Netflix ja HBO saapuivat Suomeen – odotusta ei palkittu

14.12.2012    

ElokuvaMonet elokuvien ja sarjojen ystävät olivat iloisia, kun Netflix ja HBO ilmoittivat avaavansa videopalvelunsa Suomessa. Netflix käynnisti palvelunsa kahdeksan viikkoa sitten ja HBO Nordic tällä viikolla. Monien käyttäjien mielestä kauan odotetut palvelut ovat kuitenkin pettymyksiä.

Netflix

Netflixin käynnistymisen jälkeen monet kritisoivat palvelun sisältöä heikoksi ja vanhaksi. Palvelusta löytyy esimerkiksi todella vähän tämän tai viime vuoden elokuvia, eikä palveluun lisätä uusia elokuvia edes kovin nopeasti. Netflixiin on lisätty marraskuun puolenvälin jälkeen 15 dokumenttia ja elokuvaa, joista Taru Sormusten Herrasta -trilogia on katsottavissa vain joulukuun ajan.

Myös sarjapuoli on monilta osin heikkoa. Esimerkiksi suosikkisarja Dexteristä löytyy vain kolme kautta, kun taas Nelonen-kanavakin on jo näyttänyt siitä neljä kautta ja Yhdysvalloissa seurataan jo sarjan seitsemättä kautta. Myytinmurtajat-sarjasta Netflix sisältää kolme kautta. Suomessa MTV3 lopetti juuri seitsemännen tuotantokauden esitykset ja Yhdysvalloissa on päästy kymmenennen kauden loppuun.

Netflixin laitetuki sen sijaan on tosi hyvä, sillä sitä voi käyttää muun muassa tietokoneella, mobiililaitteilla, älytelevisioilla, Blu-ray -soittimilla sekä pelikonsoleilla.  Netflixiä voi myös kokeilla ilmaiseksi kuukauden ajan ja palvelun käytön voi lopettaa koska tahansa.

HBO Nordic

HBO Nordic aukesi keskiviikkona Suomessa ja se ottaa uusia käyttäjiä sisään asteittain, eivätkä kaikki halukkaat pääse käyttämään palvelua välttämättä viikkoihin. Palvelusta löytyy lähes kaikki HBO:n sarjat, mutta jostain syystä esimerkiksi suosikkisarja Deadwood sekä Curb Your Enthusiasm ja Oz -sarjat puuttuvat palvelun valikoimista. HBO Nordicista löytyy sarjojen lisäksi hieman yli sata vanhemman puoleista elokuvaa, kuten Paluu tulevaisuuteen ja Sumuisten vuorten gorillat.

HBO Nordicia ei pääse testaamaan ilmaiseksi ja sen käyttö vaatii 12 kuukauden määräaikaisen sopimuksen tekoa. HBO Nordic mainosti aiemmin tarjoavansa heidän uutiskirjeensä tilaajille yhden kuukauden ilmaiseksi, mutta käytännössä tämä tarkoittaa, että käyttäjät joutuvat maksamaan 11 kuukauden maksut ja saavat ensimmäisen kuukauden ilmaiseksi. Samoin myös Samsungin tablettien ostajat saavat 6 kk ilmaiseksi ja joutuvat ilmeisesti maksamaan viiden tai kuuden kuukauden maksut.

HBO Nordicin laitetuki on myös heikompi, kuin Netflixillä. HBO Nordicia voidaan käyttää tietokoneen lisäksi Samsungin tämän vuoden älytelevisioilla sekä Androidin ja Applen puhelimilla sekä tableteilla.

Monet käyttäjät löytävät Netflixistä ja HBO Nordicista varmasti paljon katsottavaa, mutta vieläkin useammat jättänevät palvelut kuitenkin tilaamatta. Spotify on hyvä esimerkki toimivasta streaming-palvelusta, mikä tekee käytännössä musiikin lataamisesta turhaa. Elokuva- ja sarjapuolella Netflix, HBO Nordic tai Viaplay ovat kuitenkin vielä kaukana tästä suppean tarjontansa vuoksi. Vielä ei kuitenkaan kannata luopua toivosta saada hyvä videopalvelu Suomeen, sillä MTV Media on tuomassa markkinoille uutta Filmnet-videopalvelua. Toivottavasti se olisi parempi, kuin Netflix, HBO Nordic tai Viaplay.

Luultavasti kuitenkiin monet elokuvien ja sarjojen ystävät jatkavat laittomia latauksia ja jättävät videopalvelujen omistajat sekä tuotantoyhtiöt nuolemaan näppejään.

Kommentit

13 kommenttia

 1. Juz kirjoitti 14.12.2012 kello 10:04

  Samsung-laitteiden omistajat voivat perua tilauksensa milloin tahansa 6 kk:n aikana.

 2. jappasua kirjoitti 14.12.2012 kello 10:10

  Taas mukavan asenteellisesti kirjoitettu juttu – ”miksi ei tule tänne heti kaikki?”. Netflix lisää ohjelmistoa parin päivän välein. Lisäksi kerran kuukaudessa isomman määrän. Viimeksi juuri 15.11. tuli 75 elokuvaa/sarjaa. Sama toistunee tässä kuussa. Otanta oli etettu sopivasti tuolta väliltä..

