Onko Suomessa tarvetta ladata sarjoja laittomasti?

27.12.2013    

PiratismiKerroimme aiemmin tänään Game of Thronesin olleen tämän vuoden laittomasti ladatuin sarja, toisena oli Breaking Bad ja kolmantena Walking Dead. Selvitimme onko Suomessa tarvetta ladata listan sarjoja laittomasti vai voiko niitä seurata lähes reaaliajassa televisiosta tai videopalveluiden kautta.

Tulosten perusteella vai harvoja suosittuja sarjoja voi seurata lähes reaaliajassa suomalaisten televisiokanavien tai videopalveluiden kautta. Joitain listan sarjoista ei voida seurata suomessa ollenkaan laillisesti ja monia sarjoja esitetään kuukausia tai jopa vuosia Yhdysvaltain ensiesitysten jälkeen.

Laittomien latausten suosituin sarja oli Game of Thrones, jonka kolmas tuotantokausi päättyi Yhdysvalloissa heinäkuussa ja Suomessa jaksoit pystyi katsomaan alle vuorokauden viiveellä HBO Nordic -palvelusta. Yle aloitti sarjan kolmannen kauden jaksojen esittämisen joulukuussa, joten sarjaa lähes reaaliajassa seuraavat eivät katso sitä Ylen kautta.

Breaking Bad oli toiseksi ladatuin sarja ja sen viides ja viimeinen kausi päättyi Yhdysvalloissa syyskuussa. Suomen Netflixistä löytyy Breaking Badia 4,5 kautta, mutta viimeiset kahdeksan jaksoa eivät ole katsottavissa Netflixin kautta. Nelosen Ruutu+ -palvelusta löytyy myös viimeisimmät jaksot, mutta ne on lisätty sinne noin 3,5 kuukautta Yhdysvaltojen ensiesityksen jälkeen. Nelonen on esittänyt sarjasta vasta kaksi kautta ja Nelonen Primellä sarja päättyy ensi maanantaina.

The Walking Dead on laittoman latauslistan kolmas. Fox esittää nykyään sarjan jaksot televisiossa vuorokauden kuluessa Yhdysvaltain ensiesityksestä, joten tätä sarjaa voi seurata lähes reaaliaikaisesti television kautta. Netflixistä ja HBO Nordicista löytyy vain sarjan kaksi kautta, vaikka sitä on esitetty televisiossa jo 3,5 kautta.

Rillit huurussa (The Big Bang Theory) on latauslistan neljäs ja sitä ei löydy minkään videopalvelun valikoimista. Sub-kanavalla esitetään sarjan kuudennen kauden jaksoja ja Yhdysvalloissa seitsemännen kauden jaksoja.

Laittomien latausten listan viides on Dexter, jonka kahdeksas ja viimeinen kausi päättyi Yhdysvalloissa syyskuussa. Netflixistä löytyy sarjaa neljä kautta. Myös Nelonen on esittänyt sarjasta neljä kautta.

Latauslistan kuudes on Ensisilmäyksellä (How I met Your Mother), josta esitetään tällä hetkellä Yhdysvalloissa yhdeksännen kauden jaksoja ja MTV3 on esittänyt vasta kuusi kautta ja myös Netflixistä löytyy sarjan kuusi ensimmäistä kautta.

Listan seitsemäs on sarja nimeltä Suits, jonka kolmannen kauden jaksoista on eistetty Yhdysvalloissa 10 jaksoa. Netflixistä löytyy sarjan kaksi kautta, mutta television kautta sarjaa ei ole esitetty Suomessa.

Kahdeksantena listalla on Isänmaan puolesta (Homeland), josta on esitetty kolme kautta Yhdysvalloissa. Suomessa MTV3 on esittänyt myös kaikki kolme kautta, joista viimeisen kauden jaksot vain kaksi viikkoa Yhdysvaltojen esityksen jälkeen. Netflixistä löytyy sarjan ensimmäinen kausi.

Yhdeksäntenä listalla on Vikings, josta on esitetty vasta ensimmäinen kausi Yhdysvalloissa. Suomessa sarjaa ei ole saatavilla television tai videopalveluiden kautta.

Viimeisenä latauslistalla on Arrow, jonka kakkoskaudesta on esitetty Yhdysvalloissa yhdeksän jaksoa. Suomessa Sub esittää sarjan ensimmäisen kauden jaksoja, eikä sitä ole saatavilla videopalveluiden kautta.

Kommentit

12 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti 28.12.2013 kello 0:04

  Vertailusta unohtui kuvanlaatu. Esim. Walking Deadin kohdalta joutuu Foxin kautta katsottuna tyytymään erittäin pahasti pakattuun SD-kuvaan. HD:ta ei ole tarjolla pitkiin aikoihin, koska Netflix ja Viaplay jostain syystä viivyttelevät sarjan kanssa.

  Nettilataus on siis monen sarjan kohdalla ainoa mahdollisuus saada katseltavakseen tuoretta teräväpiirtoa. Tosin, jos halutaan vastata jutun otsikkoon, niin _laitonta_ latausta ei välttämättä tarvita. Streamaus-palveluitakin kun löytyy, ja nehän eivät ole suomessa laittomia… 😉

 2. Olli kirjoitti 28.12.2013 kello 9:44

  Suomesta löytyy vapaita HD-kanavia, myös Foxilta. Streamaus-palveluista tuskin suomalaisia tekstityksiä löytyy.

