TTVK taas tietämätön asioista – Lapsi voi ladata torrentteja vahingossa

26.11.2012    

TTVKTekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) sai paljon lokaa niskaansa viime viikolla, kun sen syytösten johdosta poliisi takavarikoi pikkutytöltä tietokoneen. TTVK on yrittänyt puhdistaa mainettaan selittelemällä asiaa. Yhdistyksen selitysten mukaan torrentteja ei voida ladata vahingossa, mikä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Ilta-Sanomat kysyi TTVK:n apulaisjohtajana toimivalta vanhemmalta lakimieheltä Jaana Pihkalalta voiko musiikkia tai elokuvia ladata ja jakaa vahingossa muille. Pihkalan mukaan tämä ei ole mahdollista.

Ilta-Sanomien kysymys: Voiko oikeasti tehdä vahingossa niin, että lataat musiikkia tai elokuvaa ja jaat sitä laittomasti muille?

TTVK:n vastaus: Ei. Vertaisverkkoihin liittyminen edellyttää asiakasohjelman asentamista omalle koneelle. Esimerkiksi yleisimmin käytössä olevat torrent-ohjelmat toimivat teknisesti siten, että oletusasetuksena jaat samalla kun lataat. 

Opera-selaimessa on sisäänrakennettu tuki torrent-tiedostoille. Jos Operalla klikkaa torrent-linkkiä, tallentaa se tiedoston käyttäjän tietokoneelle ja alkaa jakamaan sitä muille BitTorrent-käyttäjille. Sisällön jakaminen jatkuu kunnes käyttäjä pysäyttää tiedoston siirron tai sulkee selaimen. On hyvinkin mahdollista, että epäonninen lapsi löysi isän näyttämien hakukoneiden avulla Chisun albumin torrent-linkin ja latasi sen koneelleen Operalla. Tämän jälkeen albumia jaettiin muille käyttäjille lapsen koneelta niin kauan, kunnes Opera sammutettiin.

Operalla on kansainvälisesti noin 2 – 2,5 prosentin markkinaosuus ja esimerkiksi Digilelujen sivuista 3,7 prosenttia on luettu tänä vuonna Operalla.


Lähde: Ilta-Sanomat

Kommentit

8 kommenttia

 1. asd kirjoitti 26.11.2012 kello 16:48

  Ei varmaan tule kenellekään yllätyksenä, ettei TTVK:ssa vaivauduta asioita paljon selvittämään. Tavoitteenahan on kerätä ko. järjestölle mahdollisimman paljon rahaa kyseenalaisilla kiristys-uhkaus-iskuilla, joissa jokainen on syyllinen kunnes toisin todistetaan.

  Tämän johtajan kommentistä käy myös hyvin ilmi se, että TTVK pitää vertaisverkkoja jo lähtökohtaisesti lainvastaisina, eikä edes oikeaa clienttia saisi koneelta löytyä.

 2. sepe kirjoitti 26.11.2012 kello 16:53

  TTVK pitäisi lailla kieltää rikollisjärjestöna=MAFIA

 3. Qwer kirjoitti 26.11.2012 kello 16:54

  Vaihtoehtoisesti koneella on jo valmiiksi asennettu jokin torrent-sovellus muuhun käyttöön, jolloin lataus käynnistyy automaattisesti linkistä. Muu käyttö voi hyvinkin olla laillista, mutta vaikka se olisi laitontakin ollut, se ei suoraan tähän juttuun liity.

  Tai sitten käytössä on ollut Linux, jossa voi olla torrent vakiona (koska sitä käytetään esim. laillisten Linux-versioiden levitykseen). Monet ovat alkaneet asentaa Linuxeja koneita vähemmän käyttäville, koska käyttö on käytännössä yhtä helppoa kuin Windowsissa mutta virus- ja haittaohjelmavaara poistuu lähes täysin.

 4. jeppe kirjoitti 26.11.2012 kello 17:02

  Eiköhän ne TTVK:lla tiedä tasan tarkasti asian todellisen laidan ja sen, että Torrentteja käytetään merkittävissä määrin myös laillisten sisältöjen jakamisessa siinä kuin muitakin tiedonsiirtoprotokollia.

  TTVK:lla myös tiedetään, että mikä tahansa puutaheinää mitä he laukovat menee suoraan läpi valtamediasta, eikä kukaan kyseenalaista tätä propagandaa. TTVK haluaa luoda itselleen hyödyllisen kuvan vertaisverkoista tietotekniikka ymmärtämättömien massojen mielissä vaikkei sillä todellisuuden kanssa ole yhtään mitään tekemistä.

 5. Johnson kirjoitti 26.11.2012 kello 17:33

  TTVK = Tieten Tahtoen V***uillaan Kaikille

 6. Jepjep kirjoitti 26.11.2012 kello 21:12

  ”Vertaisverkkoihin liittyminen edellyttää asiakasohjelman asentamista omalle koneelle.”

  Ja TTVK:n mukaan kaikki vertaisverkko-ohjelmat ja lataukset on täten laitonta puuhaa? Ei hyvää päivää nyt…

 7. Nimetön kirjoitti 27.11.2012 kello 23:56

  Mielenkiintoisia lausuntoja TTVK:lta. Yhdistelläänpä niitä vähän:

  1) TTVK:n mukaan lataaminen ei ole mahdollista ilman jakamista.

  2) TTVK:n mukaan he eivät ole laittaneet jakoon väärää/tekaistua tiedostoa.

  Nämä yhdistämällä tullaan siihen tulokseen, että TTVK on itse syyllistynyt Chisun albumin laittomaan jakamiseen. Missä viipyy poliisitutkinta?

 8. Pekka Tanskanen kirjoitti 28.11.2012 kello 8:47

  Suomessa on nyt käynnissä ajojahti.

  400.000€ laskuja ilmeisesti jaellaan enemmänkin ja tytölle tulee aikanaan maksettavaksi paljon enemmän kuin 600€ sakkoa.

  Ihan vain siksi kun isä lähti taistelemaan vastaan. Siis rangaistukseksi vastaan taistelemisesta. Lopputulos on jo etukäteen päätetty. Kaikki tässä välillä on vain teatteria.

  On Suomalaisista kiinni, että alistutaanko jälleen kerran hiljaa, kuten on käynyt monasti aiemminkin.

  Miettikää vähän: Taposta pääsee muutaman tuhannen euron sakolla. Perustelkaa 400.000€ immateriaalioikeuksista vs. ihmishenki.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+