Suomalainen elokuvien ja sarjojen jakaja joutui oikeuteen

2.5.2016    

PiratismiElokuvien ja tv-sarjojen tekijänoikeuksien omistajat vahtivat teosten jakelua vertaisverkossa myös Suomessa. Jo yli kymmenelletuhannelle epäillylle suomalaispiraateille onkin lähetetty korvausvaatimus, jossa on vaadittu korvauksia elokuvien ja sarjojen laittomista jakamisista. Noin 600 – 1500 euron korvauspyynnön maksamatta jättämisen on kerrottu johtavan mahdollisesti oikeudenkäyntiin ja sitä myötä suurempiin korvauksiin.

Ensimmäinen tällainen oikeudenkäynti alkoi tänään markkinaoikeudessa. Elokuvien ja sarjojen jakamisesta syytetyn yksityishenkilön vastapuolella on Pohjoismaiden suurimpiin elokuvalevittäjiin kuuluva Scanbox sekä yhdysvaltalaisen Starz-tuotantoyhtiön tekijänoikeuksia valvova Crystalis. Tämän tapauksen lisäksi markkinaoikeudessa on tällä hetkellä vireillä neljä muutakin tapausta.

Oikeuksia valvovat tahot pyysivät viime vuonna markkinaoikeudelta käyttäjien osoitetietoja ip-osoitteiden perusteella 220 kertaa, ja jokaisella pyynnöllä voidaan hakea kymmeniä tai satoja osoitetietoja. Osoitteiden perusteella elokuvien ja sarjojen jakamisesta epäillyille henkilöille lähetetään korvausvaatimus, joita Scanboxia edustava Hedman Partners -asianajotoimisto lähettää tällä hetkellä yli sata viikossa. Myös muut yhtiöt lähettävät korvausvaatimuksia.

Ip-osoitteen perusteella saatu osoite ei vielä kerro, kuka osoitetta oikeasti käytti. Esimerkiksi kerrostalossa avointa WLAN-verkkoa voi helposti käyttää kuka tahansa. Tänään alkaneen oikeusjutun vastaaja kiistääkin jakaneensa tekijänoikeudella suojattuja teoksia.

Lakitoimisto Turre Legalin lakimies Jussi Kari arvelee korvauskirjeiden lähettämisen yleistyvän, jos nyt käsittelyssä olevan tapauksen syytetty tuomitaan oikeudessa. Ylituomari Kimmo Mikkolan arvion mukaan oikeuden ratkaisu saatetaan saada kuukauden kuluessa.


Lähde: Yle

Kommentit

2 kommenttia

 1. heidi kirjoitti 16.5.2016 kello 22:17

  miksi ei pääse katomaan elokuvia täältä sivustosta

 2. Digilelujen Jani kirjoitti 17.5.2016 kello 11:59

  > miksi ei pääse katomaan elokuvia täältä sivustosta

  Ai miksikö elokuvia ei pääse katsomaan Digileluista? Laillisen elokuvapalvelun pyörittäminen olisi valtava työ ja laittoman palvelun pyörittäminen ei jostain syystä kuulu meidän intresseihimme. Suosittelen tutustumaan noin kympin kuussa maksaviin palveluihin (Netflix, HBO Nordic, Viaplay, …)

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+