Suomen nettitelevisiot älytelevisiossa – kannattaako niitä käyttää

25.9.2014    

DigiTVYle Areenasta julkaistiin viime viikolla Samsungin älytelevisioissa toimiva sovellus, joten nyt kaikilta kolmelta kotimaiselta suurelta televisioyhtiöltä löytyy joissain Samsungin älytelevisioissa toimiva sovellus. Yle Areena, MTV Katsomo ja Nelosen Ruutu ovat käteviä palveluita, jos esimerkiksi jonkin sarjan jakso jäi jostain syystä katsomatta tai tallentamatta, sillä nettitelevisiopalveluiden avulla jakso on katsottavissa jälkikäteen. Ohjelmien esitysoikeuksien vuoksi, jotkin ohjelmat ovat katsottavissa nettipalveluissa vain viikon, kun taas toiset ovat saatavilla kuukausien ajan.

Päätin tutustua nettitelevisioihin ja vertailla hieman miltä niiden kuvanlaatu näyttää älytelevision sovelluksen kautta. Vertailin älytelevisiossa toimivien nettitelevisioiden kautta joitain Yle TV1 , Yle TV2, MTV3 sekä Nelonen -kanavien ohjelmia. Tämä vertailu perustuu vain silmämääräiseen tarkasteluun sekä palveluiden kaistankäyttöön. Mainittakoon vielä, että allekirjoittanut katsoo nykyään kaikki ohjelmat teräväpiirtona, koska en pidä SD-kanavien huonommasta kuvasta. Tämän vuoksi nettitelevisioiden kuvanlaatu saattaa mielestäni olla heikkoa, vaikka jonkun toisen mielestä kuvanlaatu olisikin aivan riittävä. Allekirjoittanut katsoo myös kaikki ohjelmat tallenteina, enkä ole katsonut mainoksia vuosiin. Tämän vuoksi suhtaudun nettitelevisioiden mainoksiin kriittisesti.

Yle kertoo Areenan tarjoavan maksimissaan 720p kuvanlaatua ja kuvan korkein bittinopeus on noin 2.8 Mbps. MTV kertoo suurimman osan maksullisesta urheilusisällöstä ja maksullisten suoratoistokanavien MTV Max HD, MTV Sport 1 HD ja MTV Sport 2 HD lähetysten olevan maksimissaan 720p-laatuista ja ne välitetään maksimissaan 2,5 Mbps nopeudella. Myös suoratoistokanava MTV3 HD näytetään 720p -laadulla. Sub ja Ava -suoratoistokanavat sekä MTV3, Sub ja Ava -kanavilta tehdyt ohjelmatallenteet tehdään Katsomoon heikommalla SD-kuvalaadulla. Nelonen ei kerro Ruudun ilmaisohjelmien kuvanlaadusta mitään, mutta maksullisista live-otteluista kerrotaan olevan tarjolla kolme versiota, 360p, 480p sekä 720p.

Käytännössä Yle Areenan videoiden laatu on tosi huono ensimmäiset 45-60 sekuntia jokaisen ohjelman alussa. Tämä on normalia toimintaa, sillä Areenan kerrotaan vaihtavan laatua nettiyhteyden mukaan ja aluksi älytelevisiosovellus käyttää jonkin aikaa huonompaa laatua. Minuutin jälkeen kuvanlaatu on oikein hyvä, bittinopeus on uutisissa noin 1600 kbps ja Uusi päivä sarjassa noin 3500 kbps. Päivitys: Areenan kuvanlaadun saa hyväksi kelaamalla videota heti aluksi pätkän eteenpäin ja sen jälkeen taaksepäin.

MTV Katsomon ilmaiskanavien joidenkin ohjelmien alussa on mainoksia, jotka kestävät noin 10-30 sekuntia ja joita ei voi kelata. Kymmenen uutisten bitrate noin 4300 kbps. Myös muiden MTV3:n ohjelmien bitrate näyttäisi olevan noin 4300 kbps. Kuvanlaatu on kuitenkin paljon huonompi, kuin Ylen lähetyksissä. MTV tosin kertookin ilmaiskanavien tallenteiden olevan vain SD-kuvanlaatua.

