Testissä HBO Nordic älytelevision kautta

27.2.2015    

HBOHBO Nordic käynnisti palvelunsa vähn yli pari vuotta sitten. Palvelun kautta voidaan katsoa lähes kaikkia HBO:n sarjoja, elokuvia sekä dokumentteja. HBO:n oman tarjonnan lisäksi palvelusta löytyy myös esimerkiksi Showtimen, Starzin, NBC Universalin, MGM:n ja Sonyn sarjoja ja elokuvia.

Päivitys 17.3.2015: HBO Nordic kertoi palvelunsa parannuksista 17.3.2015.

HBO Nordicista löytyy tällä hetkellä yli 150 sarjaa ja yli viisisataa elokuvaa. Lähes kaikki palvelun ohjelmat lisätään palveluun tekstitettynä alle vuorokausi Yhdysvaltain ensiesityksen jälkeen. HBO Nordicin hinta on 9,95 euroa kuukaudessa ja sitä voi testata ilmaiseksi ensimmäiset 14 päivää. Päivitys 17.3.2015: Palvelua voi testata ilmaiseksi kuukauden ajan.

HBO Nordicia voidaan käyttää Windows- ja Mac-tietokoneiden lisäksi Android- ja iOS-tableteilla sekä älypuhelimilla. Lisäksi palvelua voidaan käyttää Samsungin älytelevisioilla, Xbox 360 -pelikonsolilla sekä AppleTV:llä ja muilla laitteilla Applen AirPlayn kautta. Päivitys 17.3.2015: HBO Nordicia voidaan nyt käyttää myös Chromecastin kautta ja Airplay-tuki on parantunut. Palveluun voi liittää viisi eri laitetta, mutta ohjelmia voi katsella vain yhdellä laitteella kerrallaan. Päivitys 17.3.2015: HBO Nordicia voi nyt käyttää samaan aikaan kahdella laitteella.

SD-laatuisten videoiden katselu vaatii yhden megabitin nettiyhteyden ja HBO Nordicin mukaan HD-laatu vaatii neljän megabitin nettiyhteyden. Päivitys 17.3.2015: HBO Nordic suosittelee nyt vähintään kahdeksan megan nettiyhteyttä. HD-kuvanlaatu on tarjolla vain tietokoneiden, Xbox 360 -konsolin sekä Samsungin älytelevisioiden kautta. Päivitys 17.3.2015: HD kuvanlaatu on tarjolla kaikilla laitteilla. Suosituksista huolimatta HBO Nordicin kaistantarve näyttäisi olevan parhaalla laadulla vain 3-4 megabittiä.

Olen nyt käyttänyt HBO Nordicia jonkin aikaa Samsungin vuoden 2012 älytelevisiolla. Palvelun käyttöönotto Samsungin älytelevisiolla on helppoa. Samsungin sovelluskaupasta asennetaan HBO Nordic -sovellus ja käynnistetään se. Käyttäjän on kuitenkin luotava etukäteen tunnus palveluun selaimella. Sovelluksen yhdistäminen käyttäjätiliin onnistuu niin, että televisio esittää koodin, joka täytyy syöttää tietokoneella tai esimerkiksi tabletin selaimella HBO Nordicin asetuksiin. Tämän jälkeen sovellus on valmiina käyttöön.

HBO Nordicin sisältöä voi selata elokuvien tai sarjojen perusteella. Elokuville ei ole lisätty valmistumisvuotta, joten niitä ei voi esimerkiksi järjestää valmistumisvuoden mukaan. Näin ollen uusien elokuvien etsiminen on mahdotonta, ellei satu tietämään etsittävän elokuvan nimeä. Elokuvia voidaan kuitenkin selata aakkosjärjestyksessä ja lajin mukaan.

