Monet ilmaiset kanavat saattavat kadota kaapelikodeista

3.2.2017    

TVDNA ja Elisa ovat kertoneet, että MTV ja Nelonen Media ovat irtisanoneet suosittujen ilmaiskanaviensa jakelusopimuksia kaapelioperaattoreiden kanssa. Operaattoreiden mukaan MTV on irtisanonut Subin sekä Avan ja Nelonen Media Jimin, Livin sekä Heron jakelusopimukset. Myös Sonera kertoo Nelosen irtisanoneen Jimin, Livin ja Heron jakelusopimukset. MTV ja Nelonen Media neuvottelevatkin tällä hetkellä uusista jakelusopimuksista operaattoreiden kanssa.

FiComin toimitusjohtajan Petri Aaltosen mukaan MTV ja Nelonen Media haluavat operaattoreiden alkavan vastata kanavien jakelun lisäksi osin myös sisältöihin liittyvistä kustanuksista, esimerkiksi tekijänoikeusmaksuista.

”Tv-yhtiöt ovat perinteisen vastuunjaon mukaan huolehtineet sisältöjen osalta tekijänoikeusmaksuista, koska he saavat myös kaikki sisältöihin liittyvät tuotot kuten mainosrahat”, sanoo DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen. Väisäsen mukaan operaattorit eivät kuitenkaan edes voisi lain mukaan kerätä tekijänoikeusmaksuja asiakkailtaan, vaikka he joutuisivat uuden sopimuksen myötä maksamaan osan tekijänoikeusmaksuista.

MTV:n toimitusjohtaja Jarkko Nordlund kiistää kuitenkin väitteet siitä, että televisioyhtiöt yrittäisivät saada operaattorit maksamaan osan sisältökustannuksista. Nordlundin mukaan MTV ei myöskään uhkaa poistaa Subia tai Avaa kaapelijakelusta.

”Mitään sellaista ei ole, että uhkaisimme jotain operaattoria osallistumaan sisältökuluihin vetämällä kanavia pois”, sanoo Nordlund.

”Lähtökohtaisesti me emme toivo tilannetta, että suosikkikanavat menisivät kuluttajille kiinni. Me näemme tämän meidän puolelta tietynlaisena kiristyksenä. Meille on ehdotonta se, että haluamme viihdyttää suomalaisia ja pitää kanavat auki suomalaisille. Ihan pienikin häiriö olisi hyvin merkittävä ja valitettava kaikille osapuolille”, sanoo Nordlund.

Operaattorit kertovat kanavien lähetysten loppuvan kaapelikodeissa, ellei uusia sopimuksia saada solmittua. Noin puolet suomalaiskodeista katsoo televisiota kaapelin kautta.


Lähde: Kauppalehti

Kommentit

2 kommenttia

 1. Katsoja kirjoitti 3.2.2017 kello 22:29

  Antaa mennä poikki vain kaapeli on rahastusta maksaa 100 Euroa vuosi omakotitalossa, harava antennilla sama sisältö maksutta.

 2. Digilelujen Jani kirjoitti 4.2.2017 kello 9:08

  Katsoja: Antenniverkon teräväpirtotarjonta on vaan niin tosi huonoa. Peruskanavista taitaa vain YLEn HD-kanavat olla katsottavissa ilmaiseksi DNA:n antenniverkossa, MTV3 HD:kin maksaa korttimaksun verran ja esimerkiksi Nelonen HD:tä ei ole saatavilla ollenkaan antenniverkossa.

  Myös maksukanavapuolella HD-tarjonta on paljon suurempaa verrattuna antennipuoleen.

  Tietysti antenniverkon viime vuosituhannen kuvanlaatu (SD) riittää edelleen monille ikäihmisille, mutta jos haluaa vähänkään parempaa kuvanlaatua, niin suosittelen antenniverkon sijaan kaapelia tai IPTV:tä.

  http://www.digilelut.fi/hd-kanavat/

 • Seuraa Digileluja

  Facebook Twitter RSS Google+