Surkeaa kuvanlaatua tarjoavat suomalaiset netti-tv:t keräävät miljoonia katsojia

14.3.2013    

DigiTVYlen Areena, Maikkarin Katsomo ja Nelosen Ruutu keräävät miljoonia käyttäjiä joka kuukausi. Esimerkiksi tammi-helmikuussa palveluiden kautta käynnistettiin yhteensä 27 miljoonaa videota.

Suomalaisten nettitelevisioiden kuvanlaatu on kuitenkin kaukana hyvästä. Esimerkiksi Katsomo kertoo videoidensa kuvanlaadun olevan parhaimmillaan perinteisen televisiokuvan laatua, joka tarkoittanee enintään SD-resoluutiota. Ylen Areenan videoiden resoluution kerrotaan taasen olevan 640 x 360, joka on selvästi SD-kuvaa heikompi. Ruutu-palvelun videoiden kerrotaan toimivan 1 Mbps-nettiyhteydellä, joka viittaa myös heikkoon resoluutioon.

Suomalaisten nettitelevisioiden huono kuvanlaatu ei haittaa kovin paljoa, jos haluaa katsoa ohjelmia esimerkiksi pienen älypuhelimen ruudulta. Televisioyhtiöt toivovat kuitenkin, että niiden netti-tv -palveluita käytettäisiin myös televisiolla. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) ajaakin voimakkaasti televisioyhtiöiden etua muun muassa yrittämällä sulkea nettitallennusta harjoittavat palvelut, kuten esimerkiksi Elisa Viihteen, Sonera Viihteen sekä Maxivisionin. TTVK haluaisi kuluttajien käyttävän laillisia nettitelevisioita, joita ovat Yle Areena, MTV:n Katsomo ja Nelosen Ruutu.

Suomalaisia nettitelevisioita ei voi kuitenkaan mitenkään suositella katsottavaksi televisioruudulta surkean kuvanlaadun vuoksi. Jos televisioyhtiöt haluaisivat tehdä nettitelevisiosta oikeasti varteenotettavan vaihtoehdon televisioon, niin kuvanlaadun täytyisi parantua paljon. Myös teräväpiirtokuvan välittämisen nettitelevisiopalveluiden kautta täytyisi olla mahdollista.

Myös päätelaitteiden tuen pitäisi parantua huomattavasti, ennenkuin nettitelevisioita voisi kuvitella käyttävänsä television kautta. Palveluita ei voi esimerkiksi käyttää älytelevisioihin saatavien sovellusten kautta. Ainoa poikkeus taitaa olla Yle Areena, jolle löytyy älytelevisioissa toimiva sovellus. Mutta ikävä kyllä Areenan sovellus toimii vain Sonyn televisioissa.

Suomalaisia netti-tv -palveluita voi käyttää joidenkin älytelevisioiden selaimella, mutta esimerkiksi Samsungin viime vuoden televisiomallien selaimella voi katsoa vain Ruutu-palvelun videoita ja senkin käyttö on todella vaikeaa. Videoiden käynnistäminen vaatii monia klikkauksia ja hiiren siirtelyä hankalasti television kaukosäätimellä.


Lähde: Markkinointi&Mainonta

Kommentit

4 kommenttia

 1. piraatti? kirjoitti 15.3.2013 kello 14:44

  Suomalaiset tv-systeemit on täyttä roskaa nykyisellään. Niin kauan kun he haluavat jarruttaa edistyksellisiä toimintoja niin samalla lataan ohjelmat netin kautta kunnon HD-laadulla enkä aio katsoa heidän ohjelmatarjontaa sekuntiakaan.

  Nuolkoot näppejään jos on kerran esim. MTV3:llakin huutava vääryys saada nauhoittaa Dallasia 80-luvulta heidän MTV Sarja kanavaltaan sillä Elisan Viihde-palvelulla.

  Lähes kaikkia tv-palveluja testanneena Netflix on aivan ylitse muiden, oli sen ohjelmatarjonta huonoa tai ei.

 2. Jorma kirjoitti 17.3.2013 kello 18:09

  Kyllähän Katsomon kuvanlaatu on ihan ok. Lätkän MM-kisoissa 720p eikä tuo Formuloidenkaan kuva ihan mitään pikselimössöä ole.

 3. köhöh kirjoitti 17.3.2013 kello 20:26

  Tuossa sanottiin että kuvan laatu on sama kuin telkkarista katsottuna, eli täydellinen. telkkari ohjelmiahan ne on.

 4. Digilelujen Jani kirjoitti 18.3.2013 kello 7:45

  > Tuossa sanottiin että kuvan laatu on sama kuin telkkarista katsottuna, eli täydellinen

  Ilmaisen Katsomon kuvanlaatu vastaa enintään SD-laatua, joka on kaukana täydellisestä, varsinkin jos käytössä on nykymittapuun mukaan normaalikokoinen televisio (yli 42-tuumainen).
  Pieneltä ruudulta kuvan surkeutta ei huomaa niin helposti.

  > Kyllähän Katsomon kuvanlaatu on ihan ok. Lätkän MM-kisoissa 720p

  Lätkän MM-kisat Katsomo tarjosi poikkeuksellisesti teräväpiirtona (ehkä myös Formulat, siitä en löytänyt uutista tai tiedotetta).
  Jääkiekko ja Formulat kuuluvat kuitenkin Katsomon maksulliselle puolelle.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+