HBO Nordicissa on katselulista, jonne voi lisätä kiinnostavia ohjelmia. Elokuvien kanssa tämä lista on käyttökelpoinen, mutta sarjoja sinne ei voi lisätä. Sen sijaan yksittäisiä sarjojen jaksoja voi lisätä katselulistalle, mikä ei kuitenkaan helpota palvelun käyttöä. Käytännössähän listalle pitäisi lisätä kaikkien seurattujen sarjojen kaikki jaksot. Lisäksi listalle lisätyistä sarjojen jaksoista kerrotaan vain jakson nimi, minkä perusteella on vaikeaa tai mahdotonta tietää minkä sarjan jakso on kyseessä.

Katselulistan sijaan kiinnostavan sarjan jakso täytyy valita valitsemalla ensiksi sarjat-valinta ja sen jälkeen ’kaikki sarjat’ -lista. Tämän jälkeen täytyy vielä löytää haluttu sarja noin 150 sarjan joukosta. Onneksi sarjat on edes järjestetty aakkosjärjestykseen. Kun oikea sarja on löytynyt, täytyy vielä muistaa minkä kauden mikä jakso on seuraavaksi katsomisvuorossa.  Jos haluttu sarja on aakkosten loppupäässä ja jakso kauden alkupuolella, täytyy helposti painaa useita kymmeniä kaukosäätimen painikkeita ennen kuin jakson on saanut toistumaan. Täytyy kyllä sanoa, että Netflix on hoitanut tämän osuuden paljon paremmin. Netflixissähän seuratun sarjan ja sen seuraavan katsomattoman jakson vainta onnistuu paljon helpommin.

HBO Nordicin kuvanlaatu on hyvä ainakin HD-laadulla, mutta tekstitys on pientä. Melkeinpä voisi sanoa, että tosi pientä. Hieman pidempi katseluetäisyys ja esimerkiksi 32-tuumainen televisio voikin olla yhdistelmä, jolla edes hyvän näkökyvyn omaava henkilö ei saisi tekstistä selvää. Tekstityksen saa halutessaan pois päältä.

Elokuvia pätkissä katsovien iloksi palvelu muistaa mihin kohtaan katselu jäi viime kerralla  ja osaa jatkaa toistoa samasta kohdasta. Kesken jäänyt ohjelma löytyy myös ”tällä hetkellä katsottavana” -listalta.  Ohjelmien kelaus onnistuu vain hyppynapilla, jolla voi hypätä 30 sekuntia eteen- tai taaksepäin.

Lopputuloksena voi sanoa, että HBO Nordicin käyttöliittymässä olisi vielä paljon parannettavaa, mutta kyllä sitä tällaisenäkin käyttää. Ainakin siihen saakka, kunnes Netflixiin lisätään taas muutaman seuraamani sarjan uusia kausia.

Kommentit

4 kommenttia

 1. Hannu kirjoitti 8.3.2015 kello 19:47

  Onko tosiaan niin, että esim iPad + Airplay + AppleTV yhdistelmällä ei saa telkkuun HD-laatua? Onko HD-laatu 720p vai 1080p?

 2. Digilelujen Jani kirjoitti 9.3.2015 kello 16:24

  Ainakin HBO Nordicin sivujen mukaan HD-laatu on tarjolla vain PC:lle, Macille, Xbox 360 ja Samsungin Smart TV -laitteille.

  En ole keksinyt miten näkisin tietokoneen tai Samsungin älytelevision kautta onko resoluutio 720 vai 1080. Oletuksena selaimessa videoruudun leveys on n. 880 pikseliä ja kokoruututilassa sitten se koko ruudun leveys, mikä ei helpota yhtään oikean resoluution selvitystä.

  Kuvanlaatu on ihan katsottavaa, mutta täytyy sanoa, että olen kyllä paremmankin näköistä teräväpiirtoa nähnyt.

 3. Hannu kirjoitti 17.3.2015 kello 19:59

  Tänään tuli ilmoitus HBO:n Chromecast tuesta. Samalla faquun on muuttunut tieto, jonka mukaan HD-laatu on tarjolla kaikilla alustoilla.

 4. Digilelujen Jani kirjoitti 17.3.2015 kello 21:25

  Kiitos tiedosta Hannu. Päivitin tämän artikkelin ja kirjoittelin aiheesta uutisen Digileluihin.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+