Plasma- ja OLED-televisiot poistumassa – tilalle uusi tekniikka

3.11.2014    

TVPlasmatelevisioiden kuvanlaatu on ollut monien mielestä selvästi parempi, kuin LCD-televisioiden, vaikkakin ero onkin kaventunut viime aikoina. Plasmatelevisioiden valmistus tullaan kuitenkin lopettamaan teknisten rajoitusten sekä kuluttajien käyttäytymisen vuoksi. Panasonic on jo lopettanut plasmatelevisioiden valmistuksen ja LG sekä Samsung lopettavat tuotannon marraskuun loppuun mennessä.

Yksi syy plasmatekniikan hylkäämiseen on, se, että plasmatelevisioiden tarkkuutta on hankala kasvattaa nykyisestä Full HD -resoluutiosta 4K- tai suurempiin resoluutioihin. Plasmatelevisioiden suurempi sähkönkulutus on taasen ollut yksi syy siihen, että kuluttajat ovat valinneet mieluummin LCD-television. Plasmatelevisioiden sähkönkulutus on kuitenkin käytännössä ollut vudoessa vain muutamia kymppejä suurempi verrattuna LCD-televisioihin. Toinen kuluttajien ostoskäyttäytymiseen liittyvä syy plasmatelevisioiden syrjimiseen on niiden tuottama suurempi lisälämpö.

OLED-televisioiden odotettiin korvaavan LCD-televisiot, mutta OLED-televisioiden valmistuksen aloitus kesti useita vuosia ja nyt kun valmistus on päässyt vauhtiin, on televisioiden hinnat edelleen todella korkeita. Erään analyytikon mukaan OLED-televisioiden hinta on noin viisi kertaa suurempi verrattuna LCD-televisioihin.

Televisiovalmistajat ovatkin etsineet uusia teknologioita, joilla he voisivat korvata OLED-tekniikan. Yksi lupaavimmista tekniikoista on nimeltään kvanttipisteteknologia, jolla valmistettujen televisioiden odotetaan olevan vain noin 30 – 35 prosenttia kalliimpia, kuin LCD-televisioiden. Kvanttipistetenäyttöjen valmistus on helpohkoa, mutta ongelmaksi saattaa muodostua tavittavien raaka-aineiden sekä niiden toimittajien vähyys.

Tällä hetkellä Sony on ainoa suuri televisiovalmistaja, jolla on myynnissä kvanttipistenäyttöjä ja sen arvioidaan myyvän niitä ensi vuonna hieman alle kaksi miljoonaa kappaletta. LG suunnittelee tuovansa myyntiin kvanttipistenäytöt OLED-näyttöjen lisäksi ja Samsung kertoo kvanttipistenäyttöjen olevan yksi mahdollisista tulevaisuuden näyttöteknologioista.


Lähde: Channel Eye

Kommentit

2 kommenttia

 1. persu_gaylord kirjoitti 3.11.2014 kello 9:39

  ”Plasmatelevisioiden sähkönkulutus…”

  Mikäs v*tun pappa betalar-kommentti tämä oli toimittajalta? Mietis jos kaikki hankkisi tuollaisen syöpön, tarvittaisiin taas yksi uusi ydinvoimala pelkästään plasma-tv:tä varten.

 2. kärmesmies kirjoitti 3.11.2014 kello 11:05

  Eikös oled-teknologiassa ole ollut ongelmia myös väritoistossa? Ainakin kännyköissä on ollut ikävää sinivihreää sävyvirhettä, toisissa enemmän ja toisissa vähemmän. Kaikkia se ei toki haittaa, mutta värikriittisiä se ei miellytä.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+