Lätkä sai Ruudun jumiin

25.4.2013    

RuutuNelosen Ruutu.fi -nettitelevisio aikoo uudistua syksyksi 2013. Uudistusten sisältö ei ole vielä selvillä, mutta kevään aikana Ruudussa on testattu yksittäisten otteluiden internet-jakelua ja siihen liittyviä muita toimintoja. Myös jääkiekon SM-liigan finaaliotteluita lähetettiin Ruudussa testilähetyksinä.

Eilisen jääkiekon finaaliottelun perusteella Ruudulla on vielä paljon tehtävää, ennen kuin palvelu on käyttökelpoinen. Ottelua pääsi katsomaan luomalla käyttäjätunnukset palveluun ja maksamalla yhden euron luottokotilla tai nettipankin kautta. Ottelun ensimmäisen erän ajan Ruutu näytti lähes koko ajan virhesivua, jossa kerrottiin palvelussa olevan ruuhkaa. Muutaman kerran joku Ruudun sivu aukesi, mutta seuraava sivu näytti jälleen virhettä.

Ensimmäisen erätauon aikana palvelun kuorma väheni niin paljon, että pääsin vihdoin luomaan itselleni tunnukset ja maksamaan ottelun näkemisestä. Tosin tällöinkin jouduin lataamaan useat sivut monta kertaa, jotta pääsin eroon ruuhkasta kertovasta sivusta. En testaillut Ruutu-palvelun sivujen latautumista enää sen jälkeen, kun sain lähetyksen näkymään. Tämän vuoksi en osaa sanoa, jatkuivatko ongelmat vielä kauankin.

Ottelu näkyi yllättäen ilman pätkimistä, mutta kuvan laatu oli selvästi heikkoa. Laatu oli silmämääräisesti arvioituna heikompaa, kuin normaalien televisiolähetysten SD-laatu. Kuvassa esiintyi myös selvästi usein nykimistä.

Tämän testilähetyksen perusteella Ruudulla on vielä paljon tehtävää, ennen kuin se voi tarjota kuluttajille nautittavia katseluhetkiä.

Kommentit

9 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti 25.4.2013 kello 12:44

  Siksi sitä kutsutaan testilähetykseksi ja kuvanlaatu oli myös parempi kuin entisellä sm-liigan ottelutarjoajalla.

 2. Porsas kirjoitti 25.4.2013 kello 14:21

  Hyvinhän tuo itse striimi toimi, ei sinne maksamaan tarvi kaikkien ängetä samaan aikaan. Itse olin viisastunut maanantaista ja maksoin katseluoikeuden jo viideltä, jolloin palvelu toimi moitteetta. Striimin avasin heti maksun jälkeen ja pelin alussa vain refreshasin sivun.

 3. Nimetön kirjoitti 25.4.2013 kello 15:32

  Viimeisessä pelissä toimi parhaiten ruutu.fi. Kuva ei pätkinyt lainkaan. Muutaman kerran kuvan tarkkuus heikkeni noin viideksi sekunniksi.

  Maksoin euron jo päivällä ja avasin sivuston noin 15min ennen peliä.

  Positiivinen kokemus

 4. Simpe kirjoitti 25.4.2013 kello 15:55

  Siellä Ruudun FAQssa taidettiin kertoa, että lätkän live-videosta on monta eri kuvanlaatua tarjolla. Katkelijalle valitaan automaattisesti paras mahdollinen yhteyden yms. mukaan. Minulla näytti kuva ok-tasoiselta HD laadulta.

 5. Hdmies kirjoitti 25.4.2013 kello 20:31

  Osta kunnon laajakaista. Ruutu striimasi adaptiivisesti, eli jos yhteys oli kunnossa, niin kuva oli 720p, eli HD. Hyvin veti kaikki 6 finaalia läpi pätkimättä. Kannattas aina vähän lueskella ja selvitellä taustoja, ennen kuin ”uutisoi”.

 6. Digilelujen Jani kirjoitti 25.4.2013 kello 21:18

  > Osta kunnon laajakaista. Ruutu striimasi adaptiivisesti, eli jos yhteys oli kunnossa, niin kuva oli 720p, eli HD.

  Voin kertoa, että esimerkiksi Netflix, Filmnet, SF Anytime ja Maxivision tuovat tämän nettiyhteyden kautta HD-kuvan nätisti perille, mutta Ruudun lätkämatsi oli todella kaukana HD:stä. Lätkämatsin aikana ei käytetty muuten nettiä.

  Lätkämatsi olisi ollut siedettävää katsottavaa ehkä alle 10 tuuman näytöltä, mutta suuremmilta näytöiltä se oli täyttä kuraa.

  Voi olla, että jotkut asiakkaat saivat Ruudun kautta aitoa HD:tä, mutta luultavasti suurin osa joutui tyytymään kuralaatuun.

 7. HDmies kirjoitti 26.4.2013 kello 6:49

  Taas yksi yleistys, ilman mitään empiiristä pohjaa: ”Luultavasti suurin osa joutui tyytymään huonoon kuvan laatuun, koska minä jouduin”. Ei palvele lukijaa.

 8. jarru kirjoitti 26.4.2013 kello 18:53

  ”ei sinne maksamaan tarvi kaikkien ängetä samaan aikaan”

  No jää sää sitten aina vapaaehtoisena pois niin meille muille jää kapasiteettiä.

  Suurin haaste tuossa tulee syksyllä olemaan jälleen kerran oikean kapasiteetin mitoittaminen sille kun entistä laajemmalle käyttäjäkunnalle suunnattu palvelu otetaan mainoskampanjan jälkeen käyttöön. Ja tekniset ongelmat tulevat olemaan taattuja, sillä Suomessa ei vain osata mitoittaa tällaisten verkkopalveluiden kapasiteettia tarpeeksi korkeaksi, koska koitetaan päästä halvalla, mikä ei vain toimi.
  Näki sen edellisestäkin yrittäjästä, että halvalla koitettiin päästä ja siinä meni firman maine, asiakkaat ja SM-Liigan maine.

 9. jarru kirjoitti 26.4.2013 kello 18:59

  Niin siis, täälläkin oli hitosti kirjautumisongelmia 100M nettiliittymästä lukuunottamatta kahdessa viimeisessä finaalissa. Kun sitten pääsi itse videosivulle asti ja sai sen pyörimään niin video ei katkennut kuin pari kertaa n. puoleksi minuutiksi, jonka jälkeen show jatkui. Pääosin tuo laadun tiputus toimi todella hyvin.

  Itse ostin myös matsin jo tunnin ennen lähetyksen alkua, mutta silti videon pyörimään saaminen oli tuskaa kovan kuorman takia.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+