  Itseäni kiinnostaa sarjat enemmän kuin elokuvat ja niiden suhteen palvelu on tullut jo mukavasti käytettyä. TV:stä sarjoja ei ole tullut juurikaan seurattua typerien ajankohtien ja mainosten takia. Digiboxi on ollut minulle ohjelmien hautuumaa. Kyllähän sinne on tullut tallenneltua, mutta harvemmin katsottua. Netflix muutti tuon. Sieltä oikeasti katsoo sisältöä. Mutta juu, tämä oli vain minun mielipide.

 3. Ger kirjoitti 14.12.2012 kello 10:15

  Eipä oo itsellä ollut pahemmin valittamista netflixistä ku sai vuoden loppuun sillon sen ilmaiseksi ja käyttänyt sitten ton tilin kautta jenkkien netflixiä, jonka tarjonta on varsin paljon laajempi ku suomalaisen. Tietty ne jotka käyttää vaan suomalaista on varmasti siihen pettyneitä, sitä en epäile.

 4. Jonathan kirjoitti 14.12.2012 kello 11:23

  Jappasua puhuu asiaa. Waresukupolvi haluaa kaikki heti vartin sisään. Kyllä Netflixistä on minulle löytynt paljon katsottavaa. Hintaansa nähden se on huippu. Vanhempia sarjoja voin nyt katsoa kun ei ole huvittanut seurata niitä telkusta mainosten takia. HBONordic puolestan ampui itseään nilkkaan tuolla pakollisella 12 kk:n sopimuksella joten jätän sen hankkimatta.

 5. lexy kirjoitti 14.12.2012 kello 11:46

  Kyllä nuo palvelut ovat todella sisällöltään köyhiä ulkomailla toimiviin vastaaviin verrattuna. Ei tuota pysty mitnekään puolustelemaan. On hyvä, että palveluita tulee, mutta turha myöskään myydä ei-oo:ta

  Lisäksi Netflixin tuki ei kyllä ole loistava, esim. 2012 mallin D-sarjan Samsung bluray soittimiin ei saa appsia eikä sitä ole tulossa. Infrakaan ei edelleenkään ole valmis, eli linjaa ei löydy.

  Taitaa se ”amerikan serkkujen” palvelu olla sittenkin edelleen se paras vaihtoehto, jos ei kuulu siihen porukkaan jonka on pakko saada tekstitykset.

 6. Hese kirjoitti 14.12.2012 kello 17:04

  Kaksi kuukautta olen nyt käyttänyt ja olen kyllä ollut pirun tyytyväinen koko palveluun.
  Elokuva/tv ohjelmien tarjonta on minun mielestäni hyvä ja niin kuin Ger sanoi, ”Viimeksi juuri 15.11. tuli 75 elokuvaa/sarjaa.” Tarjontaa tulee lisää, niin ei todellakaan voi valittaa. Olen löytänyt paljon mielenkiintoisia elokuvia ja ilman Netflixiä ne olisivat jääneet katsomatta. Suosittelen testaamaan.

 7. km2 kirjoitti 14.12.2012 kello 18:26

  Netflix Sony Bravialla: Toimii todella hyvin. Helppo käyttää suoraan telkusta.
  – Uusia elokuvia listalle ei kyllä oman kokemuksen mukaan tule usein eikä paljon.
  – Suosittuja Facebookissa -listaus on ollut koko 8 viikon käytön ajan melkein sama. Luulisi vaihtelevan useammin, jos uusia elokuvia ilmestyy harva se päivä? Taru Sormusten Herrasta luulisi näkyvän listalla…
  – Uudet julkaisut listaus näyttää samoja ohjelmia kuin 8 vikkia sitten. Jos uusia elokuvia on lisätty 75+ kplluulisi 37 kpl listan silloin olevan tuore?
  – Viimeksi lisätyt listaus näyttää jo paremmalta. Tosin tässäkään listassa ei Taru Sormusten Herrasta trilogiaa näy. Vaikka rummuttivat sitä tuolla Facebookissa. Eli jos en olisi ”tykännyt” Netflixin sivuja Facebookissa, en tietäis että sieltäkin elokuvat näkee…
  – Mitä eroa on ”Uudet julkaisut” ja ”Viimeksi lisätyt” listauksilla? Eikö ne tarkoita samaa asiaa? Outoa.

  Viaplay iPadilla: Toimii kohtuu hyvin. Helppo käyttää iPadilla mutta telkkariin kuvansiirto ei kätevää. Lue edelleen.
  Tuntuu, että vaihtelua olisi enemmän. Ainakin ovat mielestäni paremmin yhteyksissä asiakkaaseen. Sähköpostirummutuksia tulee enempi kuin Netfilixillä. Netflix tiedottaa vain Facebookissa.
  – Viaplayn ongelma on siinä, ettei Airplayn kautta näe tekstityksiä. On siis katsottava iPadilla tai PC:llä. Ok, toki PC:n saa kiinni telkkariin mutta se ei ole tätä päivää. Sony Braviaan ei ilmeisesti saa Viaplayn sovellusta.?

