Eikö teräväpiirto kiinnosta? Antennikatsojat eivät osta HD-laitteita

18.10.2016    

Antenna Ready HDVain 39 prosenttia pelkästään antenniverkkoa käyttävistä kotitalouksista on hankkinut teräväpiirtotelevision tai -digiboksin. Osuus on kasvanut vain kaksi prosenttia viimeisten viiden kuukauden aikana, vaikka tänä aikana penkkiurheilijoille tarjottiin televisiokauppaa kiihdyttäneet jalkapallon EM-kisat sekä olympialaiset.

HD-laitteiden osuus kasvaa, kun mukaan lasketaan antennin lisäksi kaapeli-, satelliitti ja IPTV-asiakkaat, sillä 67 prosentilla kaikista TV-kotitalouksista on ainakin yksi teräväpiirtolähetysten vastaanottoon kykenevä vastaanotin. Näin ollen yksi kolmasosa suomalaisista kotitalouksista ei kuitenkaan voi katsella teräväpiirtoa. Tämä tuntuu oudolta, sillä antenniverkon HD-koelähetykset aloitettiin jo Pekingin olympialaisilla vuonna 2008 ja samoihin aikoihin Nelosen HD-kanava alkoi näkymään Welhon kaapeliverkossa, vaikka sisältö olikin aluksi vain ylöspäin skaalattua SD-kuvaa.

Antennikatsojilla on vielä aikaa noin kolme ja puoli vuotta, ennenkuin lähetyksissä siirrytään DVB-T2 -tekniikkaan. Tämän jälkeen nykyisillä SD-laadun vastaanottimilla ei voi enää vastaanottaa antenniverkon kanavia. Elokuussa myydyistä televisioista kuitenkin 10 prosenttia oli edelleen sellaisia, joista puuttuu DVB-T2 -viritin.


Lähde: Viestintävirasto

Kommentit

4 kommenttia

 1. julle kirjoitti 22.10.2016 kello 3:12

  Ei ole ihme kun isolle osalle maaseudun antenniverkkojen katsojille ei näy kovin moni hd-kanava… Ja joillekin ei yhtään ainoaa hd-kanavaa ole näkyvillä!

 2. Digilelujen Jani kirjoitti 23.10.2016 kello 14:33

  Totta. Tiedän myös henkilöitä, jotka eivät katso esimerkiksiksi Ylen terväpiirtokanavia, koska ne ovat väärillä kanavapaikoilla. Ykkönen on ykkönen, eikä mikään 21. Saattaapi myös olla, etteivät jotkut henkilöt näe kuvan paremmuutta tai se ei vaan kiinnosta.

 3. Mallu kirjoitti 9.11.2016 kello 23:53

  Eihän tavallisissa RTV-kaupoissa ole yhtään varteenotettavaa digiboksia antenni HD:n katseluun. Vain menneiden DVB-T boksien kaikuja.
  Samoja merkkejä joiden kanssa kansa sai tapella ja testata valmistajien raakileita. Sekä maksaa kalliit oppirahat. Ei ne ihmiset halua enää toista kertaa ryhtyä kovin mielellään laitevalmistajien koekaniineiksi. Jotain varmasti valmista pitää olla. Mutta kohta on pakko (2020). Onneksi on erikois’ liikkeitä jotka ovat erikoistuneet muuhunkin kuin jääkaappeihin.

 4. Digilelujen Jani kirjoitti 10.11.2016 kello 13:12

  Jep, olen seuraillut minkälaisia digibokseja markkinoilla on, eikä mikään niistä ole minkäänlainen vaihtoehto meille. Esimerkiksi automaattinen hakusanatallennus on jossain bokseissa toteutettu niin, että boksille voi syöttää about 10 hakusanaa. Moniko käyttäjä katsoo televisiosta vain 10 sarjaa? Automaattiajastuksen ajatushan on, että siellä olisi kaikkien seurattujen sarjojen hakusanat, myös niiden sarjojen jotka ovat tällä hetkellä tauolla. Ja edelleen bokseissa on rajoituksia samaan aikaan tallennettavien kanavien määrälle. Esimerkiksi joku ilta tällä viikolla katselin, että meillä näyttää olevan Maxivisionissa menossa samaan aikaan 7 (seitsemän) yhtäaikaista tallennusta. Ja samoin joistain (kaikista?) bokseista puuttuu edelleen mainosten ohitukseen sopivat hyppynapit.

  Tiedän kyllä, että meidän perheen katselutavat ovat hieman erilaisia verrattuna yleisiin katselutapoihin. Meillä kun ajastetaan jokaikinen ohjelma joka katsotaan. Hyvin harvoin katsomme mitään suorana ja silloinkin ohjelma tulee aina talteen. Jos katsomme jotain suorana, niin silloinkin useimmiten aloitamme katselun about 15 minuuttia myöhässä, jotta voimme hyppiä mainosten yli.

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+