Ruudussa kaikkien ilmaiskanavien ohjelmien alussa on mainoksia, joiden kesto on noin 10-60 sekuntia. Myös ohjelmien aikana esitetään saman pituisia mainoksia, eikä mainoksia voi kelata. Ruudun ohjelmien bitratea on vaikea määritellä, sillä se näyttää muuttuvan dynaamisesti. Mitä enemmän liikettä ruudulla on, sen suurempi bitrate. Ruudun kuvanlaatu on mielestäni parempi kuin MTV Katsomossa, mutta heikompi kuin Yle Areenassa.

Tämän pienen testin perusteella en usko koskaan katsovani Katsomoa sen älytelevisiosovelluksella huonon kuvanlaadun vuoksi. Kuvanlaadun puolesta voisin katsoa joskus Ruutua, vaikkei sen kuvanlaatu olekaan lähelläkään HD:tä. Mutta Ruudussa olevien liian monien mainosten vuoksi en usko koskaan käyttäväni Ruutua. Areenaa voisin käyttää useamminkin, koska sen kuvanlaatu on hyvä. Areenassa tosin häiritsee alussa noin minuutin verran oleva tosi huono kuva, josta tosin pääsee eroon kelauskikkailulla (kuten mainittu yllä).

Kommentit

7 kommenttia

 1. aksu kirjoitti 26.9.2014 kello 10:34

  Tuo areenan kuvanlaatuongelma ohjelman alussa ratkeaa sillä että painaa hyppy eteenpäin nappia kerran ja sitten voi palata alkuun niin sitten ei ole enää suttuista. Ainakin itselläni toimii

 2. Digilelujen Jani kirjoitti 26.9.2014 kello 10:51

  Kiitos tiedosta 🙂

 3. Hande kirjoitti 26.9.2014 kello 11:02

  Mitenkäs se kaikista tärkein asia eli liiketoisto? Pyöriikö kuva Samsungissa täysin nykimättä (kuten perinteinen tv-lähetys) kaikissa palveluissa vai onko havaittavissa tyypillistä nykimistä?

  Itse käytän MTV Katsomoa iPad Air + HDMI out pulikka +TV yhdistelmällä ja ohjelmien katsomiskokemus on surkea, koska Applen hieno laite toimii vain 60Hz domainissa. 720p bittinäännytetty kuvanlaatukin menettelee vain juuri ja juuri. Tapahtuu siis seuraavaa: lähete 50Hz -> iPad 60 Hz omalla näytöllä ja myös HDMI out -> TV:ssä pyörii alunperin 50 Hz kuva pakotetusti 60 Hz konversiona. -> Todella surkea ja nykivä liiketoisto. Sama homma myös Ruutu+:ssa.

 4. Digilelujen Jani kirjoitti 26.9.2014 kello 14:15

  Itse asiassa ainakin yhdellä palvelulla sivusuuntainen kameraliike aiheutti liiketoistoon jonkinasteista nykimistä. En ole ihan varma millä palvelulla tätä tapahtui. Vika ei ollut liian suuri, mutta kuitenkin havaittava. Laitoin asian silloin heikon uudelleenpakkauksen piikkiin, enkä ajatellut asiaa sen kummemmin.

  En tutkinut liiketoistoa sen tarkemmin.

 5. JM kirjoitti 27.9.2014 kello 9:29

  Harmi vaan kun omistaa vanhemman älytelkkarin niin niihin ei ole saatavilla mitään näistä palveluista

 6. Digilelujen Jani kirjoitti 27.9.2014 kello 11:22

  > Harmi vaan kun omistaa vanhemman älytelkkarin niin niihin ei ole saatavilla mitään näistä palveluista

  Itse asiassa ainakin osa näistä nettitelevisiosovelluksista on saatavilla vain Samsungin 2012 ja 2013 malleihin, muttei 2014 malleihin (2014:ssä sovellusrajapinnat muuttuivat hieman)

 7. JM kirjoitti 28.9.2014 kello 9:32

  Joo sehän näissä älytöllöis onkin järjetöntä että melkeen jokavuos vaihtuu sovellusympäristö. puhelimissa sama juttu tosin ne nyt saattaa hajotakkin herkemmin ja akut ei kestä niin tulee yleensä hommattua tilalle joku uusi. Mutta itekkin silloin 2011 maksoin töllöstä 1500€ niin eipä tota viittis iha joka vuos vaihella vaikka ne nykysi onki tonnin halvempia.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+