Elisa Viihteen tallenteet vanhenevat – mutta ne voi kopioida talteen tietokoneelle

11.5.2017 · 1 Kommentti    

ElisaTekijänoikeuslait muuttuivat pari vuotta sitten ja silloin lakikirjoihin lisättiin uusi verkkotallennuslaki. Uuden lain oli tarkoitus selkeyttää iptv-operaattoreiden toimintaa ja taata tekijänoikeuksien haltijoille korvaukset. Uuden lain mukaan Elisa Viihteen, Telia TV:n ja Maxivisionin kaltaisten iptv-operaattorien asiakkaiden tallenteita voidaan säilyttää operaattoreiden palvelimilla enintään kaksi vuotta.

Allekirjoittaneen käyttämä Maxivision kertoi asiasta kaikille asiakkailleen selkeästi edellisvuoden syksyllä lain tullessa voimaan. En tiedä miten Elisa on kertonut tallenteiden säilytysajan muutoksista asiakkaillensa aiemmin, mutta nyt tiistaina Elisa muistutti asiakkaitaan asiasta. Muistutuksen jälkeen monet Elisa Viihteen käyttäjät ovat kertoneet lopettavansa Elisa Viihteen käytön ja valitelleet, että laki suosii tallentavien digiboksien käyttäjiä.

Monet Elisa Viihteen käyttäjät ovat myös kyselleet mahdollisuudesta tallentaa ohjelmat palvelusta omalle tietokoneelle, mutta Elisan mukaan verkkotallennuslaki estää heitä tarjoamasta mahdollisuutta kopioida tallenteet talteen käyttäjän tietokoneelle.

Ongelma ei ole kuitenkaan kovin suuri, sillä Elisa Viihteen tallennuksia voidaan kopioida talteen omalle tietokoneelle käyttäjien ohjelmoimilla sovelluksilla tai Asmandin Google Chrome -selaimelle tekemällä selainlaajennoksella. Asmandin Elisa Viihde -laajennoksen tekijän mukaan laajennosta onkin ladattu viimeaikoina ahkerasti. Näihin tietokoneohjelmiin ja selainlaajennoksiin löytyy useita viitteitä Elisan palstalta.

Maxivision ajastaa väärät ohjelmat, vai ajastaako?

25.3.2017    

MaxivisionMaxivisionilla voi ajastaa ohjelmia suoraan television kautta sekä nettipalvelun kautta. Kellojen siirtämisen vuoksi ainakin nettipalvelun ohjelmaoppaan kellonajat ovat tulevissa ohjelmissa tunnin väärässä. Esimerkiksi Seitsemän uutiset alkaa ohjelmaoppaan mukaan klo 20 ja Kymmenen uutiset klo 23.

Väärien kellonaikojen vuoksi palvelu saattaa ajastaa ohjelmat tunnin väärään aikaan. Voi olla, että Maxivision korjaa ajastusten kellonajat oikeiksi kellojen siirtämisen jälkeen, mutta käyttäjä ei kuitenkaan voi tietää tätä mitenkään ja täten käyttäjälle jää epäselväksi mitä palvelu ajastaa ja koska.

Maxivision on tietoinen ongelmasta. Maxivision ei kuitenkaan aio korjata ongelmaa vaan he tyytyivät vain toteamaan: ”Emme voi vaikuttaa epg tietoihin”.

TVkaista taas oikeudessa

21.3.2017    

TVkaistaVuosina 2006-2013 toimineen TVkaistan avulla pystyi tallentamaan kaikkien antenniverkon ilmaiskanavien kaikki kahden viikon ohjelmat, mutta palvelulla ei ollut oikeudenhaltijoiden lupaa tallennukselle. TVkaistan omistajien mukaan palvelu oli netissä oleva digiboksi ja siten laillinen. Käräjäoikeuden puolitoista vuotta sitten antaman tuomion mukaan palvelu oli kuitenkin laiton ja TVkaistan entinen toimitusjohtaja tuomittiin 11 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen tekijänoikeusrikoksesta ja kavalluksesta. TVkaistan entinen tekninen johtaja tuomittiin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen tekijänoikeusrikoksesta ja teollisoikeusrikoksesta.

