankkeeseen, jossa haastetaan TTVK oikeuteen. Järjestäytynyt tietoliikennerikollisuus pitää saada viimein kitkettyä Suomesta pois. Voiko jossain allekirjoittaa vetoomuksen?

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+