 3. Digilelujen Jani kirjoitti 28.12.2013 kello 11:55

  Tosiaan, Fox näkyy joidenkin operaattorien verkoissa teräväpiirtona.

  Esimerkiksi laittomasta HDFIN-streamauspalvelusta löytyy suomitekstitkin (kuten löytyi myös sen edeltäjistä Fin-tv:stä ja Nordic TV:stä. Kuten Nimetön totesi, streamauspalveluiden käyttö ei ole laitonta Suomessa (ylläpito on).

 4. Pirate kirjoitti 28.12.2013 kello 12:04

  Aloin seuraamaan Walking Deadia ja Breaking Badia Netflixin kautta. Siellä ei ole kaikkia jaksoja joten jouduin käyttämään torrentteja niiden katsomiseksi

 5. Nimetön kirjoitti 28.12.2013 kello 14:55

  Useimmat suomalaiset HD-kanavat ovat pelkkiä ylösskaalattuja versioita peruskanavista. Ylösskaalaukseen pystyy televisiokin, mutta aitoa teräväpiirtoa se ei silti ole.

 6. Digilelujen Jani kirjoitti 28.12.2013 kello 15:16

  > Useimmat suomalaiset HD-kanavat ovat pelkkiä ylösskaalattuja versioita peruskanavista

  Digilelut selvitteli suomalaisten ilmaisten HD-kanavien kuvanlaatua noin vuosi sitten. Foxilta kerrottiin silloin, että heidän HD-kanavan tarjonnasta valtaosa on aitoa teräväpiirtoa, poikkeuksena on vain vanhemmat ohjelmat.

  Ylen lähettämät HD-ohjelmat löytyvät nykyään sivulta http://yle.fi/ohjelmat/tv/hd (ohjelman nimen perässä on ”HD”, jos ohjelma esitetään teräväpiirtona). Tämän listan mukaan Yle HD:lläkin olisi jo aika paljon aitoa HD:tä.

  MTV3:n kerrotaan esittävän lähes kaikki kotimaiset ohjelmat ja jotkin ulkomaiset ohjelmat aitona HD:nä. MTV:n ohjelmaoppaasta voi myös nähdä HD-ohjelmat, mutta merkintä tulee myös esim. vuoden 1982 E.T. -elokuvalle, eikä merkintää voi täten uskoa.

  Nelonen kertoi joskus ainakin osan aidoista HD-ohjelmista, mutta nykyään tätä tietoa ei enää löydy mistään.

 7. Nimetön kirjoitti 28.12.2013 kello 16:17

  Aika suppealta näyttää Fox HD:n saatavuus. Ei ole edes kaikkien kaapelioperaattorien valikoimissa (esim. Elisa), antennitalouksista nyt puhumattakaan… Onneksi sentään netti on nykyään saatavilla joka talouteen.

 8. Nimetön kirjoitti 29.12.2013 kello 1:54

  Vanhoja tuotantoja voi esittää myös HD-tasoisena, kuten esimerkiksi E.T.-elokuvan, joka on julkaistu Blu-raylla HD-resoluutiolla.

 9. Joo-o kirjoitti 29.12.2013 kello 14:43

  Vastaus otsikon kysymykseen: ei ole. Miksi yllyttää ihmisiä lataamaan torrentteja ja seurata milloin missäkin Pirate Bay sijaitsee?

 10. Olli kirjoitti 29.12.2013 kello 20:58

  >Ylen lähettämät HD-ohjelmat löytyvät nykyään sivulta http://yle.fi/ohjelmat/tv/hd (ohjelman nimen perässä on ”HD”, jos ohjelma esitetään teräväpiirtona). Tämän listan mukaan Yle HD:lläkin olisi jo aika paljon aitoa HD:tä.

  Täytyy kuitenkin huomioida, että tämä lista on puutteellinen, osa ohjelmista on HD:na vaikkei tuossa listassa merkittykään. Ensi vuonna saadaan nauttia sitten kaikista YLE:n kanavista HD:na !

 11. Kassu kirjoitti 30.12.2013 kello 9:25

  Itse katson sarjat Netflixistä, blu-ray/dvd-bokseista tai Elisa Viihteeseen tallennetuista kokonaisista kausista. Minulle on sama, että onko sarja alunperin esitetty eilen vai vuosi/vuosia sitten. Monta sarjaa on nytkin itsellä menossa ja lisää tulee ovista ja ikkunoista. PlusTV/DNA veti maton alta kun lopettavat Viaccess-kortin tuen. On meinaan Canalin kanavilta monta sarjaa HD-boxin kovoilla ja niitä ei tammikuun loputtua voi katsoa kun salaus (tai siis sen purku) ei enää toimi.

 12. Nimetön kirjoitti 30.12.2013 kello 14:46

  ”PlusTV/DNA veti maton alta kun lopettavat Viaccess-kortin tuen. On meinaan Canalin kanavilta monta sarjaa HD-boxin kovoilla ja niitä ei tammikuun loputtua voi katsoa”

  Näin sitä maksavia asiakkaita käsitellään. Eipä hätää, netti pelastaa tässäkin asiassa. Kun ei kerran rahalla saa, niin sitten pitää katsoa ilmaiseksi.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+