Tuomitut joutuvat myös maksamaan asianomistajille hyvitystä 280 000 euroa sekä asianomistajien oikeudenkäyntikuluja 107 000 euroa viivästyskorkoineen. Asianomistajina tapauksessa olivat Yle, MTV, Sanoma Media, Av-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Tuotos ry, Kopiosto ry, Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry sekä Musiikkituottajat – IFPI Finland ry. Rangaistusvaatimuksen osalta asianomistajina olivat lisäksi myös Fox sekä SBS Discovery.

Jutun kaikki osapuolet valittivat asiasta hovioikeuteen ja sen ensimmäinen istunto pidettiin eilen. Käsittelyn aluksi tuomari ehdotti, että osapuolet neuvottelisivat keskenään jonkinlaisen ratkaisun ja vetäisivät valituksensa pois hovioikeudesta. Keskenään sovittu ratkaisu vähentäisi monimutkaiseen juttuun käytettävää aikaa, sillä kaikkia todisteita ei tarvitsisi käydä lävitse uudelleen.

Valituksista luopumisesta on keskusteltu, mutta ratkaisuun ei välttämättä päästä. Syyttäjä hakee vastaajille tuomiota myös petoksesta, sillä he olivat rakentaneet palvelulle valekonesalin, jossa oli mukamas jokaiselle käyttäjälle erillinen digiboksi. Petostuomion hakeminen saattaa vesittää keskenään sovittavan ratkaisun.

TVkaistan oikeuskäsittelylle on varattu aikaa neljä viikkoa.


Lähde: Tivi

TVkaistan käsittely menossa hovioikeuteen keväällä

13.9.2016    

TVkaistaTVkaista-palvelu avattiin testikäyttöön jo vuonna 2006 ja sillä voitiin tallentaa 15 maksuttoman suomalaisen televisiokanavan kaikki ohjelmat neljän viikon ajalta. TVkaistalla ei kuitenkaan ollut oikeudenhaltijoiden lupaa tallennuspalvelulle ja Helsingin käräjäoikeus totesikin sen laittomaksi palveluksi syksyllä 2015.

Käräjäoikeus tuomitsi TVkaistan entisen toimitusjohtajan 11 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen tekijänoikeusrikoksesta sekä kavalluksesta. TVkaistan entinen tekninen johtaja tuomittiin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen tekijänoikeusrikoksesta sekä teollisoikeusrikoksesta. Yhtiötä auttaneen lakimiehen syytteet ja korvausvaatimukset hylättiin.

Kaikki osapuolet valittivat tuomiosta hovioikeuteen ja valmisteluistunnossa selvisi, että tuomitut valittavat käräjäoikeuden kaikista tuomioista. Tämän vuoksi hovioikeuden käsittelystä tulee käräjäoikeuden kopio, sillä kaikki todeistelut joudutaan käymään uudelleen läpi. Hovioikeuskäsittelyyn onkin varattu aikaa viisi viikkoa ja näillä näkymin se alkaa maaliskuun 20. päivä.


Lähde: Tivi

Elisa ostaa Anvian – miten käy Watsonin?

30.6.2016 · 1 Kommentti    

WatsonAnvian televisiopalvelu Watson siirtyy Elisan hallintaan Elisan ostettua Anvian Telecom-liiketoiminnan, IT- ja hostingpalvelut sekä Anvia TV- ja Watson-liiketoiminnat. Elisan mukaan Anvian toiminnot jatkuvat toistaiseksi normaaliin tapaan eikä nykyisiin palveluihin ole tulossa välittömiä muutoksia.

Watsonilla voidaan katsella suoria televisiolähetyksiä sekä tallentaa ohjelmia Watsonin palvelimille myöhempää katselua varten. Myös maksukanavien tallennus onnistuu Watsonilla, mutta vain ulkoiselle IPTV-laitteelle. Watsonilla voidaan myös vuokrata elokuvia muun muassa Makuunin ja C Moren ohjelmakirjastoista. Watson toimii tietokoneella, mobiililaitteilla sekä älytelevisioilla tai erillisellä IPTV-boksilla.

Watson on selvästi Elisa Viihteen kilpailija, joten onkin mielenkiintoista seurata tullaanko Watson ajamaan lopulta alas vai tullaanko joitain sen palveluita yhdistämään Elisa Viihteeseen. On myös mahdollista, että Watson jatkaa toimintaansa itsenäisenä Elisa Viihteestä irrallisena osana.


Lähde: Elisa

Seuraava sivu »

  • Seuraa Digileluja

    Facebook Twitter RSS Google+