Verkkotallennuksen huonontaminen ei saa kannatusta miltään suunnalta

19.2.2014    

IPTVViime viikolla selvisi, että tekijänoikeusjärjestöt, televisioyhtiöt jaoperaattorit ovat jättäneet IPTV-palveluiden kautta tapahtuvaan tallennukseen liittyvän sopimus- ja lakiehdotuksen opetus- ja kulttuuriministeriölle. Ehdotuksen mukaan Elisa Viihteen, Sonera Viihteen ja Maxivisionin kaltaisten palveluiden käyttäjät joutuisivat katsomaan tallenteissa olevat mainokset, sillä niitä ei voisi enää kelata. Myös tallenteiden säilytys muuttuisi, sillä tallenteita voisi säilyttää ehdotuksen mukaan enää vain kaksi vuotta.

Digilelut vastustaa ehdotusta ja on luonut adressin vastustamaan pakkomainoksia. Adressista löytyy tällä hetkellä yli sata allekirjoitusta, käy sinäkin allekirjoittamassa adressi täällä. Digilelut ei ole ainoa mainospakkoa vastustava taho, sillä aiheesta on kirjoittanut kritisoiden muun muassa Digitoday, It-viikko, MPC, MBnet sekä kansalaisten nettioikeuksia puolustava EFFI.

Esimerkiksi Effin varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen antaa aiheesta rankkaa palautetta: ”Nyt nähty prosessi on suomalaista korporatismia tyypillisimmillään. Alan isot pelurit ovat tehneet nyt sopimuksen, jolla ne turvaavat oman asemansa ja eduskunnan pitäisi siunata tämä linnarauha.” Tarvainen jatkaa: ”Samalla tuhotaan kaikki mahdollisuudet uusien innovatiivisten ratkaisujen rakentamiseen.”

MBnetin tietojen mukaan operaattorit joutuisivat maksamaan tv-yhtiöille lisenssimaksuna viisi euroa kuukaudessa yhtä käyttäjää kohti.

Kommentit

3 kommenttia

 1. Arska kirjoitti 20.2.2014 kello 10:09

  Olisko digileluilla listaa näistä ääliötahoista(tekijänoikeusjärjestöt, televisioyhtiöt ja operaattorit), tarkoitan siis näiden tahojen palaute-sähköpostit tai linkki palautesivuille. Voitais ruveta porukalla pommittamaan tahoja.
  Eikö nuo yhtiöt ymmärrä sitä, että elisan/soneran viihdepalveluiden maksukanavia ei kukaan järki-ihminen tule koskaan ostamaan, kun niitä ei voi tallentaa… Asiakasvirta olisi taattu jos se sallittaisiin, sekä unohdettaisiin heti alkuunsa nämä uudet ääliö-tallennus-lait.. ugh 🙂

 2. Digilelujen Jani kirjoitti 20.2.2014 kello 12:18

  > Olisko digileluilla listaa

  Meiltä ei löydy listaa, enkä tiedä auttaisiko se enää yhtään. Lakiehdotus on jo jätetty, joten olisiko nyt aika alkaa pommittamaan kansanedustajia?

 3. Toni kirjoitti 27.2.2014 kello 9:02

  Tässä ei nyt ole otettu huomioon sitä seikkaa, että Elisa, Sonera ja Maxivision eivät maksa tekijänoikeusmaksuja tallennuslaitteistaan. Tästä syystä ne halutaan kerätä tätä kautta, asettamalla ehtoja joilla saavutettu ilmainen hyöty poistetaan ja ajetaan heidät maksamaan se. Ja kyseinen maksu on kuitenkin merkittävä sumima per asiakas ja nostaisi kuluttajien kuukausihintoja tai pienentäisi yrittäjän marginaalia. Arvaatte varmaan kuka maksaa?

  Eli tässä on vuosia käytetty porsaanreikää hyväksi, joka on sorsinyt perinteisiä linesaarisia opetaattoreita.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+