Varoitus piraateille, kannattaa ottaa vakavasti

17.9.2013    

TTVKTekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) on tarkkaillut kahden vuoden aikana muutaman kerran tehostetusti suomalaisia musiikkipiraatteja. TTVK aikoo seurata myös tämän syksyn aikana useiden kotimaisten uutuusalbumien laitonta jakamista BitTorrentin kautta, joten piraattien kannattanee miettiä miten hankkivat suomalaista musiikkia tulevaisuudessa.

”Haluamme avoimesti tiedottaa, että suoritamme valvontaa BitTorrent palveluissa ja että valvonnan kohteina tulevat olemaan erityisesti suositut kansainväliset piraattipalvelut ja niiden kautta luvatta jaettavat kotimaiset musiikkialbumit”, sanoo TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

TTVK seuraa nimenomaan laitonta jakamista, eikä niinkään lataamista. BitTorrent-sovellukset jakavat ladattua materiaalia automaattisesti eteenpäin oletusasetuksia käytettäessä, joten torrent-lataajien kannattaa käyttää hetki asetusten virittämiseen. Myös lataaminen on tekijänoikeuslain mukaan laitonta, mutta siitä ei kuitenkaan rankaista.

TTVK:n ilmoitus on vakavasti otettava varoitus, sillä esimerkiksi lokakuussa 2011 TTVK seurasi Chisun Kun valaistun -albumin laitonta levitystä ja sai oikeudelta luvan selvittää albumin jakajien henkilöllisyyden. Tämä juttu kääntyi kuitenkin lopulta TTVK:ta vastaan, kun se päätyi takavarikoimaan 9-vuotiaan tytön tietokoneen ja aikoi viedä jutun oikeuteen asti. TTVK löysi 67 Chisun albumia jakavaa henkilöä, joista mahdollisesti osa on maksanut TTVK:n vaatimat korvaukset (9-vuotiaan tytön isältä vaadittiin 600 euroa ja vaitiolosopimuksen allekirjoitusta, mihin isä ei suostunut). TTVK sai myös viime vuonna luvan hankkia Robinin Koodi-albumia jakaneiden henkilöiden henkilötiedot.


Lähde: Turun Sanomat

Kommentit

6 kommenttia

 1. Nihilisti kirjoitti 17.9.2013 kello 22:23

  En tiedä mitä laki varsinaisesti sanoo, mutta eikö yksityishenkilöiden ”seuraaminen” netissä tai muuten yksityisen yhdistyksen puolesta ole laitonta? Vai saako turkistarhaajien yhdistys alkaa seurailla potentiaalisia tai tunnettuja eläin ”suojelijoita”? Osa näistä on vielä tuomittu?

 2. Harrastaja kirjoitti 17.9.2013 kello 22:42

  Varoitus Suomalaisille musiikintekijöille. En ole enää vuosiin ostanut Suomalaista musiikkia tai käynyt edes keikoilla.

  Jos ette kunnioita asiakasta on turha odottaa maksavaa yleisöä.

 3. Miksutin kirjoitti 17.9.2013 kello 23:17

  Ei ne ”oikeat” julkaisijat itse suoraan niitä jaa. Tavalliset tietämättömät niitä jakelee. Fiksuimmat ovat VPN tai vastaavien verkkojen takana piilossa.

 4. nimetön. kirjoitti 18.9.2013 kello 2:32

  Kuka nyt ylipäätään haluaisi edes ladata kotimaista sontaa? Sontaahan kotimainen musiikki Sibeliusta lukuunottamatta on! Varsinkin kevyt musiikki, jos sitä voi edes musiikiksi sanoa.

 5. DrW kirjoitti 27.9.2013 kello 15:09

  Varoitus TTVK:lle: yhä useampi käyttäjä siirtyy VPN-palveluiden käyttäjäksi.

  Vitonen kuussa ja on aivan sama vaikka seuraatte 25 tuntia päivässä jokaista torrenttia maailmassa…

  Esim. Ipredator, BTGuard, jne.

  Jossain utopiassa tämänkin vitosen olisi voinut käyttää vaikka musiikkipalvelun tilaamiseen, mutta parempi kai että se menee ulkomaille – eikö niin Mafia?

 6. Latviskala Oy Company kirjoitti 27.9.2013 kello 21:30

  Niin paskaa musiikkia jahdataan ettei paljoa haittaa. Joku Chisun ja Robinin albumi, empä ottais vaikka mulle maksettaisiin sen latauksesta!

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+