  HBO Nordic: En ole kokeillut, mutta sarjalistauksen nähneenä siellä ei juurikaan ole mitään uutta, mitä ei jo olisi tullut normi-television tai maksu-television kautta. Miksi siis maksaisin ohjelmista, jotka olen jo nähnyt tai tulen näkemään?

  Loppusanat: Toivoa on, mutta kuinka paljon?

 8. Toivanen toisaalta kirjoitti 14.12.2012 kello 23:04

  Kaipa se mediasivistys joskus Suomessakin lisääntyy… täällä jenkkilässä jengi tuntee nuo tuotantoyhtiöiden ”windowit” tosi hyvin ja tietää milloin mikäkin leffa ja sarja on odotettavissa mihinkin palveluun, kuten elokuvateatteri, televisio tai VOD. Sehän ei ole ollenkaan ostajista kuten Netflix kiinni, vaan se on sidottu jo ammoin tehtyihin sopimuksiin joihin ostajat eivät voi juurikaan vaikuttaa. Netflixin uusi Disney-soppari on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Suomessa näyttää olevan ihan hepreaa koko asia, myös alan toimittajile.

  MTV:n palvelu ei tule sikäli mitenkään poikkeamaan muista.

  Odottelen mielenkiinnolla, milloin joku suomalainen lehti tekee tästä ”skandaalipaljastuksen” ja sanoo tuotantoyhtiöiden ”kartelliksi” vuosikymmeniä vallalla olleita käytäntöjä, niinkuin ne olisivat uusi asia.

 9. Toivanen toisaalta kirjoitti 14.12.2012 kello 23:07

  (Ne windowithan koskevat siis myös maantieteellisiä alueita. Ja ovat Hollywoodin vanhoja, 50-luvun peruja. Ei mitään tekemistä MTV:n, tekstitysten, HBO:n, Netflixin tai Viaplayn kanssa. Google ja Wikipedia tulee tässä toimittajankin avuksi. http://en.wikipedia.org/wiki/Film_distribution)

 10. Olenko waresukupolvea? kirjoitti 15.12.2012 kello 11:07

  Jonathan kirjoitti 14.12.2012 kello 11:23
  ”Waresukupolvi haluaa kaikki heti vartin sisään.”

  Mitä väärää siinä on, että haluaa nähdä tv-sarjan jakson Suomessa heti kun se julkaistaan USAssa, kun internet tekee sen mahdolliseksi? Miksi tietoa pitäisi jakaa maantieteellisten rajoitteiden mukaan, kun internetin ansiosta näitä rajoitteita ei enää ole?

  Olen valmis maksamaan siitä, että saan saman sisällön samaan aikaan yhdysvaltalaisten kuluttajien kanssa, kunhan palvelu on toimiva. On vanhanaikaista ajatella, että on normaalia, että ulkomaiset tv-sarjat tulevat tänne perä-Pohjolaan vuoden tai kahden viiveellä.

 11. Jonathan kirjoitti 15.12.2012 kello 17:16

  Joo ei siinä mitään vikaa ole että haluaa tv-sarjat tuoreeltaan. Nykyään kun se on tekniikan puolesta mahdollista. Tuo waresukuolvi kommentti vaan tuli mieleen kun seurannut tuota Netflixin Facebook sivua, siellä kun vaativat kaikkea heti siihen palveluun.
  Netflixissä vaan se ei niin taida olla mahdollista. Kyllä he varmaan lisäisivät sinne nopeaan tahtiin tavaraa mutta nämä julkaisuoikeudet taitavat olla peruja niiltä ajoilta kun suurin jakelu tapahtui fyysisessä muodossa.
  HBO pystyy puolestaan tarjoamaan tuoreeltaan koska se hallitsee julkaisuoikeuksiaan koska itse tuottaakin ohjelmistonsa (mikäli oikein olen ymmärtänyt).
  Muuten, tänään tuli taas Netflixiin kasa uusia julkasuja: https://dl.dropbox.com/u/12824642/nx.htm

 12. […] korkeammalle. HBO:n palvelu aukesi äskettäin, mutta huonommilla käyttöehdoilla kuin Netflix. Digilelut kokoaan hyvin yhteen, mikä on mennyt pieleen näissä palveluissa. Tällaisina näistä ei ehkä kuitenkaan ole niin vakavaa uhkaa tv-kanaville, kuten aiemmin […]

 13. Johannes Kuusisto kirjoitti 4.8.2013 kello 20:07

  Nyt puolen vuoden päästä on hienoa huomata että tuonne suomen versioon on lisätty muutama sarja, elokuvia ei käsittääkseni yhtäkään… Nopea päivitys, waresukupolvi lässynlää, uskomatonta kusetusta. Loppuu tilaus.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+