Tuleeko pakkomainokset Elisa Viihteeseen ja muihin IPTV-palveluihin

22.4.2015    

IPTVVanha hallitus hyväksyi viimeisinä hetkinään tekijänoikeuslain muutokset, joilla on vaikutusta IPTV-palveluihin, joita ovat esimerkiksi Elisa Viihde, Sonera Viihde sekä Maxivision Viihde.

Lakimuutos tehtiin, sillä televisioyhtiöiden ja tekijänoikeusjärjestöjen mukaan IPTV-palvelut rikkoivat aiemmin lakia. Televisioyhtiöiden ja tekijänoikeusjärjestöjen mukaan televisio-ohjelmia ei saisi tallentaa palveluiden palvelimille ilman erillisiä sopimuksia. Televisioyhtiöt, teleoperaattorit ja tekijänoikeusjärjestöt jättivät viime vuoden alussa opetus- ja kulttuuriministeriölle ratkaisuehdotuksen ja tekijänoikeuslaki on nyt muutettu ehdotuksen mukaiseksi.

Ehdotuksen mukaan televisioyhtiöt voisivat sopia IPTV-palveluntarjoajien kanssa ansaintamallista, johon voisi kuulua esimerkiksi mainokset, joita ei voi ohittaa hyppynapeilla tai kelaamalla. Toinen ehdotettu muutos on tallennusten säilytysajan muuttaminen määräaikaiseksi, jolloin tallenteet olisivat katsottavissa esimerkiksi vain parin kuukauden ajan.

Hallituksen esityksessä kerrotaan, että mainonnan mahdollinen lisääntyminen tallennuspalveluissa saattaa joissain tapauksissa kallistaa asiakkaan valinnan tallentavien digisovittimien suuntaan. Esityksen mukaan verkkotallennuspalvelun helppous ja mobiili käytettävyys saattaisivat kuitenkin olla sellainen etu, joka painaa mainoksia enemmän kuluttajien valinnassa.

Mahdolliset pakkomainokset saisivat varmasti monet IPTV-palveluiden käyttäjät hylkäämään IPTV-palvelut. Monet käyttäjät siirtyisivät mahdollisesti jopa lataamaan ohjelmia laittomasti tai käyttämään Popcorn Timen kaltaisia laittomia ohjelmia, joilla näkee sarjat ja elokuvat todella helposti jopa suomalaisilla tekstityksillä.

Elisa Viihteella oli jo viime vuoden marraskuussa yli 200 000 asiakasta. Muiden IPTV-palveluiden käyttäjämääristä ei ole tietoa. Vielä ei ole myöskään tietoa milloin mahdolliset pakkomainokset tulisivat käyttöön ja missä muodossa.

Kommentit

3 kommenttia

 1. Digilelujen Jani kirjoitti 22.4.2015 kello 14:12

  Allekirjoittaneen oma pelko on, että pakkomainokset tulevat IPTV-palveluihin ja pelko johtuu siitä, että televisioyhtiöiden omien nettitelevisioiden käyttö kasvaa koko ajan, eikä niiden pakkomainonnasta ole kuulunut suurempaa valitusta yksittäisten käyttäjien valituksien lisäksi. Tämä saattaa vaikuttaa niin, että televisioyhtiöt haluavat pakkomainokset myös IPTV-palveluihin.

 2. Pakko ja pakko kirjoitti 22.4.2015 kello 14:23

  Mainosrahotteinen TV-kanava toimii mainosrahalla. Tuskin niitä mainoksia ylen tallenteisiin tulee. Olisi mielenkiintoista nähdä paljonko joutuisi maksamaan esim. katsomo-palvelusta ilman mainoksia.

 3. Digilelujen Jani kirjoitti 22.4.2015 kello 14:51

  Jos vertaa IPTV-palvelua ja digiboksia, niin digiboksin tallenteita voi kelata/hyppiä, mutta käyttäjän kannalta täysin samanlainen palvelimella sijaitseva ”digiboksi” ei sallisikaan mainosten kelausta/hyppimistä.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+